Persoonlijke kerstballen

persoonlijke kerstballen
Een persoonlijke kerstbal maken is voor jong en oud een leuke activiteit. Je kunt de ballen in jouw eigen kerstboom hangen, maar je kunt ze ook maken om cadeau te geven.

Kerstbal versieren

Je eigen kerstbal versieren is een leuke activiteit. En hoe leuk is het om er dan gelijk persoonlijke kerstballen van te maken, zodat de kerstboom ook echt jullie eigen kerstboom wordt. Ik versierde de ballen door er heel simpel onze namen op te schrijven met mooie letters. Deze letters heb ik een het zwart geschreven voor een groot contrast. Daarbij heb ik een schaduwlijn gemaakt met zilver voor een extra feestelijk effect. Maar je kunt er natuurlijk ook tekeningen op maken.

Cadeau

De persoonlijke kerstballen zijn een prachtig cadeau om te krijgen. Wanneer je kerstballen voor een ander versiert is het trouwens wel handig om rekening te houden met welke kleur de ontvanger mooi vindt en in het interieur heeft. Wil je het op veilig spelen? Kies dan voor een zilveren of witte bal.

In de klas

In de klas is dit een leuke oefening in het netjes leren schrijven en overtrekken. Kinderen moet ook na gaan denken over de verhouding tussen het woord en de bal. Motorisch is deze opdracht ook nog best een uitdaging doordat de bal rond is. Wanneer de ballen klaar zijn, kun je ze als leerkracht in de kerstboom hangen in jullie eigen lokaal. Zo is het echt jullie eigen boom.

Materiaal

Om te beginnen heb je natuurlijk een kerstbal nodig. Op zich maakt het niet zo veel uit of je glazen kerstballen neemt of ballen van plastic. Om te schrijven/tekenen heb je stiften nodig waarmee je op glas/plastic kunt schrijven. Porseleinstiften en permanent markers werken prima op glas en op plastic. Stiften op waterbasis hechten minder goed aan de bal, waardoor de lijnen vreemd gaan doen (zoals wanneer je met waterbasis op oliebasis verft).

Hulpmiddel

Omdat een bal best een lastige ondergrond is en niet netjes blijft liggen is het handig om eerst een kleine hulpmiddel te maken. Ik knipte hiervoor een wc rolletje in 4 ringen. Zo konden de ballen mooi blijven liggen en lagen ze ook gelijk stabiel. Het voordeel is niet alleen bij het schrijven/tekenen, maar ook bij het drogen.

Afbakken

Om de stiften goed te fixeren, kun je de versierde glazen ballen (dus niet die van plastic!) een poos in de oven afbakken. Hierdoor blijft de stift beter zitten. Op zich zit de stift er best goed op zonder het in de oven te verwarmen, maar je moet dan wel even voorzichtig opbergen…zodat het niet jouw kunstwerk beschadigd. Door het af te bakken, wordt de inkt van de stift verhard en blijft het langer mooi. Wanneer je de ballen wilt afbakken kun je ze op een rooster leggen om het rollen te voorkomen. Let er dan wel op dat jouw kunstwerk niet het rooster raakt.

Aan de slag

Voor het maken van persoonlijke kerstballen heb je het volgende nodig:
  • kerstballen (plastic of glas)
  • fineliner (op waterbasis)
  • vochtig doekje/wattenstaafje
  • droog doekje/wattenstaafje
  • porseleinstiften en/of permanent markers
  • *eventueel wc rol en schaar
  • *eventueel een oven wanneer je werkt met glazen ballen
*Maak eventueel van tevoren een hulpmiddel voor het stabiliseren van de ballen. Dit doe je door een wc rol in 4 ringen te knippen. Teken/schrijf eerst in het klad op de kerstbal met een fineliner. Dit kun je makkelijk corrigeren met een vochtig doekje/wattenstaafje. Met een droog doekje/wattenstaafje kun je de vochtige plek weer drogen. Wanneer jouw klad naar zin is, kun je jouw creatie overtrekken met porseleinstiften en/of permanent markers. *Bak de glazen ballen op lage temperatuur af wanneer je de inkt wilt fixeren.

Maak jij ook zulke leuke persoonlijke kerstballen?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - persoonlijke kerstballenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn. Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *