De voorbereiding op de feestdagen

de voorbereiding op de feestdagen

Het is bijna december en dat betekent dat er weer een hoop drukte en chaos is rondom de feestdagen. Natuurlijk zijn deze dagen ook ontzettend gezellig. En om het zo gezellig mogelijk te houden is een goede voorbereiding toch wel bijna vereist.

Verspreid de inkopen doen voor de feestdagen

Inkopen

De grootste voorbereiding (en voor de kinderen bijna wel de belangrijkste) vindt voor ons gedurende het hele jaar plaatst, namelijk de inkopen van de cadeautjes. Zodra er leuk, goed en passend speelgoed in de aanbieding is, wordt het gekocht. Deze wordt opgeslagen op een veilige plek in huis tot de dag is aangebroken dat het gegeven kan worden. Of dit met een verjaardag of met Sinterklaas of met Kerst is, dat doet er niet toe. Alles ligt bij elkaar.

Opbergen

Natuurlijk ligt dit niet zomaar in het zicht. Alhoewel…het zit in dozen en koffers die voor de meiden niet verstopt zijn, maar wel enigszins logisch opgeruimd staan. Ze lopen er af en toe gewoon langs en vermoeden niets; perfect.

Wat schiet je er mee op?

Het voordeel van deze manier van inkopen is dat je het speelgoed uiteindelijk voor minder geld hebt ingekocht, je niet in een keer veel geld kwijt bent (de 13e maand en kinderbijslag komen immers zo lief vlak na de feestdagen) en je staat niet ineens verrast zonder cadeautje wanneer de kinderen weer voor het eerst de schoen zetten.

Inpakpapier en plakband

Ook inpakpapier moet er dan op tijd in huis liggen, samen met plakband. Het laatste wat je wilt is wel een cadeautje hebben, maar geen inpakpapier. En het liefst geen inpakpapier van de plaatselijke winkel, want die hebben ze al lang gezien…dan moet je weer een of andere smoes bedenken waarom dat papier hetzelfde is als die van Sinterklaas. Ik ben niet zo goed in liegen, dus vermijden werkt het beste (iets met voorkomen is beter dan genezen).

Iets geven

De meiden willen naast het krijgen van cadeautjes en lekkers af en toe ook iets geven, dus ook dat moet gewoon in huis zijn op het moment dat zij bedenken dat ze iets willen geven. Dat kan een tekening, wortel, koekje, knutsel…of wat dan ook zijn.

Iets extra’s

Dit jaar gaan we voor iets extra’s…een beetje meer magie tijdens Sinterklaas. Wij maakten online een leuke sinterklaasvideo voor de meiden waarbij Sinterklaas iets persoonlijks vertelt over hun en foto’s laat zien…hij vertelt zelfs waar de cadeautjes liggen. Als ze twijfelden of hij bestaat, dan is dat op dat moment wel afgelopen, want “hoe weet hij dat” en “kijk daar hangt mijn tekening” en “dat is mijn foto”. Ja, Sinterklaas moet wel echt zijn

Decoratie

En een beetje gezelligheid in huis is ook niet vervelend. Alle decoratie wordt elk jaar netjes opgeborgen in opbergdozen…per feest uiteraard. En kom ik dan nog iets leuks tegen, dan kan het daarna er zo bij in. Vooral na de feestdagen is decoratie een stuk goedkoper. Wil je niet te veel uitgeven, dan is dat het moment om in te kopen. Daarna stop je het in de juiste opbergdoos en bij het volgende feest heb jij er weer iets extra’s bij. Handig die dozen natuurlijk want zo pak je in no-time alle leuke spullen om er een gezellige boel van te maken.

Etentjes

Ook de menu’s worden goed voorbereid. Tijdens de feestdagen zijn er allerlei gezellige etentjes. Het is erg prettig om ruim van tevoren te weten waar iedereen aan toe is. Zo kun je rekening met elkaar houden qua budget, allergieën en tijd. Vooral met kinderen er bij is dat best handig.

Lijstjes

Er valt dus genoeg van te voren te regelen en daarvoor maak ik elke keer weer een to-do-lijst en een lijst met welk speelgoed er verzameld is. Zo sta ik niet zo maar voor verrassingen, heb ik minder last van de feestdagenstress en kan ik meer genieten van alles om mij heen. Ik zeg: “Laat de feestdagen maar komen”.

Ben je in een feestelijke stemming?

Ben je dol op feestjes? Of zoek je misschien iets specifieks voor een feestje? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama viert feest’.

One thought on “De voorbereiding op de feestdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *