Catowl: een gezellig spel en braintraining tegelijk

Catowl - The Brainy Band - Foozle

Samen een spel spelen is heel gezellig, maar soms wil je gewoon een beetje meer…een beetje uitdaging. Catowl is zo’n spel met uitdaging, zonder dat het gelijk ingewikkeld wordt.

Een spel met een uitdaging

Wij zijn dol op spelletjes. Niet alleen omdat het spel leuk is, maar ook omdat je dan echt samen bezig bent. Een spel verbindt. Soms speel je een speel puur voor de gezelligheid, gewoon even je verstand op nul en lekker samen zijn. Maar soms heb je ook gewoon behoefte aan net even iets meer. Zo had de kleine meid ook wel behoefte aan even iets meer. Catowl is zo’n spel met net even dat beetje extra. Het spel kun je maar liefst op 6 verschillende manieren spelen, zodat je het helemaal op jouw gewenste niveau kunt spelen. Je kunt de moeilijkheidsgraad dus rustig opbouwen.

De 6 versies

De makkelijkste twee versies zijn de versies waarbij je om de beurt een kaartje omdraait, de dobbelsteen gooit en gaat kijken wat daar bij past. Je gooit dan of met de dobbelsteen met plaatjes of de dobbelsteen met ‘stippen’. Met deze versie kun je heel goed kinderen laten wennen aan tijdsdruk. De tijdsdruk kun je dan langzaam opbouwen door de kijktijd met 5 seconden in te korten wanneer het te makkelijk blijkt.

Bij de middelste twee versies mag je maar een korte tijd op het kaartje kijken voordat je de dobbelsteen werpt. Je moet dan dus onthouden wat er op het kaartje staat.

Bij de moeilijkste twee versies doen alle kaarten mee en speel je ook met de drie totems. Bij de kaarten met meerdere dieren moet je aan de hand van de dobbelsteen kijken wat je wel hebt. Wanneer je een kaart hebt omgekeerd waar maar 1 dier op staat (de magische kaart), moet je een totem pakken waarop de twee aspecten staan die niet op het kaartje staat. Je moet dus constant schakelen tussen overeenkomsten en verschillen…en dan moet je daar ook nog eens sneller in zijn dan je tegenstander(s). Vooral dat snel schakelen vind ik zelf nog best lastig.

Leerkuil

Wij zijn thuis eerst maar met de makkelijkste versie begonnen, zodat de kleine meid rustig de kaartjes kon leren kennen en kon wennen aan de plaatjes en de manier waarop je naar die plaatjes moet kijken. Hierbij maak je gebruik van de dobbelsteen met plaatjes. Deze versie bleek al snel te makkelijk te zijn en dus gingen we over naar de dobbelsteen met ‘stippen’. De ‘stippen’ op de dobbelsteen zijn overigens leuke afbeeldingen van enge dingen zoals spoken, doodskoppen en spinnen. Zo blijf je helemaal in de spookachtige sfeer. Maar na een tijdje bleek dat ook te makkelijk te zijn. En dus gingen we over naar de volgende versie waarbij je moet onthouden in plaats van enkel kijken/tellen.

De versie bleek perfect voor haar te zijn. Hierbij moet je namelijk onthouden wat er op de kaart staat. Van alle 7 dieren moet je dus de soort, kleur, patroon en het aantal dat daarbij hoort onthouden. Dit spelen we voor nu nog even zonder tijdslimiet, want anders raakt ze in paniek van de tijdsdruk…en dat is zonde van het leuke spel. Het leren strategisch te onthouden zorgt voor nu voor genoeg leerkuilen. In het begin wilde ze dan ook als snel weer de makkelijke versie spelen, want ze was niet gewend dat een spel uitdagend kon zijn. Maar na even te hebben volgehouden begon ze plezier te krijgen in de moeilijkheidsgraad. Ze had geleerd dat een beetje moeilijk heel leuk kan zijn.

Executieve vaardigheden

Catowl is heel geschikt om executieve vaardigheden mee te trainen. Vooral het deel ‘werkgeheugen’ en ’emotieregulatie’ wordt er hier volop mee getraind. Maar onbewust is ze ook zeker bezig met ‘reactie inhibitie’, ‘volgehouden aandacht’ en ‘metacognitie’. Dit zijn voor allemaal dingen die niet natuurlijk voor de kleine meid zijn. Ze is het gewend om informatie op te pikken wanneer ze iets interessant vindt. Ze is dan net een spons. Maar bij dit spel moet ze haar brein net even een beetje anders gebruiken en dat is even wennen natuurlijk. Vandaar ook de leerkuil waar ze eventjes doorheen moest toen het niet meer makkelijk was.

In de klas

Doordat je het spel goed kunt inzetten om te werken met executieve vaardigheden, is het een heel geschikt spel voor in de klas. Het spel is te spelen vanaf 2 spelers en het wordt aangeraden om met maximaal 5 spelers te spelen (al zou een zesde speler ook nog prima kunnen…maar meer werkt niet in verband met de zes verschillende opties die er zijn in het spel). Het spel is in principe geschikt voor kinderen vanaf 4+. De moeilijkste versie is 6+. Nu zegt leeftijdsindicatie voor mij niet zo heel veel. Het is beter om gewoon per groep kinderen te bepalen wat het niveau is en dus de juiste versie is. Door de verschillende versies is het spel van groep 1 tot groep 8 te gebruiken. Daarnaast is het spel ook prima zelfstandig te spelen, omdat de regels alles behalve ingewikkeld zijn. Ideaal!

Wat vinden wij er van?

Wij zijn fan! Het achtergrondverhaal alleen al past helemaal bij ons. Wij zijn dol op Halloween en het verhaal achter dit spel past daar absoluut bij. Het verhaal is namelijk dat een heks graag drankjes mag brouwen. Maar deze drankjes moet ze natuurlijk wel uitproberen voordat ze die gebruikt. Ze probeert haar drankjes uit op haar kat en haar uil. Daardoor krijgen deze allerlei rare patronen en kleuren. Zelfs de dobbelsteen is helemaal in de griezelsfeer. Zo blijf je het hele spel heerlijk in griezelsfeer.

Maar naast dat het thema goed bij ons past, vinden we het ook een leuk spel om te spelen. Het spel is uitdagend en je kunt het zo lang (of kort) spelen als je wilt (of kunt). Wanneer we nog even 5 minuutjes over hebben voordat de wandeling naar school gestart moet worden, kunnen we zelfs nog even vlot een paar kaartjes spelen. Zolang iedereen maar evenveel kaartjes heeft kunnen omdraaien, blijft het spel nog steeds eerlijk om vroeger te stoppen dan dat de kaartjes op zijn. Dat maakt het overigens ook gelijk ideaal voor in de klas. Als de tijd bijna op is, kan de laatste ronde nog even afgemaakt worden voordat er snel opgeruimd kan worden. Het opruimen van het spel is namelijk ook vlot gepiept.

The Brainy Band

Catowl is een spel van The Brainy Band. The Brainy Band heeft verschillende toffe spelletjes waarbij er op een speelse manier ‘stiekem’ geleerd wordt. Er zijn spelletjes met rekenvaardigheden, maar er zijn ook spelletjes met taalvaardigheden. De spelletjes zijn zelfs beschikbaar in verschillende talen, waaronder ook Nederlands.

Waar kun je Catowl kopen?

Het spel Catowl kun je (net als andere spellen van The Brainy Band) kopen bij Foozle. Foozle verkoopt spelletjes die geschikt zijn voor kinderen die behoefte hebben en net even een beetje meer uitdaging. Ilse en haar man zijn de eigenaren van Foozle. Ilse is specialist hoogbegaafdheid bij Hoogbegaan en selecteert daardoor de spellen die ze verkopen zeer zorgvuldig op uitdaging en leermogelijkheden.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon ergens anders delen, dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

2 thoughts on “Catowl: een gezellig spel en braintraining tegelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *