Dinosaurus vingerpoppetjes van vilt of papier

Dino vingerpoppetjes

Voor een traktatie maak ik graag dingen zelf. En dat was dit jaar niet anders. Al ruim van tevoren maakte ik deze schattige dino vingerpoppetjes van vilt.

Traktatie

De kleine meid was een tijdje geleden jarig en mocht uiteraard in de klas trakteren. Ze wilde graag dino’s trakteren. Eerst maakte ik dino traktatiebekers en die vulde ik met iets lekkers, want dat wilde ze graag. Maar ik houd er dus wel van dat kinderen iets tastbaars krijgen (in plaats van of naast iets lekkers). Ik besloot om er potloden bij te doen en die weer te voorzien van een dino vingerpoppetje.

Een boek als inspiratiebron

Toen moest ik dus gaan nadenken over de vormgeving van de vingerpoppetjes. Ik wilde eigenlijk dat de traktatie zo veel mogelijk een geheel zou zijn. De vingerpoppetjes en de bekers moesten daarom op elkaar lijken en dat betekende dat ze zouden moeten gaan lijken op de karakters uit mijn boek ‘Dat kan ik ook…een beetje‘. De traktatie was zo net een bos met grote en kleine dino’s. De kleine meid was super blij met haar traktatie en haar klasgenoten (en de juf) vonden het ook erg leuk. Missie geslaagd!

In de klas

Vingerpoppetjes zijn erg leuk om in de klas te gebruiken als verrijkingsmateriaal. Zo kun je een boek na laten spelen met de vingerpoppetjes en een minipoppenkast.

Bij de iets oudere kinderen kun je de vingerpoppetjes zelf laten maken. De kinderen kunnen dan de vingerpoppetjes met de hand in elkaar naaien. Daar gaat wel een beetje tijd in zitten, maar ze kunnen veel leren over de functie van een rijgsteek, stiksteek en festonsteek.

Materiaal

Ik heb de vingerpoppetjes van vilt gemaakt. Wanneer je ze van vilt maakt, blijven ze namelijk nog heel lang mooi. En het leuke was dat ik ze kon maken van het vilt dat ik nog gewoon in de kast had liggen. Het kostte mij dus enkel een wat tijd om ze te maken. Kijk, daar houd ik wel van!

Het nadeel van vilt is dat jonge kinderen de vingerpoppetjes nog niet zelf kunnen maken, terwijl het natuurlijk el heel leuk is om zelf vingerpoppetjes te maken. Jonge kinderen zou je een vingerpoppetje van papier kunnen laten maken. Deze kunnen ze eerst naar eigen inzicht inkleuren en vervolgens uitknippen. Door de twee delen langs de rand aan elkaar te lijmen, hebben zij op die manier een eigen gemaakt vingerpoppetje.

Patroon / printable

De printable voor de dino vingerpoppetjes kun je gratis downloaden met de QR code die in het boek ‘Dat kan ik ook…een beetje‘ staat. Wanneer je het boek niet hebt, kun je de printable ook kopen in het winkeltje, hij kost daar €1,00. Zodra het bedrag op de rekening staat, ontvangt je de link naar het document. Tip: Sla na ontvangst het bestand gelijk op, zodat je het bestand niet kwijt raakt. In het document vind je op de eerste pagina de patroontjes voor de vingerpoppetjes van vilt. Op de tweede en derde pagina staan de vingerpoppetjes die je voor een papieren versie kunt uitprinten.

Aan de slag

Voor het maken van dino vingerpoppetjes van vilt heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • schaar
 • vilt
 • spelden
 • textiellijm
 • garen
 1. Print het patroon uit.
 2. Knip het patroon uit.
 3. Neem de patroondelen over op het vilt. Let er op dat je de delen ook in spiegelbeeld moet overnemen, zodat je de beide zijden van het vingerpoppetje krijgt.
 4. Knip de vilten delen uit (houd rekening met naadwaarde).
 5. Plak de losse delen (hoorns, beenplaten, enz) op de kop langs de rand (of rechtop op een andere plek waar je niet gaat naaien).
 6. Naai eerst de kleine delen vast.
 7. Naai de ogen, neusgaten en mond op de delen vilt.
 8. Leg de twee helften precies op elkaar. Let er op dat er geen hoorns of iets dergelijks uit steken.
 9. Naai de twee helften langs de rand op elkaar (laat de onderkant open).
 10. Keer het vingerpoppetjes binnenstebuiten.

Maak jij ook zulke leuke dino vingerpoppetjes ?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Creatieve linkparty

Elke maand is er een Creatieve Linkparty, met elke maand een ander thema. Het creatieve team bestaat uit Emmy (Webkonijn), Melanie (Mel DIY), Elsa en Inge (ElsaRblog), Lindi (Linspiration) en mijzelf. Vorige week was het thema in de CreaKrea linkparty ‘pompoen’ en liet ik je zien hoe je een pompoen van ballon kunt maken. En er waren weer fantastische creaties gedeeld. Mijn favorieten van die maand vind je overigens hier. Deze maand is het thema ‘Wol’ aan de beurt in onze maandelijkse Creatieve Linkparty en maakten wij dino vingerpoppetjes. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij alle teamleden (hun link vind je onderaan in dit bericht).

Bewaren voor later

Pinterest - Dino vingerpoppetjes

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij de andere teamleden. En ook zij hebben een leuke creatie binnen dit thema gemaakt…


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

5 thoughts on “Dinosaurus vingerpoppetjes van vilt of papier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *