Mijn kind lijkt op papa …of mama?

Wanneer je kind net geboren is, begint iedereen direct te vergelijken; lijkt je kind op papa of op mama? Wat opvalt is dat de kant van mama vaak vindt dat je kind op jou lijkt en de kant van papa vindt dat je kind op hem lijkt…

Papa en mama

Een beetje van papa en een beetje van mama

Er wordt gezegd dat kinderen de eerste week op papa lijkt, zodat vaders er makkelijker een band mee krijgen. Maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Zelf vind ik dat onze kleine meid de ene keer meer op mijn man lijkt en de andere keer op mij, afhankelijk van op welk punt ze in haar groei zit. Maar over het algemeen lijkt ze op ons allebei; een beetje van papa en een beetje van mama…dat zie je nog het best wanneer je babyfoto’s van ons drietjes vergelijkt.

Een gedragsspiegel

Maar ook het gedrag en de ontwikkeling ga je met jezelf vergelijken en met die van je partner. Je wilt weten waar je aan toe bent en waar je kind de ‘vervelende dingen’ van heeft, zodat je de juiste persoon op de kop kunt geven…helaas moet ik toegeven dat dat vooral mijn genen zijn die daar voor zorgen. We waren beide snel in onze ontwikkeling, dus dat verwijt ligt aan beide kanten. Maar ik was toch echt wel diegene die veel wakker was…en dus heeft ze dat slechte slapen waarschijnlijk toch echt van mij.

Je eigen herkennen

Wat ik trouwens grappig vond om te merken is dat vrienden en familie van mijn man vooral hem herkenden in Lilian. En mijn vrienden en familie herkenden juist mij in haar. Ik denk dat het te maken heeft met dat je graag jouw eigen in iemand wilt zien en jij je daardoor meer verbonden voelt met diegene. Plus dat je diegene van jouw eigen kant waarschijnlijk ook als baby/kind hebt meegemaakt en daardoor het makkelijker vergelijken is…maar goed, dat is mijn theorie. Later verschoof dat allemaal. Zij verandert natuurlijk wat qua uiterlijk naarmate ze ouder wordt en dan wordt het steeds duidelijker op wie zij nu echt het meest lijkt.

Grote broer of zus

Wanneer je kind nog een grote broer/zus heeft, ga je daar ook al snel mee vergelijken. Dat doe je automatisch en zonder bijbedoeling. Je kijkt niet alleen naar overeenkomsten qua uiterlijk, maar ook qua gedrag. Waar je nog het meeste naar kijkt is hoe de ontwikkeling van beide overeenkomt (of juist niet), en ook dat doe je zonder bijbedoelingen. Iedereen is anders en ontwikkelt zich anders, dat geldt uiteraard ook voor broertjes en zusjes.

Bekende personen/personages

Masha

Phototastic-17-3-2017_97a07c99-7f5f-4b99-85aa-cf90a76d3f50

Toen onze kleine meid net tandjes kreeg, keek ze vaak naar ‘Masha en de beer’. Qua gedrag leek ze al op haar (zucht, dat was af en toe best vermoeiend), maar in de aflevering dat ze in school zit, leek ze qua uiterlijk ook nog eens op Masha.

Agnes

imagesFZMESEC7Toen haar haar wat langer werd, begon ze meer op Agnes te lijken uit ‘Dispicable me’. Ze is nog steeds de kleine vrolijke stuiterbal, maar kan ook heel dramatisch doen wanneer ze haar knuffeltje niet heeft of iets niet krijgt of iets niet mag…altijd leuk die peuterpuberteit. Vooral dat pruillipje en die smekende oogjes kan ze heeeeeeeeel goed nadoen. En dat gezichtje zoals op de afbeelding, is hier ook niet onbekend.

Lees ook: Peuterpuberteit en het woord ‘nee’

Sunny

images (3)Vorig jaar keken mijn man en ik voor het eerst naar ‘A series of unfortunate events’. Lilian was toen net in de fase dat zij overal haar tandjes in zette en daardoor werd het erg hilarisch om naar Sunny Beaudelaire  te kijken. De vergelijking was snel gemaakt en ook nu we seizoen 2 kijken, kunnen wij de vergelijking nog steeds maken qua gedrag.

Weeping angel

images (4)Tegenwoordig kan ze zich geruisloos verplaatsen, vooral wanneer ze iets doet wat niet mag. Wanneer je even drie tellen niet kijkt en dan weer wel, kun je soms mal schrikken. Pas geleden stond mijn man onderaan de trap mij iets te vragen. Zij was in de woonkamer. Hij draait zich om…en struikelt bijna over ons klein monstertje. Ze bezorgt ons op die manier vaak genoeg een hartverzakking en lijkt daarom sprekend op de ‘Huilende engeltjes’ uit ‘Dr Who’…man wat zijn die engeltjes creepy.

Jezelf zijn

Maar hoe zeer ze toch ook lijkt op zo veel mensen en personages, ze blijft haar eigen ik. Ze is vrolijk, leergierig, nieuwsgierig, beleefd, sociaal, inventief, fantasierijk, avontuurlijk, dol op muziek, dol op bouwen, is ontzettend graag buiten, onverwoestbaar, een adrenaline junkie, af en toe een beetje stout…maar vooral lekker zichzelf.

One thought on “Mijn kind lijkt op papa …of mama?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *