Snelle veelzijdige zandkoekjes

zandkoekjes

Verveel je je? Maak dan eens gezellig samen zandkoekjes. Met behulp van het receptenblad voor kinderen is het een eitje. De kans is zelfs groot dat je alle ingrediënten al gewoon in huis hebt.

Veelzijdig

zandkoekjes met chocoladeZandkoekjes zijn erg leuk om te maken. Ze zijn niet alleen snel klaar, maar zijn ook nog eens leuk om net even iets anders mee te doen. Zo kun je ze maken met stukjes chocolade er in of kun je er vormpjes uit halen. Of voor het bakken nog even bestrooien met suiker. Maar je kunt er ook speelgoed dino’s in drukken zodat je fossielen krijgt…of ze na het bakken versieren met zelfgemaakte glazuur en met strooisels.

Zelf glazuur maken

Zandkoekjes met glazuur en strooiselGlazuur maken is super simpel en is klaar in een mum van tijd. Voor witte glazuur heb je ion principe alleen maar poedersuiker en water nodig. Wil je er een kleurtje aan geven of een smaakje, dan kun je kleurstof en/of een extract toevoegen. Wil je liever geen kleurstof gebruiken? Dan kun je ook siroop (ranja) of een vruchtensap toevoegen.

Vul een klein bakje tot de helft met poedersuiker.

Doe er eventueel 1-2 drupje(s) kleurstof of siroop in.

Doe er eventueel een paar drupjes extract bij.

Voeg 1 lepel water of vruchtensap toe, in het midden van de poedersuiker.

Roer rustig in het water en neem telkens een beetje poedersuiker mee.

Roer net zo lang totdat alle suiker is opgelost.

Het glazuur is klaar wanneer het nog wel vloeibaar is, maar niet meer heel dun is. Is je glazuur te dun? Voeg dan een beetje poedersuiker toe. Is je glazuur te dik? Voeg dan een heeeeeeel klein beetje water of vruchtensap toe.

Feest

Omdat je de koekjes kunt maken zoals je zelf wilt, kun je er ook super leuke traktaties van maken. Met glazuur, strooisels en oogjes maak je bijvoorbeeld super leuke monsters.

Maar je kunt de koekjes ook maken tijdens een kinderfeestje. Tijdens het wachten kun je even gezellig spelletjes doen samen. Je kunt elk kind dan een kwart van het recept laten maken. Het recept is namelijk voor ongeveer 20 kleine koekjes. Maar je kunt het deeg ook voorbereiden en elk kind een deel van het deeg geven. Zo hoeven de kinderen tussendoor minder lang te wachten. Wanneer je ze ook met glazuur de koekjes wilt laten versieren, kun je de koekjes snel om een bord of schaal in de vriezer laten afkoelen. Over het hele proces hebben wij een hele middag gedaan (zonder in de vriezer te koelen)…met twee grote pauzes (deeg in de koelkast en koekjes af laten koelen).

Lees ook: Een creatief feestje voor banketbakkertjes

Een recept voor kinderen

ZandkoekjesKoken voor kinderen hoeft niet moeilijk te zijn…net als koken met kinderen. Omdat niet elk kind al goed kan lezen, heb ik een speciaal receptenblad gemaakt. Dit receptenblad bestaat uit plaatjes en woorden. Hierdoor zijn de belangrijkste delen van het recept goed af te lezen voor kleine kinderen. Het receptenblad voor kinderen kun je hier gratis downloaden.

Eiwit over…

Wanneer je enkel eigeel nodig hebt, heb je eiwit over. Dit hoef je echt niet weg te gooien. Je kunt het in een bakje of ziplock zakje in de vriezer bewaren voor wanneer je een keer meringues wilt maken…of pavlova’s.

Het recept voor zandkoekjes

Ingrediënten
  • 225 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram fijne suiker of witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 300 gram bloem
  • 1 el limoensap
  • *eventueel chocolade
Bereiding

Snijd de boter in kleine stukjes en doe deze in een kom.

Voeg de suiker en vanillesuiker er bij.

Mix dit tot alles goed door elkaar zit. (Met kinderen kun je dit ook prima met een vork prakken en roeren.)

Voeg de eidooier toe en mix deze er goed door. (Met kinderen kun je dit ook prima met een vork prakken en roeren.)

Doe er bloem bij en kneed dit tot een mooie egale deeg. (Met kinderen kun je beter eerst met een vork roeren en dan pas kneden.)

Voeg een beetje limoensap toe en kneed dit er goed door. Het kan zijn dat je nu nog een beetje bloem er bij moet doen, zodat het deeg niet meer aan je handen plakt en ietsje steviger wordt.

*Voeg eventueel stukjes chocolade toe en kneed dit er goed door.

Laat het deeg ongeveer een uur afgedekt rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Maak bolletjes en maak deze plat op bakpapier (die al op de bakplaat ligt). Of maak leuke vormpjes.

Het beste is om de bakplaat met de koekjes er op nog even een uurtje in de koelkast te stoppen, zodat de vorm beter behouden blijft. Dit hoeft dus niet per se, maar de koekjes komen dan wel mooier van vorm uit de oven.

Doe de koekjes in de oven en bak ze ongeveer 15 minuten op 190 graden. De koekjes zijn dan een beetje goudbruin, maar nog wel een klein beetje zacht.

Laat de koekjes nog even buiten de oven op de bakplaat rusten, ze worden dan ook ietsje harder.

Bewaren voor later

Pinterest zandkoekjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

One thought on “Snelle veelzijdige zandkoekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *