Marsmallow fondant of spekjes fondant

fondant van spekjes of marshmallows
Ik koop vaak gewoon fondant, omdat het zo makkelijk is om het kant en klaar te kopen en ik vaak al zo veel maak wanneer ik een taart moet decoreren voor een verjaardag. Maar eigenlijk vind ik het een drama om er mee te werken. Het is zo hard en het breekt snel. Het zelf maken van fondant kost misschien een beetje extra tijd, maar die tijd bespaar je al snel bij het bekleden van de taart.

Fondant, maar dan anders

Normaal gesproken is fondant een mengsel van suiker, stroop en water. In principe is dit voor de marshmallow fondant nog steeds de basis, maar dan vervang je stroop door marshmallows. Deze fondant is iets elastischer dan ‘gewone’ fondant en daarmee ook een stuk plakkeriger tijdens het maken. Maar het is wel ontzettend lekker!

Plakken, plakken en nog eens plakken

Doordat je gebruik maakt van gesmolten marshmallows, is het echt een heel plakkerig gedoe om de fondant te maken. Het makkelijkst is om de lepel waar je mee roert even in te vetten met kokosolie (dat bespaart je echt veel moeite bij het opruimen en schoonmaken). Ook het insmeren van de handen (wederom met kokosolie) is prettig bij het kneden, omdat de fondant dan iets minder aan de handen plakt (poedersuiker plakt uiteraard dan wel gewoon aan je handen). Wanneer je alles wilt schoonmaken, kun je het beter even in heet water weg zetten, zodat het smelt en oplost.

Kleur

Het kleuren van de fondant kan op twee momenten. Het makkelijkst is om kleurstof bij het water toe te voegen en dan daarmee de marshmallows te smelten. Maar wanneer je meerder kleuren nodig hebt, zul je toch echt achteraf de kleur er doorheen moeten kneden na het verdelen van de porties…of je moet meerdere kleine porties maken, zodat je gelijk kunt kleuren.

Marshmallows of spekjes

In dit recept gebruikte ik marshmallows, maar je kunt ook spekjes gebruiken (van die geel met roze ruitjes). Je krijgt dan wel een zalm kleurige fondant. Daar moet je dan ook rekening mee houden wanneer je de fondant nog wilt kleuren. Roze en oranje zijn niet echt een probleem, maar voor andere kleuren moet je veel kleurstof gebruiken om de zalmkleur weg te werken.

Het recept voor marshmallow fondant

Ingrediënten
  • 1 zak marshmallows (ongeveer 300 gram)
  • 500 gram poedersuiker
  • 1-2 el water (dit is inclusief kleurstof)
  • *voedselkleurstof
  • * eventueel kokosolie
Bereiding
Zet een grote schaal au bain marie klaar. Breng het water net niet aan de kook en zet het vuur laag. Snijd/scheur de marshmallows in stukjes, zodat ze makkelijker smelten Doe het water in de schaal (*en eventueel kleurstof) en voeg beetje bij beetje de marshmallows al roerende toe (*handig is om de lepel even met kokosolie in te vetten). Blijf net zo lang roeren totdat alles goed gesmolten is. Haal de schaal van de pan en maak de onderkant van de schaal even droog (het vuur zet je uiteraard ook even uit). Voeg alroerende beetje bij beetje poedersuiker toe. Wanneer je niet goed meer kunt roeren, kun je beter overgaan op kneden. Dit kan in de schaal, maar kan ook op een werkblad. Tip: bestuif het werkblad eerst met poedersuiker, zodat het fondant niet aan het werkblad blijft plakken. De marshmallow fondant is perfect wanneer het flexibel is, maar niet meer aan een deegroller plakt. De fondant kun je nu gebruiken zoals je normaal gesproken ook fondant zou gebruiken…bijvoorbeeld om de taart aan te kleden.

Maak jij ook zo’n lekkere marsmallow fondant?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

fondant van marshmallow of spekjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn. Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *