De leukste griezelboekjes voor kleine kinderen

leukste griezelboekjes

Griezelen…ik ben er dol op. Alles wat maar met griezelen te maken heeft, vindt ik erg leuk. En de kleien meid lijkt daarin erg op mij te lijken. Op haar boekenplank staan dan ook veel boekjes over monsters, draken…en alles wat maar eng is. Er staan dus heel veel griezelboekjes.

Griezelboekjes voor kleine kinderen

Voor oudere kinderen kunnen we al makkelijk een hele reeks enge griezelboeken opnoemen. Maar hoe zit dat met griezelboekjes voor de kleine kinderen? Nu denk je misschien dat er voor de hele kleintjes geen geschikte monster- en griezelboeken zijn, omdat ze er wellicht nachtmerries van krijgen of het gewoon te spannend vinden. Maar dat valt dus reuze mee. Er zijn eigenlijk best veel griezelprentenboekjes en griezelvoorleesboekjes voor jonge kinderen en die variëren van een beetje eng tot niet eng.

Griezelfan

Ik ben een enorme griezelfan, al van jongs af aan. De oudste houdt wel van griezelboekjes, maar het mag niet ‘te spannend’ zijn. De jongste vindt elk boekje leuk en schrikt graag (ze kickt er echt op), maar krijgt het verhaal nog niet echt mee…al begint dat steeds meer te komen. Hier is dus een grote diversiteit aan griezelboekjes om iedereen blij te kunnen maken.

Onze griezelboekjes top 10

Wij delen onze leuke monster- en griezelboekjes graag met jullie om lekker in de griezel-mood te komen.

Bot en botje

 Dit is voor mij een boekje met jeugdsentiment. Wat vond ik dit boekje vroeger onwijs leuk. Vorig jaar moest ik er weer even aan denken en startte mijn zoektocht naar dit boekje. Dat was nog niet zo makkelijk, maar uiteindelijk had ik hem gevonden. Wat was ik blij dat ik hem had gekocht. Niet alleen ik kon hem zelf weer lezen, maar ik kon hem ook voorlezen aan de meiden. En nu…nu is hij weer opnieuw uitgebracht. En heel begrijpelijk, want Bot, Botje en de hond zijn ontzettend grappig. Alleen het begin is al pakkend en blijft als een soort mantra in je hoofd hangen…in een donkere donkere stad in een donkere donkere straat in een donker donker huis in een donkere donkere kelder…nou ja, niet helemaal zo, maar zo herinnerde ik het mij nog na dertig jaar. En wat ook zo leuk is, is dat het verhaal ook op youtube te vinden is, zoals ik dat 30 jaar geleden gezien heb op school.

Ik kom je opeten

 Ook dit is een boekje van vroeger wat weer opnieuw is uitgebracht. Dit boekje heb ik (net als ‘Bot en Botje’) na een lange zoektocht kunnen bemachtigen, zodat ik hem kan voorlezen. En ook dit verhaal is op youtube te vinden…helemaal zoals hij vroeger ook was. Bij dit boek vond ik het zo spannend dat het monster naar Bennie kwam om hem op te eten. En de spanning werd steeds groter naarmate het monster, vanuit de ruimte, steeds dichter bij Bennie kwam. Maar het leukste is toch wel de laatste bladzijde, want daar blijkt dat het voor het monster nog knap lastig gaat worden om Bennie op te eten.

Peuzel het boekmonster

 Dit is een wat nieuwer boekje uit 2016. Het monstertje eet zich een weg door boeken en zet een aantal bekende sprookjes helemaal op zijn kop. En aan het eind mag je hem zelf weer snel in zijn hok opsluiten…of…he, waar is hij nou? Oh, nee!

Woezel en Pip, spookjes

 Woezel en Pip wordt enorm bewaard door beide meiden, maar de jongste vindt ze toch net iets leuker. In dit boekje verkleden ze zich als spookjes om iedereen te laten schrikken…en ze zijn niet de enige.

De Gruffalo

 Dit boek leerde ik kennen als juf. De hele klas vond het een ontzettend leuk boek. Een klein muisje komt allerlei dieren tegen die hem op willen eten, maar de muis vertelt dat hij een monsterlijke vriend heeft (verzonnen natuurlijk) waardoor ze hem met rust laten. Dan komt hij ineens zijn verzonnen monster (de Gruffalo) tegen; hij is echt en wil hem opeten. Maar de muis is slim en ook hier heeft hij iets op bedacht. Hier zijn ook andere verhalen van verschenen.

Dolfje Weerwolfje

 Dolfje is een jongen die bij een pleeggezin woont, niet omdat zijn ouders niet voor hem konden zorgen, maar omdat weerwolf zijn een generatie overslaat en zij dus geen weerwolf zijn. Zijn pleegvader vind het maar wat leuk dat Dolfje een weerwolf is, die houdt eigenlijk van alles wat een beetje vreemd is. Op zijn zevende komt Dolfje er achter dat hij een weerwolf is. Als weerwolf beleefd hij vele avonturen. Van ‘Dolfje Weerwolfje’ is al een hele reeks verhalen verschenen waarin hij zijn weerwolffamilie leert kennen, een meisje tot weerwolf maakt en andere wezens ontmoet.

Het monster bonster bulder boek

 Bruno vindt zijn ouders maar vervelend en verandert ze daarom maar in monsters. Dan zetten ze samen het hele huis op stelten. Dat is even leuk, maar het wordt hem op een gegeven moment iets te veel; wat een lawaai en onder het bed moeten slapen…geen kusje krijgen voor het slapen. Misschien moeten ze dan toch maar geen monsters meer zijn.

Bedtijd voor kleine monsters

 Dit is een gezellige flapjesboek waarbij kinderen de monstertjes moet zoeken die mamamonster is kwijtgeraakt. Elk monstertje heeft zijn eigen kleur, waardoor je kind ook nog eens de kleuren leert.

De grootste griezel

 Een klein spinnetje vindt zichzelf de grootste griezel. Daar zijn een aantal dieren het uiteraard niet echt mee eens. Maar het spinnetje is klein en slim en geeft al die enge dieren een koekje van eigen deeg…wie is er het engst? Vooral het kleine grapje helemaal aan het einde van het boekje is erg leuk.

Lekker nooit niet bang

 Lisa en Jimmy zijn nooit bang, nooit, voor niets zijn ze bang. Nou ja, misschien toch wel een beetje. Een prikje is eigenlijk toch best eng en het diepe ook en dat harig beestje dat ineens uit het hamsterhok komt ook wel een beetje…en dat geluid, dat is vast een monster.

Veel lees- en griezelplezier

Dol op boekjes?

Ben je net als wij dol op lezen en voorlezen? Kijk dan ook even op onze leespagina ‘Mama leest voor’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *