Zelf stoepkrijt maken

Zelf stoepkrijt maken

Met stoepkrijt is het altijd feest. Wanneer je zelf stoepkrijt gaat maken is het dubbel feest. Je kunt stoepkrijt voor jezelf maken, maar het is ook erg leuk om stoepkrijt cadeau te geven.

Stoepkrijt

Kinderen zijn vaak dol op stoepkrijt…de meiden hier in huis in elk geval wel (en hun vrienden/vriendinnen eigenlijk ook wel). Hoe tof is het dan om eens zelf stoepkrijt te kunnen maken. Je kunt het dan maken in welke vorm je maar wilt en in welke kleur je maar wilt. Wauw!

Kleurtjes

Onze stoepkrijt hebben we gemaakt in de kleuren van de regenboog, omdat het thema van het kinderfeestje ‘dino’s en regenbogen’ was. De kleuren hebben we gekregen door verf toe te voegen, gewoon met plakkaatverf uit zo’n plastic fles. Hoe veel verf je toevoegt ligt aan hoe kleurecht je het stoepkrijt wilt maken. Wanneer je weinig verf gebruikt, krijg je dus meer een pastelkleur. In plaats van 1 kleur, kun je overigens ook prima kleuren combineren. Zo hebben wij de restjes telkens in een papieren bekertje gegoten. Het resultaat was een populaire regenboog stoepkrijt. Het leuke van dat stoepkrijt was dat je in een beweging een regenboog kon tekenen.

Mal

Voor het maken van stoepkrijt in een mooie vorm, heb je een mal nodig. Een siliconen mal werkt het makkelijkst, omdat je deze er gemakkelijk af haalt. Ik gebruikte een siliconen mal van dino’s, omdat het stoepkrijt een deel was van de weggeef traktatie van het kinderfeestje van de kleine meid. Maar je kunt elke vorm gebruiken die je wilt…mits je een mal gebruikt die makkelijk te verwijderen is. Zo heb ik ook al eens letters van stoepkrijt gezien als cadeau voor de juf aan het einde van het schooljaar.

In de klas

Stoepkrijt is ook prima in de klas te maken. Je kunt werken met een mal, maar je kunt dus ook met een papieren bekertje gebruiken. Zo kun je de namen makkelijk op de mal schrijven. Het bekertje scheur je er makkelijk af wanneer het stoepkrijt goed uitgehard is.

Materiaal

De basis van het stoepkrijt is gips. Voor het kleuren van het gips gebruik je het best een verf op waterbasis. Een kindvriendelijke plakkaatverf werkt prima. Als mal kun je gebruik maken van een siliconen vorm of een papieren bekertje of iets dergelijks (mits het maar een dichte bodem heeft en tegen vocht kan).

Aan de slag

Voor het maken van stoepkrijt heb je het volgende nodig:

 • gips
 • plakkaatverf
 • papieren bekertjes (voor het mengen met verf)
 • roerstaafje (ik gebruikte van die houten roerstaafjes
 • siliconen mal (tip: kies een mal met niet te veel details of smalle delen, dat breekt namelijk snel af)
 1. Meng een beetje gips in een papieren bekertje. (zoals aangegeven op de verpakking).
 2. Roer er een beetje verf doorheen tot je de gewenste kleur hebt. Let op dat je niet heel veel verf gebruikt, want dan wordt het stoepkrijt niet zo fijn om mee te werken.
 3. Zet de mal op een mooie stevige ondergrond (ik zette het op een dienblad, zodat ik het makkelijk weg kon zetten).
 4. Giet beetje bij beetje gips in de mal.
 5. Tik met het roerstaafje door de mal, zodat luchtbellen verdwijnen. Zorg er gelijk voor dat overal gekleurde gips zit.
 6. Wanneer je klaar bent, laat je de mal met rust. Het beste is om er voor te zorgen dat het ergens staat waar niemand het per ongeluk aan kan raken en het niet in de weg staat (op kamertemperatuur).
 7. Wanneer het stoepkrijt helemaal droog en hard is (dit duurt een paar dagen, kun je het stoepkrijt uit de mal halen.
 8. Laat het stoepkrijt goed uitharden. Het beste is om dit minimaal 2 dagen ergens te laten rusten op een droge plek.

Maak jij ook zulk leuk stoepkrijt ?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Creatieve linkparty

Elke maand is er een Creatieve Linkparty, met elke maand een ander thema. Het creatieve team bestaat uit Emmy (Webkonijn), Melanie (Mel DIY), Elsa en Inge (ElsaRblog), Lindi (Linspiration) en mijzelf. Vorige week was het thema in de CreaKrea linkparty ‘water’ en liet ik je zien hoe je lopend water kunt maken. En er waren weer fantastische creaties gedeeld. Mijn favorieten van die maand vind je overigens hier. Deze maand is het thema ‘Krijt’ aan de beurt in onze maandelijkse Creatieve Linkparty en maakten wij stoepkrijt. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij alle teamleden (hun link vind je onderaan in dit bericht).

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij de andere teamleden. En ook zij hebben een leuke creatie binnen dit thema gemaakt…


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

3 thoughts on “Zelf stoepkrijt maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *