Advocaat…maar dan anders

advocaat

Persoonlijk vind ik de ‘gewone’ advocaat niet zo heel erg lekker. De smaak van brandewijn vind ik niet echt fijn en zelfs met wodka is het mij nog iets te ‘wrang’. Maar deze versie met likeur vind ik wel heel lekker.

Een beetje anders

Officieel is dit geen advocaat. Advocaat maak je met brandewijn of met wodka wanneer je de smaak iets milder wilt. Maar ik maak hem met een vanille likeur. Welke vanille likeur jij kiest is natuurlijk aan jou, maar kies er wel een met een hoge percentage alcohol. Ikzelf vind Licor 34 erg lekker. Bij een advocaat zit het percentage alcohol ook vaak rond de 14…dit zal meer rond de 8-10 procent liggen (er van uitgaande dat je onder de 80 graden bent gebleven). Hiermee is het dus officieel geen advocaat, maar heet het tokkelroom.

Samen met…

Deze ‘advocaat’ vind ik op zichzelf al heel lekker…vooral met een toefje slagroom. Maar advocaat kun je ook gebruiken als vulling voor een cupcake of als dun laagje tussen de taartlagen of  schenk het over roomijs.

Combineren

Omdat je voor dit recept enkel eigeel nodig hebt, houd je eiwitten over. Weg gooien is natuurlijk zonde. Je kunt het eiwit ook gebruiken voor een ander recept…bijvoorbeeld voor pavlova of meringues.

Het recept voor ‘mijn advocaat’

Ingrediënten
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • 125 ml vanille likeur
  • 7 eieren (dit is ongeveer 125 gram)
Bereiding 

Zet een pan met water op het vuur waar een een vuurvaste kom op kan. (Ik gebruik graag een glazen kom)

Doe het eigeel en de suiker in de vuurvaste kom.

Roer de suiker goed door het eigeel.

Schenk beetje bij beetje de likeur er door en blijf rustig roeren.

Zet de vuurvaste kom in de pan, maar zorg er voor dat de schaal het water niet/net raakt.

Roer rustig met een lepel door de kom en blijf roeren…neem ook goed de randen en de bodem mee. Je blijft net zo lang roeren tot de ‘advocaat’ een temperatuur van 62 graden bereikt. Heb je geen termometer? Geen nood. Je stopt wanneer het wat dikker wordt en je alcohol begint te ruiken boven de schaal (dan zit je er net boven, maar ben je nog net niet te ver).

Haal de schaal van de pan.

Vul de pan met koud water en zet de schaal er weer op (doe dit zo snel mogenlijk) en roer je ‘advocaat’ totdat het is afgekoeld, zodat het eigeel niet door blijft garen en kan gaan schiften.

Bewaren voor later

Pinterest - advocaatVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *