Tegelspel ‘Dino dimensie’

Dino dimensie

Wat is het toch fijn wanneer een idee werkelijkheid wordt. Dat was met dit spel absoluut waar. Ik heb er veel plezier in gehad om het te maken…en ik heb er veel van geleerd.

Dino’s

Wij zijn dol op dino’s. Nu ik begonnen ben met ‘Dino’s & Regenbogen’ zit ik er helemaal in. Mijn hoofd draait dino-overuren. Daar deel ik namelijk allerlei dingen binnen het thema ‘dino’s’…en dan natuurlijk het liefst in allerlei vrolijke kleuren van de regenboog.

Spel bij een boek

Omdat ik een boek heb geschreven over dino’s, leek het mij leuk om ook een spel te maken waarin dino’s de hoofdrol hebben. Het spel moest vooral uitdagend en strategisch worden. Ook wilde ik dat het aanpasbaar zou zijn, zodat jong en oud het spel zou kunnen spelen en je zelf kunt kiezen hoe uitdagend het spel zou moeten zijn.

Tegelspel

Het idee van een klassiek bordspel viel voor mij al snel af. Zo zou ik alleen maar snel een variatie op een bestaand spel als ganzenbord, ladderspel of levensweg of iets dergelijks maken. Dat wilde ik niet. Ik wilde iets nieuws maken. Iets waarmee het speelveld niet vast staat, maar tijdens het spel kan veranderen. Ik kwam toen uit op een tegelspel.

Ik koos voor zeshoekige tegels. Deze vorm blijft beter bij elkaar liggen dan vierkanten. Ook zorgde deze vorm voor meer wendbaarheid in het spel en de mogelijkheid om een andere speler uit te schakelen. Verder gaf het de ruimte om jonge spelers zonder dobbelsteen te laten spelen en toch goed over het speelveld te kunnen verplaatsen.

Voor groot en klein

Het spel moest ook zeker voor groot en klein te spelen zijn. Wij zijn thuis allen dol op spelletjes en ik wilde dit spel dan ook zeker met het hele gezin kunnen spelen. Maar hij moest ook zeker leuk genoeg kunnen blijven voor oudere spelers of spelers die meer uitdaging nodig hebben.

Moeilijkheidsgraad

Het spel moest uitdagend zijn en ook uitdagend kunnen blijven. Dat is gelukt.

Het spel is te spelen op een beginnersniveau (speciaal voor de jonge spelers) die je vooral op kleurveld speelt en niet met de dobbelsteen. Zo ligt de focus op het leren omgaan met het tegelveld.

Door een dobbelsteen toe te voegen aan het spel, krijg je gelijk een andere strategie. Het ‘normale’ spel speel je niet meer per kleurvak, maar per driehoekje. Hierdoor begint de rol van lava ook meer belang te krijgen binnen het spel.

Met een paar extra spelregels kun je het spel moeilijker maken. Door bijvoorbeeld in te voeren dat je elkaar (en jezelf) kunt uitschakelen door iemand aan twee zijden van het driehoekje in te sluiten met lava. Die speler moet dan weer op de starttegel beginnen. Dat kan met behoud van het verzamelde water en voedsel, maar kan ook met het verlies er van.

Samenwerking

Binnen het spel kun je ook samenwerken. Er zijn namelijk carnivoren en er zijn herbivoren. Zo kunnen de herbivoren tegen de carnivoren strijden en andersom natuurlijk ook. Zo krijg je weer een hele andere strategie. Deze manier van spelen kan helpen om beter om te kunnen (leren) gaan met verlies of tegenslagen in het spel.

Eigen uitwerking

Het was nog best veel werk om digitaal alles uit te tekenen. Om die reden stond het mij een beetje tegen om zelf een papieren versie te hebben van het spel. Ik wilde een ‘echt’ spel, een spel dat lang goed zou blijven en dat vaak gespeeld kon worden. Ik wilde een eindproduct waar ik echt trots op kon zijn. Ik heb om die reden het spel van hout gemaakt. Dit is gedaan met behulp van de lasersnijder. Al het houtwerk heb ik met de hand ingekleurd en gelakt. De pionnen en fishes zijn met de 3D printer uitgeprint. Dat was voor mij nog wel even een dingetje, want ik had nog nooit een digitale 3D tekening gemaakt. Die basis heb ik nu ook op mogen pakken. Ik heb mogen proeven aan een nieuwe uitdaging 😉

Uitgeven

Een paar keer is mij gevraagd of ik het spel ook ga laten uitgeven. dat vind ik best een leuk idee. Hoe tof is het wanneer je eigen spel in de winkel te koop is en gespeeld wordt door vele liefhebbers. Dat is de droom van elke spelmaker denk ik. Maar hoe dat werkt zou ik eerst helemaal moeten uitzoeken, want ik heb geen idee hoe dat gaat. Dus wie weet ‘wordt vervolgd’.

Om er voor te kunnen zorgen dat liefhebbers het spel (al) wel kunnen spelen, heb ik een printable gemaakt. Zo kun jij jouw eigen papieren versie maken. Nu is papier natuurlijk niet het meest ideale materiaal voor een spel, maar met stevig papier kom je al een heel eind. Je zou het overigens ook op papier kunnen afdrukken en vervolgens op karton kunnen plakken en dan met plakfolie bekleden. Zo heb je net even een iets stevigere versie.

Printable

De printable voor het spel ‘Dino dimensie’ kun je gratis downloaden met de QR code die in het boek ‘Dat kan ik ook…een beetje‘ staat. Wanneer je het boek niet hebt, kun je de printable ook kopen in het winkeltje, hij kost daar €1,50. Zodra het bedrag op de rekening staat, ontvangt je de link naar het document. Tip: Sla na ontvangst het bestand gelijk op, zodat je het bestand niet kwijt raakt.

Aan de slag

Voor het maken van het tegelspel ‘Dino dimensie’ heb je het volgende nodig:

  • printable
  • stevig papier
  • schaar
  • *eventueel plakfolie
  • dobbelsteen
  • pionnen (rood, geel, groen en blauw)
  1. Print alles uit op stevig papier (de spelregels kun je uiteraard wel prima op ‘gewoon’ papier afdrukken).
  2. Knip alle onderdelen uit.
  3. *lamineer eventueel de onderdelen met plakfolie. Zo blijven de onderdelen langer netjes.
  4. Speel het spel zoals beschreven staat in de spelregels. Spreek van tevoren goed af met welke regels je gaat spelen.

Maak en speel jij ook het tegelspel ‘Dino dimensie’?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Ook hoor ik graag wat je van het spel vindt.

Bewaren voor later

Story-dino-dimensie

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *