Dino empenada

dino empenada

Heb jij een dinofan in huis? Maak dan eens heerlijke dino empenada’s. Ze zijn super makkelijk om te maken en ook nog eens heerlijk om op te eten. En geef je een dinofeestje? Dan zijn deze stagosaurusjes ideaal als snack, bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht.

Empenada

Een empenada is een deegjasje gevuld met vlees en/of groente. Sommige mensen bakken de empenada en anderen frituren het liever. Ikzelf vind de gefrituurde versie lekkerder dan de gebakken versie. Ook wordt deze mooier gaar, omdat die rondom gelijk gaart (al moet je ze wel even omdraaien wanneer de ene kant gaar is). Meestal is dit gemaakt met een cirkel van deeg als basis, zodat het uiteindelijk een halve cirkel wordt. Sommige mensen maken er ook een heel kunstwerk van om de empenada mooi te versieren langs de rand die je op elkaar vouwt. Het oog wil immer ook wat. Maar wij probeerden het eens een beetje anders.

Stegosaurus

Het is de meesten vast niet ontgaan dat onze kleine meid een echte dino fan is. Bij ons wordt voedsel dan ook geregeld in een dinojasje gestoken. In dit geval staken wij de empenada’s in een dinojasje. Op zich is het niet ingewikkeld om er een dino van te maken. De vorm van een empenada lijkt namelijk al op een dino lichaam. Om er een stegosaurus van te kunnen maken, hoef je de rand alleen nog even in te snijden en een beetje vorm te geven. Het voordeel hiervan is dat de rand dan ook gelijk mooi gesloten is.

Met kleurstof of zonder?

Wij hebben nog een beetje groene kleurstof toegevoegd aan het deeg. Dit valt na het frituren niet zo heel veel meer op. Maar wanneer je een hap neemt, zie je nog wel groene deeg. Het is niet noodzakelijk om kleurstof te gebruiken, maar het kan wel zorgen voor een extra gezellig uiterlijk.

Ik vond het overigens leuker om kleurstof toe te voegen aan het sausje. Je kunt namelijk mayonaise of knoflooksaus heel makkelijk groen maken met een beetje voedingskleurstof of met gepureerde verse kruiden (bijvoorbeeld basilicum, bieslook of koriander). Dat laatste geeft ook gelijk een lekker smaakje aan het sausje.

Vulling

Een empenada kun je eigenlijk vullen met wat jij maar wilt. Kip vind ik zelf een lekkere milde smaak. Zo kun je de nadruk makkelijk op andere smaken leggen. Zelf vind ik het ook heerlijk om er verse chilipeper aan toe te voegen, maar met kinderen is dat niet altijd een goed idee…eigenlijk meestal niet. Ik heb naast kip en kruiden ook nog een beetje groente toegevoegd en kaas. Zo heb je ook gelijk een beetje vitamines er in zitten en de kaas zorgt weer een structuur die iets meer een geheel is. Zo kruimelt de inhoud er niet zo vlot uit.

Feestje

Empenada’s zijn ideaal tijdens een feetje. Je kunt een hele schaal vol serveren en de gasten kunnen dit lekker met de handen eten. Hierdoor is het een perfecte snack en een heerlijk bijgerecht…of zelfs hoofdgerecht wanneer je er ook lekker veel groente in stopt.

Het recept voor (dino) empenada

Om (dino) empenada’s te maken heb je het volgende nodig:

Ingrediënten
 • kipgehakt
 • ui
 • paprika
 • peper
 • zout
 • paprikapoeder
 • olie (om in te bakken en te frituren, ik gebruik dan vaak zonnebloemolie)
 • geraspte kaas
 • bloem
 • water
Bereiding
 1. Bak kipgehakt met wat fijn gesneden ui, paprika, peper, zout en paprikapoeder in een beetje olie. Blijf goed roeren.
 2. Doe het vuur uit en laat het mengsel uitlekken en afkoelen in een zeef.
 3. Doe het mengsel in een kom en roer er geraspte kaas doorheen.
 4. Maak een mooie soepele deeg van bloem, peper, zout en water. Om het deeg extra soepel en elastisch te maken kun je er een eetlepel olie aan toevoegen voordat je gaat kneden.
 5. Maak balletjes deeg die zo groot zijn als het rondje van de vingers die ‘o.k. zeggen’.
 6. Rol de rondjes netjes plat tot ze ongeveer 2 mm dik zijn.
 7. Leg in het midden van het rondje een eetlepel van het afgekoelde mengsel.
 8. Vouw het rondje deeg dubbel, zodat er een halve cirkel ontstaat.
 9. Druk de rand goed dicht. Lukt dat niet goed? Smeer dan een beetje water tussen de randjes.
 10. Maak 6 sneden in de rand, let er opdat je aan de buitenkant iets meer deeg hebt (voor de kop en de staart).
 11. Vouw/druk de vijf middelste strookjes in een punt/beenplaat.
 12. Vouw en druk de twee buitenste punten tot een kop en een staart.
 13. Maak onder de buik twee kneepjes, zodat er twee poten ontstaan.
 14. Frituur de empenada’s tot ze mooi van kleur zijn.

Serveer ze met een lekker sausje (ik heb ze geserveerd met een mayonaise met nog een beetje groene voedselkleurstof doorheen)

Maak jij ook zulke heerlijke (dino) empenada’s?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *