Lekkere ouderwetse popcorn

popcorn

Een van de goedkoopste snacks om te maken is toch wel popcorn. Naast dat het lekker goedkoop is, is het ook nog eens erg leuk om te maken…vooral wanneer de pan een glazen deksel heeft

Super snelle snack

Wil je zelf een snack maken voor in de middag of voor het knabbelen tijdens een film kijken? Maak dan eens zelf popcorn. Popcorn is namelijk heel vlot klaar en je hebt gelijk een heleboel lekkers om te knabbelen.

Leuk en lekker

Popcorn maken is erg leuk. Alleen het lawaai van het ‘poppen’ tegen de deksel is al reden voor een feestje. Het resultaat is ook nog eens heel lekker. Zo puur is het al heerlijk om op te knabbelen, maar je kunt er ook nog iets aan toevoegen.

Zoet of zout

Voor zoete popcorn kun je er suiker of boter-karamel aan toevoegen voor je de maïs verhit in de pan. Maar je kunt ook achteraf een beetje poedersuiker er over strooien.

Voor zoute popcorn kun je er zout aan toevoegen voor je de maïs verhit in de pan, maar het kan ook achteraf.

Met een kleurtje

Volledig gekleurd

Wil je er echt een feestje van maken? Maak dan gekleurde popcorn. Maakt eerst ‘gewone’ popcorn. Maak daarna een gekleurde siroop (mengsel van 50 ml water en 150 gram basterdsuiker verhitten tot 120 graden). Verdeel de siroop over bakjes en voeg daar voedselkleurstof aan toe. Doe daar popcorn bij en roer dit goed en snel door elkaar. Laat het vervolgens op bakpapier uitharden (dit duurt best lang). En klaar is je vrolijke popcorn.

Met stipjes

Heb je geen zin om zo lang te wachten voor een beetje kleur? Geen nood. Je kunt ook stipjes maken in plaats van helemaal kleuren. Roer dan een beetje voedselkleurstof door de olie voordat je de maïs er in doet. Roer het flink door elkaar en je kunt gewoon verder volgens recept.

Trakteren

De gekleurde popcorn is super leuk om te trakteren. Maak dan popcorn in allerlei kleuren en schep ze kleur voor kleur in zakjes die je kunt afsluiten…zo kun je een prachtige regenboog maken. Maak nog leuke gekleurde lintjes om de knoop van de zak en het ziet er ontzettend vrolijk uit.

Voor de vogeltjes

Wanneer je popcorn voor de vogeltjes maakt, maak je de popcorn neutraal…zonder zot, zonder suiker en zonder kleurstof. Wanneer de popcorn is afgekoeld, kun je het aan een touwtje rijgen en beschut ophangen.

In de kerstboom

Vroeger was het heel normaal om slingers van popcorn in de kerstboom te hangen. Dat kan nu (tijdens de kerstdagen) natuurlijk nog steeds. Je kunt de popcorn blanco laten, maar je kunt ze ook kleuren met kleurstof. Ook kun je popcorn afwisselen met bijvoorbeeld cranberry’s. Zo ziet het er nog feestelijker uit.

Het recept voor popcorn

Ingrediënten
  • popcornmaïs (dit ligt vaak in de schappen bij de chips)
  • zonnebloemolie
  • *eventueel poedersuiker, zout
Bereiding

Doe een scheut zonnebloemolie in de pan, zodanig dat de bodem geheel is bedekt met een dun laagje olie.

Pak een hand vol (meer is echt niet nodig, want dit is genoeg voor een grote bak vol met popcorn) maïs en doe dit in de pan. Zorg er voor dat de maïskorreltjes mooi verspreid op de bodem van de pan liggen.

*Als je zoute popcorn wilt, doe je er nu ook alvast een beetje zout bij.

Doe de deksel op de pan, dit is heeeeeel belangrijk! Dit zorgt er niet alleen voor dat het in de pan goed warm wordt, maar het zorgt er ook voor dat je keuken geen oorlogsgebied wordt zoals in het filmpje met ‘The Swedish Chef‘.

Zet het vuur op hoog en blijf de pan om de paar tellen even schudden. Zo verbrandt de maïs niet en verspreid je het zout of suiker goed. Het zorgt er ook voor dat de ongepofte maïskorrels naar beneden zakken en wellicht alsnog gaan poffen.

Als het wat stiller wordt, kan het vuur uit. Schud nog wel even de pan heen en weer voor de laatste korreltjes.

Doe de popcorn in een grote bak. Let op, want het kan nog best heet zijn. Bij kleine kinderen is het verstandig op de ongepofte maïskorreltjes er nog even uit te vissen.

*Als je zoete popcorn wilt, dan is dit het moment dat je er een beetje poedersuiker over strooit en het een klein beetje schudt. Maar je kunt er ook een siroop door mengen (kijk bij ‘Met een kleurtje’ hier boven) of een boter caramel overheen gieten. Laat het dan wel goed uitharden op bakpapier.

Bewaren voor later

Pinterest - popcornVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

One thought on “Lekkere ouderwetse popcorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *