Een bloemstuk voor op tafel

bloemstuk voor op tafel

Een lege tafel kan mooi zijn, maar kan ook heel kaal zijn. Met een bloemstuk voor op tafel kun je de sfeer al snel omtoveren van steriel naar gezellig. 

Buiten of binnen?

Wij hebben zowel binnen als buiten een grote tafel. En hoewel een lege tafel erg praktisch kan zijn en soms ook best wel mooi, vind ik het toch mooier wanneer er iets op staat…gewoon even een beetje natuur. Het geeft al zo snel een hele andere sfeer.

Kleur

Voordat je aan de slag gaat, bepaal je de kleur van jouw project. Ik houd heel erg veel van natuurlijke kleuren. Ze zijn de kleuren zijn warm & puur en stralen rust uit. Groen moest zeker een hoofdkleur zijn. Maar met bloemen is dat nog best lastig. Voor de bloemen koos ik voor wit met een beetje groen er bij, zodat het toch een beetje een frissere uitstraling kreeg.

Maar als je van meer kleur houd kun je natuurlijk ook kiezen voor gekleurde bloemen of voor kleuraccenten in bijvoorbeeld de vulling. Ik heb gebruik gemaakt van schors, maar je zou ook knikkers kunnen gebruiken. Of kies voor gekleurde potjes en vaasjes. Of plaats een mooi gekleurd stuk doek in de schaal. Wanneer je een houten schaal/kom hebt, kun je de binnenkant zelfs een kleur verven.

Materiaal

Het leuke van het maken van een bloemstuk is dat je je niet hoeft te laten tegenhouden wanneer het gaat om materiaalkeuze…zo lang het maar past en mooi lijkt. Ik heb dus gekozen voor zo veel mogelijk natuurlijke materialen, maar je kunt ook hele leuke andere dingen gebruiken die minder voor de hand liggen. Zo zou je een bloempotje van wasknijpers kunnen maken of kunnen decoreren met knopen (ik noem maar een paar dwars straatjes). Kies in ieder geval materialen die bij jou passen en ook een geheel vormen samen…al kun je dat geheel ook creëren door middel van kleurstelling.

Uit de natuur of uit de winkel?

Je kunt de spullen voor jouw bloemstuk voor op tafel uiteraard prima in de winkel kopen. Maar je kunt veel prachtige materialen in de natuur vinden. Zo kun je rond de herfst kastanjes, bolsters, eikels, beukennootjes en dennenappels vinden. Maar ook in de zomer en de lente valt er genoeg prachtige materialen te vinden in het bos. Takken liggen er altijd wel en wie goed zoekt kan zelfs schors vinden van dode takken die op de grond liggen. En dikkere tak kun je in dunne plakjes zagen en deze kun je weer gebruiken als prachtige decoratie voor de bloempotjes of als vulling. Maar denk ook eens aan wol of aan veren. En wat dacht je van schelpjes van dat dagje naar het strand? Of pluk bloemen uit je eigen tuin en geef ze een ere plekje. Zo hebben wij de Physalis (die met de oranje lampionnetjes) in de tuin. Deze staan prachtig in een bloemstuk. In de herfst zou je er ook nog eens kleine pompoenen (uit je moestuin) in kunnen zetten. Laat je fantasie lekker gaan en maak er een gezellige zoekdag van.

Herinneringen

Wanneer je gezellig met z’n allen in het bos (of op het strand) op zoek gaat naar leuke materialen, maak je niet alleen een leuk bloemstuk voor op tafel, maar ook gelijk een mooi aandenken. Zo geniet je niet alleen van het mooie bloemstuk, maar ook nog eens van de mooie herinneringen aan die gezellige dag.

Cadeau

Je kunt het bloemstuk uiteraard voor jezelf maken. Maar het is ook ontzettend leuk om voor iemand anders te maken. Geef het cadeau met een verjaardag of bijvoorbeeld voor moederdag. Houd dan wel rekening met de smaak van de ander, zodat diegene er ook echt van kan genieten 😉

Aan de slag

Voor het maken van een bloemstuk voor op tafel heb je het volgende nodig:

 • schaal/kom
 • mos & schors
 • doek
 • bloempotjes
 • vaasjes
 • ijzerdraad
 • *eventueel lint (ik gebruikte lederen lint)
 • planten
 • bloemen
 • kaarsjes/waxinelichtjes/led waxinelichtjes (eventueel met houder)
 • *eventueel takken, dennenappels of andere leuke hebbedingetjes die er bij passen.

Ik ben begonnen met de schaal. Deze is open en van metaal. Om plekken op de tafel te voorkomen heb ik touw om de onderkant gewikkeld, zodat de schaal niet voor krassen op de tafel kan zorgen.

Omdat de schaal open is, wilde ik hem graag dichten met natuurlijk materiaal. Hiervoor heb ik mos gebruikt. Het leuke van mos is dat dit vaak grote lappen zijn die makkelijk te plaatsen zijn en het speels om het ‘hekwerk’ van de schaal valt. Ook bij een doorzichtige schaal kun je beginnen met een laag mos. Let er wel op dat je de mooie kant dus aan de buitenkant doet 😉

Vervolgens heb ik er een doek in gelegd die ik nog over had van toen ik voor mijn moeder allerlei mandjes voor op tafel maakte. Dit is gecoat tafellinnen en heeft een mooie natuurlijke kleur…een mooie kleurbasis en ook nog eens waterdicht.

Hierna kon het inrichten beginnen. Ik besloot een diagonale lijn van ‘groen’ te maken. Ik had twee bloempotjes (een van glas en een van linnen met kurk). Deze vulde ik met planten die makkelijk in onderhoud zijn en niet dezelfde bladstructuur hebben. Om het glazen potje heb ik nog wat lederen lintjes gewikkeld. In de hoek plaatste ik meerdere glasbolletjes die je als vaasje kunt gebruiken. Deze zette ik vast met ijzerdraad en vulde ik met Calla’s en wat groen.

Toen bleven er 2 hoeken over. De ene hoek vulde ik met schors en waxinelichtjes (let er wel op dat de waxinelichtjes geen brand kunnen veroorzaken). De waxinelichtjes heb ik versierd (met het lederen lint wat ik ook voor de glazen bloempot heb gebruikt) en ook nog eens voorzien van een geheime boodschap. De andere hoek heb ik gevuld met ballen van hout en een wereldbol in dezelfde kleurstelling.

Maak jij ook zo’n leuk bloemstuk voor op tafel?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Een bloemstuk voor op tafelVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “Een bloemstuk voor op tafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *