Kralen van papier

Kralen van papier

Wist je dat je zelf kralen kunt maken van papier? Je kunt prachtige gekleurde kralen maken en je kunt zelfs nog variëren met de lengte en dikte.

Fijne motoriek

Het maken van de kralen is een hele goede oefening van de fijne motoriek. Maar ook het rijgen van de kralen is goed voor het oefenen van de fijne motoriek. De fijne motoriek is vooral belangrijk voor het leren schrijven op latere leeftijd. Doordat kinderen kleine kralen moeten vasthouden oefenen ze de pincetgreep. Het rijgen zorgt overigens ook nog voor een betere hand oog coördinatie.

Gekleurde kralen

Ik maakte de kralen van vouwblaadjes met een design er op. Het design vind je niet echt meer terug in de kraal, maar je krijgt er wel lekker vrolijke kralen van die verschillende kleuren heeft. Dat was wel handig, want ik had nog een aantal vouwblaadjes met een design die ik niet zo mooi vond. Maar de kleuren vond ik wel mooi, dus waren ze perfect voor dit project.

Lang, kort, dik en dun

Ik vind het fijn op kralen te maken die 1,5 cm lang zijn. Dit is een mooie werkbare lengte. Korter en langer kan natuurlijk, maar dat is ieder voor zich. Bij kralen van 1 cm lang ben je best wel aan het priegelen om het prikkertje en kralen die 2 cm lang zijn, zitten minder mooi bij het maken van een armband. Maar je kunt de lengtes natuurlijk ook leuk afwisselen.

Qua dikte kun je ook variëren. Dit kan op 3 manieren. Je kunt langere stroken maken door langer papier te nemen. Je kunt ook meerdere stroken tegelijkertijd rollen (let er dan wel op dat je alle punten goed plakt bij het maken van de kraal). En je kunt natuurlijk ook dikker papier nemen…maar te dik papier werkt weer niet mooi en ook niet prettig.

Lakken

Wanneer je de kralen lang mooi wilt houden, kun je ze het beste even aflakken. Het handigst is om ze eerst aan een touwtje te rijgen, op te hangen en dan te lakken. Met spuitlak gaat dat het snelst.

In de klas

De kralen zijn heel goed te maken in de klas. Je kunt dit maken naar aanleiding van een lesje over meten en over driehoeken. Om een mooie kraal te krijgen moet je namelijk eerst goed aftekenen en daarna krijg je gelijkzijdige driehoeken. De kralen kun je vervolgens weer gebruiken om een leuk moederdag cadeautje te maken.

Wanneer je de kinderen verschillende kleuren laat maken, kunnen ze ook mooie kleurritmes maken.

Filmpje

Omdat een uitleg op papier niet altijd even duidelijk is, heb ik ook een filmpje gemaakt. Zo kun je het hele proces ook zien. Dat filmpje vind je hier.

Aan de slag

Voor het maken van de armband van strijkkralen heb je het volgende nodig:

 • papier (ik gebruikte vouwblaadjes)
 • potlood
 • liniaal
 • schaar
 • lijmstift
 1. Teken langs de zijkant op de achterkant van het papier kleine streepjes met 1,5 cm er tussen.
 2. Aan de overkant teken je ook streepjes met 1,5 cm er tussen…alleen zet je de eerste streep na 0,75 cm.
 3. Teken een lijn tussen de gemaakte streepjes. Zo ontstaan er allemaal lange gelijkzijdige driehoekjes.
 4. Leg het prikkertje op de korte zijde van het driehoekje en rol het driehoekje helemaal om het prikkertje. Let er op dat je telkens in het midden blijft.
 5. Wanneer je het driehoekje er bijna helemaal omheen gewikkeld hebt, zorg je er voor dat er op de punt een beetje lijm aan de binnenkant en de buitenkant komt.
 6. Rol de punt nu ook volledig om het prikkertje. Zorg er voor dat de punt goed vast zit.
 7. Laat de kralen goed drogen voordat je ze gebruikt.

Maak jij ook zulke leuke kralen van papier?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *