Draken (maskers) en drakeneitjes

draken (maskers)

Is je kind dol op draken? En is je kind ook nog eens binnenkort jarig? Met deze draken (maskers) en drakeneitjes maak je het feestje helemaal compleet.

Een drakenfeestje

draken maskersWanneer je kind dol is op draken en ook nog eens op een ‘gezonde’ school zit, is een drakenmasker een super leuke traktatie. Maar je kunt de maskers ook gebruiken op het kinderfeestje. Zo kunnen de kinderen allen draken worden.

De ballen zijn ook leuk om te trakteren, maar ook deze kun je gebruiken op het feestje. Wanneer je de drakeneitjes passend bij de maskers maakt, kun je de drakeneitjes verstoppen en elke draak zijn/haar eigen ei laten zoeken. Ook kun je nestjes maken van teiltjes (elk nestje natuurlijk wel netjes voorzien van punten), die nestjes zet je op volgorde achter elkaar en de kinderen laat je hun ei in de ‘nestjes’ gooien…wie heeft de meeste punten? Of wat dacht je van het spel ‘draken ei poepen’…een variant op het ouderwetse spel ‘aardappel poepen’.

Na afloop kun je de kinderen hun draak en drakeneitje mee laten nemen.

Drakeneitjes

De drakeneitjes zijn ballen die ik heb gemaakt van vilt. (Deze heb ik laten matchen met de maskers.) Hiervan heb ik meerdere werkbeschrijvingen geschreven waarvan de patronen allen in het winkeltje staan. In mijn geval heb ik gekozen voor tennisballen, omdat deze niet veel tijd kosten om te maken, maar wel leuk zijn om te zien.

Ik heb de drakeneitjes gevuld met kussenvulling. Wanneer je een bal maakt, wordt deze het mooist wanneer die goed gevuld is…het moet lekker stevig aanvoelen. Hierdoor wordt de bal mooier rond en voelt hij ook iets zwaarder aan.

Materiaal keuze

Ik heb de draken (maskers) gemaakt van vilt. Dit hoef je namelijk niet helemaal af te werken (al kan het wel). De basis, de hoorns en de snuit heb ik gemaakt van een iets dikker vilt, zodat deze delen mooi stevig zitten. Het gezicht en de neusgaten heb ik gemaakt van een dunnere vilt, zodat de maskers niet belachelijk dik worden.

Wel of niet naaien?

Als je echt ontzettend slecht bent in naaien (of geen naaimachine hebt), dan zou je de maskers ook enkel kunnen lijmen met een goede textiellijm. Zorg er da wel voor dat je goed langs de randen lijmt. Alleen het bevestigen van het elastiek zou ik wel echt doen door middel van naaien (al kan dat natuurlijk ook gewoon met de hand). Het nadeel van enkel lijmen is dat het makkelijker los gaat. Het voordeel is dat kinderen het zelf zouden kunnen lijmen (mits oud genoeg natuurlijk).

Zelf heb ik de onderdelen eerst een klein beetje gelijmd, zodat de delen niet zouden verschuiven tijdens het naaien. Daarna heb ik alle delen vast genaaid…zoals ook in de beschrijving staat. Dit zorgt er voor dat de kinderen er nog lang plezier van zullen hebben. De dierenmaskers die ik vorig jaar heb gemaakt zijn ook allen nog mooi en netjes doordat het genaaid is…en daar wordt best vaak mee gespeeld.

Het patroon

Het patroon is te downloaden in het winkeltje. Dit documenten kost €0,50. Na het voltooien van de bestelling (en de betaling), kun je het patroon downloaden. Het patroon bestaat uit alle onderdelen voor het masker zoals deze op de foto staat.

Voor de drakeneitjes kun je eigenlijk gewoon een patroon nemen voor een bal. Hiervoor staan verschillende patronen in het winkeltje (icosaëder, dodecaëder, voetbal, tennisbal, gevlochten bal, amish puzzelbal, bal van ellipsen). Deze ballen kosten allen €0,50. De link naar de werkbeschrijving van de ballen staat vermeld bij het patroon. In mijn gva heb ik dus gekozen voor de tennisbal omdat deze lekker vlot te maken is.

Aan de slag

Voor het maken van draken (maskers) heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • schaar
  • vilt
  • stofkrijt (potlood)
  • fineliner
  • garen (verschillende kleuren die matchen met het vilt)
  • spelden
  • textiellijm
  • elastiek

Knip het patroon uit.

Neem de delen over op de gewenste kleuren vilt.

Knip alle delen uit, maar knip de ogen er nog niet uit.

Doe een klein beetje textiellijm op de onderkant van de hoorns.

Plak de hoorns naast de punten op het hoofd.

Doe textiellijm langs de rand van het gezicht.

Plak het gezicht op de basis (en een klein beetje over de hoorns).

Leg de snuit op het gezicht en plak deze ook een beetje vast.

Plak de neusgaten op de juiste plek.

Teken met een fineliner in een niet opvallende kleur de lijnen van de ogen.

Naai met een korte zigzag over de lijnen van de ogen.

Naai met een rechte steek langs de rand van het gezicht (niet over de snuit).

Nu kun je de ogen uitknippen…je gaat dan door twee lagen. Tip: begin in de hoek, dat is het makkelijkst.

Naai met een rechte steek langs de rand van de snuit, daar waar hij op het gezicht zit.

Ook naai je nog langs de rand van de neusgaten, doe dit heel rustig gezien het best een priegel werkje is.

Tot slot naai je het elastiek achter het masker. (Meet even bij je kind wat de juiste lengte is voor het elastiek)

Maak jij ook zulke leuke draken (maskers)?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Vriendschap’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je een zorgenvriendje kunt maken.

Deze week is het thema ‘Jarig’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage…en haar favoriet van vorige week. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een zorgenvriendje.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - draken (maskers)Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


4 thoughts on “Draken (maskers) en drakeneitjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *