Jupiter en saturnus

Jupiter en Saturnus

Wauw, wat bijzonder om mee te mogen maken: Jupiter en Saturnus samen in een lijn aan de sterrenhemel. Dat moet ik natuurlijk zien!

Planeten

De planeten en het heelal blijven ons fascineren. Zo zijn wij tot laat in de avond (tegen middernacht) nog bij Planetron geweest om Saturnus door de telescoop te kunnen zien. Dit is namelijk de lievelingsplaneet van de kleine meid. En vorig jaar zijn we onwijs vroeg opgestaan om de super bloed wolfsmaan te kunnen zien in zijn volle glorie. En dit jaar is er weer iets bijzonders te zijn aan de hemel.

Jupiter en Saturnus

De afgelopen week kon ik niets anders dan in de gaten houden of het bewolkt zou zijn of niet in de avonduren. Jupiter en Saturnus staan aanstaande maandag (21-12-2020) namelijk recht achter elkaar. Dat komt eens in de 800 jaar voor. Dat wil ik natuurlijk niet missen. Gisteren was de lucht hier eindelijk helder. En heb ik al even het kleine stipje aan de donkere hemel mogen bewonderen. Dat kleine stipje is namelijk het licht van Jupiter en Saturnus samen. Het is prima met het blote oog te zien. De stip is ongeveer net zo groot als de stip van Mars…alleen is deze stip niet oranje/rood, maar wit/geel. Hij staat vrij dicht bij de maan (rechts van de maan en dan een beetje naar onderen).

Een app als hulpmiddel

Sky Map - Jupiter en SaturnusMocht je het lastig vinden om Jupiter en Saturnus te vinden, dan kun je ook een app gebruiken. Ik gebruik graag Sky Map om planeten en sterren te kunnen vinden. Het leuke van deze app is dat je ook naar de sterren kunt kijken in de woonkamer of wanneer het bewolkt is. Je ziet dan de digitale sterren en planeten door jouw scherm. Draai je jouw scherm, dan draait de sterrenhemel met jou mee. Maar ik gebruik hem vooral om sterren en planeten te kunnen vinden. Je zoekt dan eerst op de telefoon wat je wilt vinden (er staat een naam bij) en kijkt dan voorbij de telefoon naar de sterrenhemel. Heel handig.

Samen in het donker op pad

Vooral ik wilde het moment van Jupiter en Saturnus niet missen. Toen ik gisteren zag dat het niet bewolkt was, stond ik ook te popelen om een stukje te fietsen om het wonder te aanschouwen. Mijn man was te moe om mee te gaan en dus gingen ik en de kleine meid samen op pad. We hoefden niet zo heel ver weg, dat scheelt. Ik fietste naar de dichtstbijzijnde open plek en daar was het heel goed zichtbaar. Zowel ik als de kleine meid hebben genoten van ons moment samen met deze unieke sterrenhemel. Dit vergeten wij nooit meer. Maar mocht het maandag weer onbewolkt zijn, dan wil ik toch nog even weer een kijkje nemen…zodat ik het ook echt heb gezien. En als de rest van het gezin dan ook mee wilt, zijn ze natuurlijk van harte welkom om mij te vergezellen 😉

Bewaren voor later

Pinterest - Jupiter en SaturnusVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Nog meer mama verhalen?

Ben je nog niet uitgelezen? Snuffel dan vooral nog even rond op de pagina ‘Mama maakt mee’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *