3x Bloemen van band

3x bloemen van band

Soms maak je iets en dan wil je net even iets extra’s…een extra bloem bijvoorbeeld. In deze ‘post’ laat ik je zien hoe je op drie manieren bloemen van band kunt maken.

Een bloem als applicatie

Een applicatie maakt een project soms net even écht af. Zo maakte ik een tijdje terug een heuptas van een oude spijkerbroek. Deze werkte ik af met paspelband en een paar bloemen van paspelband. Zo had ik de bloem en het band allemaal in dezelfde kleur.

Lees ook: Een heuptas van een oude spijkerbroek

Een bloem in het haar

Soms maak ik een leuk jurkje of rokje voor de meiden, maar hebben ze er eigenlijk net geen leuk knipje bij. Van satijnband kun je prachtige bloemen maken voor op een haarband en van zigzag band kun je schattige rozenknopjes maken voor op een knipje. Het voordeel van zelf een bloem voor in het haar maken is dat je het band wat je voor de bloem gebruikt, ook in de kleding kunt verwerken. Het zigzagband kun je bijvoorbeeld langs de onderkant van de rok/jurk laten lopen. En een het satijnband kun je in de taille verwerken, zoals ik dat bij de no sew petticoat heb gedaan.

Lees ook: Een no sew petticoat

Met de naaimachine of met de hand?

Het kleine rozenknopje is echt iets om met de hand te naaien. Deze is veel te klein en dik om onder de naaimachine te maken. De grote bloem van satijnband is prima met de hand te maken, maar kun je ook gedeeltelijk met de naaimachine maken. Het bloempje van paspelband is zowel met de naaimachine als met de hand te maken.

Aan de slag

Voor het maken van bloemen van band heb je het volgende nodig:
Een bloemknopje van zigzagband
 • zigzagband
 • schaar
 • naald
 • garen
 • groen vilt
 • *eventueel groen lint

Knip twee strookje zigzaqband af.

Leg ze in spiegelbeeld naast elkaar.

Schuif de rondingen die naar elkaar staan in elkaar door het ene stuk om het andere te draaien. Draai telkens maar 1 richting op!

Naai de twee uiteinden van de ene kant op elkaar.

Rol de strook een beetje om het uiteinde en naai deze langs de onderkant telkens vast. Dit herhaal je tot je het knopje groot genoeg vindt. Zorg er voor dat het band onderaan blijft, zodat je een mooi knopje krijgt.

Het uiteinde naai je op het midden van de onderkant vast.

Knip een cirkel uit het vilt die zo groot is als de onderkant van het bloemknopje.

Naai het rondje op de onderkant van het bloemknopje.

*Naai eventueel lint in lusjes op het vilt.

***Het bloemknopje kun je op een haarknipje vast maken door het te naaien of door het te plakken met een lijmpistool.

Een bloem van satijnband
 • satijnband (Met 2 kleuren heb je genoeg aan 50 cm, met 1 kleur heb je genoeg aan 70 cm)
 • schaar
 • aansteker
 • garen
 • naald
 • knoop

Knip 1 of 2 stukken satijnband.

Smelt de uiteinden door er even met een vuurtje langs te gaan, zo gaat hij niet meer rafelen.

Naai met de grootste rechte steek langs de lange kant van het band. Of rijg met de hand het draad er door. Laat genoeg draad aan de uiteinden zitten.

Rimpel het satijnband. (Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen)

Als je twee stroken hebt, leg je deze precies op elkaar.

Laat het gerimpelde band nu mooi netjes overlappend in een cirkel lopen.

Knoop de draden aan de uiteinden strak aan elkaar.

Werk de bloem af door er een knoop aan vast te maken. Hiervoor kun je nog gewoon het draag gebruiken wat aan de uiteinden zit en je zojuist geknoopt hebt.

***De bloem kun je vast naaien op een haarband. Naai dan door de knoop, zodat de bloem echt goed vast zit.

Een bloem van paspelband
 • paspelband
 • stof
 • stofkrijt
 • schaar
 • garen
 • *eventueel naald

Teken een cirkel op de stof, zo groot als dat je de bloem wilt hebben.

Lag het uiteinde van het paspelband in het midden van de cirkel.

Naai het uiteinde vast.

Draai het paspelband nu over de getekende lijn en naai het paspelband vast.

Het paspelband laat je al naaiende in een spiraal naar binnen lopen.

Het uiteinde vouw je dubbel en naai je in het midden van de bloem goed vast.

***bedenk van tevoren waar je deze applicatie wilt. Om het patroondeel met de bloem netjes te verwerken, moet je de bloem er vaak al op naaien voordat je het product naait.

Maak jij ook zulke leuke bloemen van band?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Waterpret’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je handpoppen & washandjes van het kleurenmonster kunt maken.

Deze week is het thema ‘Bloemen’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus 3x een bloem van band.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - bloemen van bandVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


2 thoughts on “3x Bloemen van band

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *