Een tas voor taart, pizza en ovenschotels

Taarttas

Het vervoeren van een taart, pizza of ovengerecht vind ik altijd een drama. Vooral op de fiets is dat een heel onderneming! Een taarttas maakt dit een stuk makkelijker (en veiliger).

Een gevecht op de fiets

Ik mag graag fietsen, maar een taart, pizza of ovengerecht meenemen op de fiets is echt een ramp! Die dingen moeten gewoon recht blijven tijdens het vervoeren, omdat het anders een bende wordt. Een beetje stevige taartdoos kan nog wel onder de snelbinders, maar de doos wordt er niet mooier op en de je moet heel voorzichtig fietsen. En anders wordt het gewoon heel voorzichtig fietsen met een hand aan het stuur en een hand die de doos of schaal balanceert…en dat lijkt meer op Russisch roulette dan op fietsen. Een speciale tas lekke mij daarom de uitkomst

Een tas voor een taart, pizza of ovengerecht.

Deze tas wilde ik al heel lang maken, maar om de een of andere kwam er telkens iets anders tussendoor en vergat ik het telkens…totdat ik dus weer zat te jongleren op de fiets. Ik ben dan ook erg blij dat ik hem nu dan toch eindelijk gemaakt heb. Dat is toch wel een stuk makkelijker. De lus hang je namelijk gewoon aan het stuur en je hebt dan beide handen lekker veilig aan het stuur. Plus dat ik mij lang niet zo veel zorgen hoef te maken bij elke hobbel in de weg, want de tas met inhoud schommelt wel lekker mee.

Maar ook wanneer je niet fietst is hij handig bij het vervoeren van taarten, pizza’s, ovenschotels, bakken  en pannen. Je hebt dan namelijk nog maar 1 hand nodig om stabiel te tillen in plaats van 2, waardoor je altijd een hand vrij hebt om bijvoorbeeld een deur te openen/sluiten.

Afneembaar

Ikzelf vind het fijn dat de tas afneembaar is. Op die manier is hij waterafstotend (handig voor buiten) en makkelijk te reinigen. Let wel op dat je er geen hete dingen op zet, want dan smelt de stof. En dat is natuurlijk zonde. Laat hete gerechten eerst goed afkoelen en leg er eventueel een handdoek onder om de stof extra te beschermen (voor het geval dat).

Wonder clips of spelden?

Wanneer ik werk met een stof waarbij je de gaatje kunt blijven zien van de spelden, gebruik ik liever wonder clips. Bij dit project heb ik ook wonder clips gebruikt in plaats van spelden.

Luslengte

De lengte van de lange strook is nog wel even een ‘dingetje’. Het liefst zou ik de lus zo lang maken als het diagonaal van het doek…of eigenlijk ietsje langer. Op die manier kun je dan makkelijker iets op het doek plaatsen. Maar voor het tillen is dit voor mij net iets te lang. Vooral op de fiets loop je dan het risico dat je ruzie met je knieën gaat krijgen. Dit is de reden dat ik de lange strook toch korter heb genomen. Wil je de taarttas toch niet op de fiets gebruiken? Dan zou ik lekker een volledige diagonaal nemen.

Materiaal

Ik wilde de tas graag afneembaar maken en waterafstotend. Je kunt hiervoor verschillende materialen nemen. Ik gebruikte een combinatie van tafelzeil en breaker teflon. Deze twee stukken had ik nog tussen mijn restjes liggen. Maar je kunt ook prima geplastificeerd katoen, kunstleer of leer gebruiken. Het voordeel van leer is dat het beter tegen hitte kan…het nadeel is dat de vlekken er in kunnen gaan trekken.

Welke stof je ook kiest, kies iets wat niet te stug is, zodat het mooi om de inhoud vormt. Maar kies niet een stof die te soepel is, want een beetje stevigheid is wel fijn bij het vervoeren.

Patroon

Het document bestaat uit een patroon voor de tas en een tekening waarop je kunt zien hoe de stroken bevestigd moeten worden. Deze kun je vinden in het winkeltje en kost hier €0,50. Het patroon moet je zelf meten en tekenen! Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar het patroon. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen)

Aan de slag

  • patroon
  • stof die afneembaar is (tafelzeil, geplastificeerd katoen, breaker teflon)
  • schaar
  • garen
  • wonderclips/spelden

Knip de delen van het patroon uit.

Neem de patroondelen over op de gewenste stof(fen).

Vouw de stroken dubbel (zodat ze smaller worden) en naai deze langs de lange kant dicht.

Keer de stroken binnenstebuiten.

Naai langs de lange kanten de stroken netjes in model, begin bij de kant waar de naad zit.

Klem/speld de uiteinden van de korte strook op de aangegeven plek vast (op de goede kant). De lus lijkt zo een beetje vreemd, maar dat werkt voor het dragen het beste.

De andere korte strook bevestig je aan de overstaande hoek.

Naai de uiteinden vast, dicht langs de rand.

Klem/speld de uiteinden van de lange strook vast op de overige twee hoeken van het doek vast (ook op de goede kant).

Naai ook deze uiteinden even dicht langs de rand vast.

Knip de twee punten buiten het uiteinde van de lange strook af.

Leg het andere deel van het doek op het doek met de stroken.

Klem/speld de twee delen goed op elkaar. Let er op de de stroken er niet tussen komen. Tip: begin in de hoeken.

Naai de twee delen op elkaar, maar laat een stuk van ongeveer 15 cm open (doe dit in het midden van een zijde, zodat de hoeken netjes zijn).

Keer de tas binnenstebuiten.

Druk de naad goed naar buiten, vooral bij de hoeken.

Naai dicht langs de rand, zodat de tas netjes afgewerkt is en het keergat dicht is.

Dat wat je wilt dragen zet je in het midden van de doek. Het midden van de lange strook haal je door de twee lussen om het doek om te toveren tot een tas.  

Maak jij ook zo’n leuke tas voor taart, pizza en ovenschotels?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat uit Emmy van Webkonijn en mijzelf. Vorige week was het thema ‘Clay’ en liet ik je zien hoe je pepermuntjes kunt maken

Deze week is het thema ‘Food’ aan de beurt en maakte ik een tas voor taart, pizza en ovenschotels. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht). Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘Monsters’.

Bewaren voor later

Pinterest - taarttasVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

One thought on “Een tas voor taart, pizza en ovenschotels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *