De waterkringloop proef

waterkringloop proef

Net als de meiden, ben ik dol op proefjes. Met de waterkringloop proef kun je laten zien wat er nu precies met het water op aarde gebeurt en hoe regen ontstaat.

Het nut van proefjes

Om de dingen om je heen beter te begrijpen, helpt het om te zien hoe iets werkt. Dit is eigenlijk met alles zo. Met een proefje beleef je het echt. Je ziet het niet alleen, maar je ervaart het helemaal. Dit zorgt er voor dat het begrip van een proces groter is en dat je het beter kunt onthouden. Denk maar eens aan de scheikunde lessen. De lessen met de proefjes kun je je veel beter herinneren dan de lessen waarin de theorie over datzelfde onderwerp werd gegeven. De kans is ook groot dat het kwartje over dat onderwerp pas echt viel tijdens het proefje.

De waterkringloop proef

waterkringloop proef, verdamping en regenDit proefje is om te demonstreren hoe water reageert op warmte. Door de tekeningen op het zakje kun je laten zien dat het water op de aarde wordt opgewarmd door de zon, dat dit water veranderd in waterdamp en dit naar boven stijgt. Het waterdamp zie je vervolgens verzamelen in de wolken. In de wolken zie je de waterdamp samenkomen en druppen vormen. Deze druppen worden op een gegeven moment te zwaar om boven te blijven…de zwaartekracht zorgt er uiteindelijk voor dat de drupjes weer op de aarde valt…beter bekend als regen 😉

Thuis of in de klas

Dit proefje is erg leuk om de waterkringloop (waterkeerkring) ‘live’ te kunnen zien. Door de zon warmt het water op, waardoor het verdampt. Het waterdamp verzamelt zich bovenin het zakje. Daar vormen druppels. De druppels glijden weer naar beneden.

Maar je kunt de waterkringloop proef uiteraard ook gewoon thuis doen. Wij hebben hem ook gewoon op de achterdeur. Hier kunnen de meiden af en toe rustig kijken wat er gebeurt met het water.

Aan de slag

Voor het maken van een waterkringloop proef heb je het volgende nodig:

  • ziplock zakje
  • water
  • blauwe voedselkleurstof
  • stiften voor op plastic (permanent markers)
  • breed plakband
  • schaar

Teken met de stiften op het zakje. Onderaan teken je water (niet inkleuren), bovenaan teken je wolken en in het midden kun je nog gras en heuvels tekenen.

Vul het zakje met water tot het bovenaan de lijn van jouw water komt.

Doe er een klein drupje blauwe kleurstof bij.

Sluit het zakje zorgvuldig.

Plak een strook plakband over de bovenkant en de onderkant van het zakje.

Plak het zakje op een raam waar de zon op staat.

Ga jij ook zo’n leuke waterkringloop proef maken?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - waterkringloop proefVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

4 thoughts on “De waterkringloop proef

    1. Ja hoor. Je kunt het water blanco laten, maar dan is het minder goed zichtbaar. Als je het wel een kleur wilt geven, dan zou dat ook met verf (op waterbasis) kunnen of met ecoline. Ik vind het resultaat alleen iets mooier met voedsel kleurstof…plus dat ik dit altijd wel in huis heb, dus kost het mij niets extra

    1. Ik had hem in de volle zon en dat ging ‘redelijk vlot’ (zo ver water vlot kan verdampen in zonlicht). Het is niet al binnen een minuut of zo, dus je kunt het beste even iets anders gaan doen nadat hij opgehangen is. Controleer af en toe hoe ver het is. Na een uur zie je toch al wel effect. Voor een mooi resultaat wacht je langer, maar het is ook leuk om geregeld te kijken zodat je het proces goed kunt volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *