Een jacobsladder van papier

jacobsladder van papier

Een jacobsladder zorgt altijd voor veel vragen, want hoe werkt het nu? De jacobsladder van papier kun je prima met kinderen maken, je kunt er zelfs een leuk kaartje van maken.

Hoe werkt een jacobsladder?

Doordat de linten gekruist over een vlak zitten (vanaf de zijkant gezien), hangt de kaart de ene keer aan het lint in het midden en de andere keer aan de linten aan de zijkanten. Het bovenste stuk keer je om en dit zorgt er voor dat het kaartje er onder door de zwaartekracht liever andersom hangt. Dit gaat net zo lang door tot de hele reeks is omgekeerd. Daarna kun je het bovenste kaartje weer omdraaien…maar dan de andere kant op. Het bovenste deel blijft dus altijd boven en de onderste blijft altijd onder…het keert zich alleen om door de zwaartekracht.

Een jacobsladder van papier

De meeste mensen kennen de jacobsladder van hout. Deze kun je als speelgoed kopen, maar is ook prima zelf te maken. Een jacobsladder van papier is iets makkelijker om met kinderen te maken en werkt net zo goed als een houten (als je het juiste materiaal gebruikt).

Het voordeel van een papieren versie is dat je er een leuk kaartje van kunt maken.

Een kaartje 

Je kunt van de jacobsladder van papier dus kaartjes maken. Dit kan op 2 manieren. Je kunt de jacobsladder eerst knutselen en daarna omtoveren tot kaartje. Houd er wel rekening mee dat je eerst de kaartjes aan de voorkant maakt, daarna het bovenste kaartje omslaat en vervolgens de andere kant maakt.

Of je kunt de papiertjes eerst naar wens afdrukken en er vervolgens een kaartje van maken. Het voordeel hiervan is dat je kaartje er heel mooi en netjes uitziet. Zo heb ik er een prachtig geboortekaartje van gemaakt. Het nadeel is dat je heel goed moet letten op waar de lintjes komen wanneer dat kaartje zichtbaar is…onder het lint moet natuurlijk geen tekst of afbeelding komen. Hier kun je een filmpje zien van het resultaat.

Beide manieren staan hier onder beschreven. Het is wel een hele bewerkelijke manier om een kaartje te maken, maar het is ook erg leuk en ziet er prachtig uit.

Een kaartje voor elke gelegenheid

jacobsladder van papier, geboortekaartejIk heb dus een geboortekaartje gemaakt. Nu snap ik heus wel dat je vlak na de geboorte echt niet 100 kaartjes gaat maken op deze manier. Je hebt je tijd echt wel beter te besteden in die periode. Maar het is wel leuk om op deze manier een kaartje te maken voor de kersverse opa’s en oma’s of voor jouw kind voor later (of voor op de kinderkamer). Naast een foto van jouw baby, kunt je er zelfs een foto van voetafdrukjes op zetten om het kaartje nog persoonlijker te maken.

Lees ook: Het geboortekaartje 

Maar ook met kerst is het een leuke creatieve en speelse manier om iemand fijne feestdagen te wensen. Het voordeel van een kerstkaartje is dat je hier lekker lang de tijd voor hebt.

Of wat dacht je van een uitnodiging voor een feestje. Het kaartje heeft dan niet alleen alle details voor het feestje, maar is ook nog eens leuk om mee te spelen.

Maar ook voor moederdag, vaderdag of Valentijsdag is hij prima te gebruiken.

Materiaal

Ik heb gebruik gemaakt van stevig papier…zowel de groene achtergrond als de witte voorgrond. Zo krijgt de jacobsladder meer stevigheid en gewicht. Voor het lint heb ik stoffen lint gebruikt. Je kunt ook van dat inpaklint gebruiken, maar dan loopt de jacobsladder niet zo mooi door, doordat dit lint veel stugger is. Stoffen lint is mooi licht en fijn soepel. Ook bij het maken van de kaart werkt dit lint veel makkelijk dan met inpaklint.

Gratis printable

Vind je het lastig om alles precies te tekenen? Dan heb ik speciaal voor jouw een gratis printable. Deze kaartjes hebben hetzelfde formaat als wat ik heb, zodat ze goed te gebruiken zijn voor het maken van een kaart. Ook staan de plaklijnen er op aangegeven. Het stevig papier stop je in de printer…op zo’n manier dat het op de achterkant van het papier wordt afgedrukt. Na het uitprinten hoef je allen nog maar te knippen en te plakken.

Aan de slag

Voor het maken van een jacobsladder van papier heb je het volgende nodig:

 • stevig papier
 • potlood
 • liniaal
 • schaar
 • 3x stoffen lint (maximaal 0,5 cm breed), deze zijn 2x zo lang als de volledige hoogte van 6 kaartjes boven elkaar.
 • hobbylijm

Teken 12 gelijke vierkantjes/rechthoekjes op het stevig papier. Teken dit op de achterkant, zodat je er later niets meer van ziet.

Knip de 12 kaartjes uit.

Als je net als ik met 2 kleuren wilt werken, moet je ook 12 kleinere kaartjes tekenen in een andere kleur. Deze knip je ook uit en plak je vervolgens op de grotere kaartjes.

Teken achter op de kaartjes van boven naar beneden lijnen in het midden en 2 cm van de zijkanten.

Leg de eerste kaart op de kop voor je neer.

Smeer lijm over de lijntjes.

Leg het middelste lintje naar boven toe en de ander twee naar beneden op de lijm.

Smeer het kaartje in met lijm en plak er een kaartje (met de goede kant naar boven) bovenop.

Wanneer de lijm droog is, vouw je de lintjes over het bovenste kaartje.

Leg er weer een kaartje op de kop bovenop.

Smeer de lijnen weer in met lijm.

Vouw de lintjes over het bovenste kaartje en plak de lintjes vast op de ingesmeerde lijnen.

Leg er weer een kaartje (met de goede kant naar boven) bovenop.

Dit herhaal je net zo lang, totdat alle kaartjes gebruikt zijn.

Daarna zou je de kaartjes nog kunnen versieren. Houd er wel rekening mee dat de lintjes zowel over het midden als langs de zijkanten bij elk kaartje komen.

Een voorgedrukt kaartje

Wanneer je een voorgedrukt kaartje maakt, is de werkwijze exact hetzelfde…je moet alleen heel goed nadenken over hoe je welk kaartje er op legt en in welke volgorde.

Ik heb een geboortekaartje gemaakt die bestaat uit zes kaartjes (dus 12 aparte kaartjes). Deze heb ik op de volgende manier op elkaar geplaatst:

 • Kaart 1 ondersteboven (dus met de onderkant naar boven), goede kant naar beneden (middelste lint naar boven, andere twee naar beneden)
 • Kaart 7 op de kop er op, goede kant naar boven
 • Kaart 8 ondersteboven, goede kant naar beneden
 • Kaart 2 op de kop er op, goede kant naar boven
 • Kaart 3 ondersteboven, goede kant naar beneden
 • Kaart 9 op de kop er op, goede kant naar boven
 • Kaart 10 ondersteboven, goede kant naar beneden
 • Kaart 4 op de kop er op, goede kant naar boven
 • Kaart 5 ondersteboven, goede kant naar beneden
 • Kaart 11 op de kop er op, goede kant naar boven
 • Kaart 12 ondersteboven, goede kant naar beneden
 • Kaart 6 op de kop er op, goede kant naar boven

 

Maak jij ook zo’n leuke jacobsladder van papier?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Lucht’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een luchtballon van een lampion kunt maken.

Deze week is het thema ‘Zwaartekracht’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage. Melanie van Mel DIY en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een jacobsladder van papier.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - jacobsladder van papierVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en Mel DIY of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


12 thoughts on “Een jacobsladder van papier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *