De creatieve tag

De creatieve tag

Creatief zijn is voor mij hetzelfde als ademen. Het gaat helemaal automatisch. Mijn brein is constant bezig met bedenken hoe iets in elkaar zit, hoe ik iets kan maken en hoe ik een probleem kan oplossen. Iets creëren is voor mij dan ook een heerlijke manier om mijn hoofd een beetje leeg te maken. Met liefde vulde ik daarom de creatieve tag in.

Lees ook: Oververmoeidheid en een burn-out liggen op de loer

Tag you’re it

Deze tag werd bedacht door Laura. (Gebruik jij hem ook, vermeld haar dan even!) Ik kreeg hem door van Kreanimo.

De creatieve tag

Wat maak je vooral?

Dat verschilt echt per bui. Ik maak vaak dingen van stof…vooral voor de meiden. Maar voordat ik met stof aan de slag ga, moet ik tekenen. Anders heb ik namelijk geen patronen.

Verder knutsel ik met de meiden en maak ik ook wel eens iets van hout. Ook dit vind ik erg fijn om te doen.

Maar in de keuken creatief bezig zijn is ook wel aan mij uitbesteed. Ik maak graag lekkere gerechten en schrijf met liefde recepten.

Hoe lang ben je creatief bezig.

Ik ben altijd wel creatief geweest. Vroeger vond ik het a heerlijk om te knutselen, dat is alleen maar uitgebreid met koken en naaien en nog veel meer.

Inspiratie
Groot of klein?

Ik denk niet echt in groot of klein, maar in projecten. Wanneer er een project in mijn hoofd zit. Dan moet ik dat ook echt gaan maken, want anders gaat mijn hoofd alleen nog maar daar aan denken en maak ik in mijn dromen dat project telkens weer (best irritant). Tegenwoordig maak ik lijsten met ideetjes en plan ik deze in. Zo kan ik de toekomstige projecten voorlopig even los laten.

Ik heb dus niet echt een voorkeur voor groot of klein. Ik heb meer een voorkeur voor het inplannen van mijn projecten, zodat ik ze kan uitvoeren.

Zelf bedacht of goed gejat

Een beetje van allebei. Soms inspireert een bestaand project/product me en soms wil ik echt zelf iets bedenken omdat het er gewoon niet is. Wanneer ik mij laat inspireren, wil ik er wel graag mijn eigen draai aan geven.

Soms wil ik graag iets maken, maar beheers ik de technieken gewoon niet om het zelf te bedenken. Dan ben ik genoodzaakt om het ‘na te maken’…anders leer ik namelijk nooit iets nieuws.

1 Project of alles door elkaar

Ik probeer zo veel mogelijk eerst het ene project af te maken voordat ik met iets anders begin. Anders heb ik namelijk allerlei projecten door mijn hoofd heen racen (en dat is heeeeeeeel irritant wanneer ik in bed lig om te gaan slapen). Maar soms gebeurt het dat er even iets tussendoor komt door omstandigheden. Tja, dan is dat maar even zo. Maar meestal zijn deze ‘tussendoor projectjes’ zo snel klaar dat ik er niet mee in mijn hoofd hoef rond te lopen…dat scheelt dan weer.

Materiaal
Action of Merk

Wanneer de kwaliteit van het materiaal niet echt uitmaakt, vind ik het ook prima om spulletjes van de Action (of Aldi of welke ‘goedkope’ winkel dan ook) te gebruiken. Maar vaak doet kwaliteit er wel degelijk toe en dan gebruik ik toch liever mijn eigen vertrouwde merken. Ik heb dan ook echt mijn favoriete winkels en webshops.

Sale of presale

Beide kunnen wat mij betreft prima zijn. Soms is iets in de ‘sale’ algemeen genoeg, maar af en toe wil je gewoon iets actueels. Het is afhankelijk van het project. Maar met koken gebruik het liefst ingrediënten die zo vers mogelijk zijn…dat is toch wel het lekkerst.

Potlood of stift

Dat verschilt per project. Soms heb je een potlood nodig en soms heb je een stift of fineliner nodig…en soms gebruik ik deze helemaal niet.

Lijm of dubbelzijdige tape

Dit is voor mij hetzelfde al kiezen tussen een potlood of stift. Dat ligt gewoon aan het project. Soms is voor een project het ene beter dan het andere…dan gebruik je natuurlijk dat wat een beter resultaat geeft.

Knippen of snijden

Ook hier is dat afhankelijk van het project. Met naaien knip ik het meest en met koken snijd ik. En bij andere projecten zaag ik weer. Het ligt echt aan het materiaal waarmee je werkt en wat je met het materiaal wilt.

Werkplek
Georganiseerd of chaos

Voor mij is het best georganiseerd, maar ik kan mij voorstellen dat een ander dit als chaos ziet. Wanneer ik naai, lijkt de hele keuken (ik werk dan aan de keukentafel) ontploft. Maar alles ligt dan echt op vaste plekken. Ook tijdens het koken en knutselen lijkt overal iets te liggen’staan, maar alles heeft dan wel zijn vaste plek.

Eigen kamer of gezamenlijke ruimte

Ons huisje is te klein voor een eigen plekje. Maar zelfs als ik een eigen plekje zou hebben, zou ik toch in de keuken moeten werken. Hier is er niet alleen ruimte, maar ook overzicht op de meiden.

Genoeg ruimte of te krap

Met naaien heb je dus nooit genoeg ruimte! Mijn stof ligt dan ook heel vaak op de grond om patronen over te nemen, te knippen en te spelden.

Met koken en knutselen heb ik genoeg ruimte.

Met het werken met hout zoek ik de ruimte op die ik voor het project nodig heb. Meestal moet ik dan ook verven..dat moet met de kleien meid echt wel op een plek waar ze er niet bij kan.

Overig
Creatieve wens:

Dat mensen begrijpen hoe belangrijk het is om creatief te kunnen zijn…op welk vlak dan ook. In het onderwijs wordt het vaak als een soort ‘knudderuurtje’ gezien, terwijl je daarmee juist leert hoe onbelangrijk het zou zijn. Dat is creatief zijn absoluut niet. Het helpt je de gedachten te ordenen en problemen op meerdere manieren op te lossen. Je leert ‘out of the box’ denken.

Creatieve blunder

Wanneer je een ‘fout’ maakt, leer je daar van. En wanneer een ‘fout’ niet kunt herstellen, geef je een andere draai aan het project, zodat het wel weer kan.

Een ‘fout’ ontstaat bij mij op een moment dat ik even afgeleid was of dat ik iets nog niet echt beheers. Maar dan is het geen fout, maar onoplettendheid of gebrek aan kennis/vaardigheid. Dan is het dus ook niet echt een blunder, maar een leermoment…en die momenten zijn erg waardevol.

Creatieve tip

Creatief zijn is een proces. En elk proces gaat door te vallen en daarna weer op te staan. Leer van elk moment, dan wordt je telkens een beetje beter.

Diy/kook inspiratie

Zit je vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Of krijg je helemaal de kook-kriebels? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *