Een creatief feestje voor banketbakkertjes

Een creatief feestje voor banketbakkertjes

Is je kind dol op tekenen, knutselen en cupcakes versieren? Dan is een creatief feestje voor banketbakkertjes vast een hit…hier was dat het in ieder geval wel zo.

Het thema en de activiteiten kiezen

Hier in huis zijn we best creatief (al zeg ik het zelf) en ieder weer op zijn/haar eigen manier. En als je de oudste dan vraagt wat ze wil doen op haar kinderfeestje, dan roept ze dus: “Tekenen, knutselen, cupcakes…ehm…meer weet ik niet”.

Het leukste is natuurlijk om het feestje binnen één thema te houden. Dus hoe pas ik deze creatieve activiteiten nu in één thema? Nou, simpel; we maken er een banketbakkers-thema van met drie activiteiten: Een koksmuts knutselen, een schortje kleuren met textielstiften en cupcakes versieren.

Tip 1: Stop alles per activiteit in een doos (inclusief eventuele bakjes enz), zodat je het gemakkelijk kunt klaarzetten en snel weer kunt opruimen.

Tip 2: Zorg voor hulp, want het is best intensief om met al die kinderen te knutselen…vooral met de bakkersmutsjes.

Introductie

Bij binnenkomst komen ze allemaal gezellig aan tafel zitten met iets te drinken en een cupcake die je (met je kind) hebt gemaakt.versierde cupcakes De cupcakes die je op de foto ziet, zijn versierd met roze botercrème en snoepjes. Maar je kunt ze helemaal naar eigen wens versieren. Uiteraard zing je even en worden de cadeautjes uitgepakt. Daarna vertel je ze wat de bedoeling is; ze worden namelijk allemaal echte banketbakkertjes. Een echte bakker heeft natuurlijk een bakkersmuts op en een schort voor. Leg uit dat ze deze zelf mooi gaan maken door te knutselen en te tekenen. Vertel dat ze tot slot als echte bakkertjes cupcakes gaan versieren.

Bakkersmuts maken

bakkersmuts knutselenVoor het maken van het bakkersmutsje moet je een kleine voorbereiding treffen (naast alles klaar zetten). Het is namelijk wel zo handig om alvast stroken van fotokarton te knippen. Deze moeten ongeveer 60 cm lang zijn. De hoogte is afhankelijk van je nietmachine (je moet namelijk vanaf de onderkant van de muts de bovenkant er in nieten), maar niet meer dan 10 cm, omdat de mutsjes dan te hoog worden.

Voor het bakkersmutsje heb je het volgende nodig:

 • de stroken fotokarton in verschillende kleuren
 • crêpepapier (of ander soepel papier wat vrij groot is) in verschillende kleuren
 • nietmachine met nietjes (deze mag jij alleen gebruiken)
 • kinderscharen
 • lijm (een lijmstift is het handigst, omdat dit niet echt hoeft te drogen)
 • gekleurd papier, stickers en andere leuke knutseldingetjes om mee te versieren (bij de Action hebben ze veel leuke dingen…en is niet zo duur)

Laat alle kinderen een knutselschortje aantrekken of maak schortjes van vuilniszakken door er gaten in te knippen voor het hoofd en voor de armen.

Laat de kinderen de stroken lekker versieren zoals zij dat mooi vinden.

Loop ondertussen rond om de stroken op maat te maken, de namen er op te schrijven aan de binnenkant en om de stroken in een rondje te nieten die op hun eigen hoofd past. (ondertussen help je ze waar nodig)

Loop ondertussen nogmaals rond en laat ze een stuk crêpepapier uitzoeken voor hun mutsje. Knip dit in een grote cirkel die een stuk groter is dan het karton. Deze niet je aan de binnenkant van de bovenkant vast. (ondertussen help je ze nog steeds waar nodig)

En als iedereen klaar is, ruim je samen lekker op terwijl de bakkersmutsjes even staan te drogen…dit is best veel werk.

Schort kleuren

Dit kost wat voorbereiding, want hierschort kleurenvoor moet je eerst witte schortjes maken. Ik heb hiervoor alleen een basis gemaakt door deze dubbel om te zomen en ik heb in de hoeken ogen geslagen. Wanneer de kinderen klaar zijn met kleuren, haal je een lang koord door een punt bij de middel, dan door de punt aan de bovenkant aan de tegenovergestelde zijde, dan gaat hij door de andere oog aan de bovenzijde en tot slot door het overgebleven oog. De uiteinden haal je door een koordstopper en in de uiteinden maak je nog een knoop, zodat hij niet uit de koordstopper kan schieten.

Voor deze activiteit heb je het volgende nodig:

 • witte schortjes voorzien van ringen (en alvast voorzien vakinderlogica naam schrijven op achterkantn naam op de achterkant, op de zoom…of je laat ze zelf de naam achterop schrijven voor leuke kinderlogica-effecten, zoals achterstevoren op de achterkant schrijven
 • koord
 • koordstopper
 • textiel stiften

Laat de kinderen hierbij ook weer gewoon in een knutselschortje werken om hun kleding te beschermen.

De kinderen mogen nu hun schortje mooi maken door er op te teken en te kleuren.

Wanneer de kinderen laar zijn, kunnen de koordjes dus door de ogen en door de koordstopper. En maak dus nog even knopen in elke uiteinde van de koordjes.

Ruim daarna gezellig samen op, dit is zo gepiept.

Cupcakes versieren

Ook bij deze activiteit moet je wat voorbecupcakes versieren (2)reiden. Je moet namelijk de cakejes maken en eventueel botercrème, dit is een leuke activiteit om een dag van te voren te maken met de jarige. Maak ze in leuke papiertjes zodat ze extra feestelijk zijn.

Voor het versieren heb je het volgende nodig:

 • de cakejes
 • botercrème
 • chocopasta (wit en bruin)
 • fondant (eventueel met vormpjes en fondantrollers)
 • sprinkles
 • snoepjes (fruitveters, dropveters, plakjes van zachte staafjes, smarties, zure matjes…enz)
 • eventueel glazuur om mee te ‘lijmen’ (al kun je ook goed lijmen met chocopasta)

Laat de kinderen nog even lekker in hun knutselschortje, want het wordt een geklieder.

Ze mogen nu hun cakeje versieren zoals zij dat leuk vinden. En ondertussen kan er heerlijk gesnoept worden. Tip: Laat ze lekker boetseren met het fondant.

Laat ze ook een maken om mee naar huis te nemen in een leuk doosje (deze zijn onder andere te koop bij de Action) en voorzie elk doosje van naam.

Meenemen

De kinderen nemen hun bakkersmutsje, schort en evendoosje voor cupcakestueel een cupcake in een doosje mee naar huis (en als je zakjes hebt, kunnen de kinderen zelf een snoepzakje maken van het overgebleven lekkers van het versieren van de cupcakes). Bij het schortje hoort een uitleg naar de ouders dat de schortjes ongeveer 6 uur moeten ‘drogen’ en dat ze daarna ongeveer 5 minuten gestreken moeten worden aan de achterkant, zodat de schortjes daarna op maximaal 40 graden uit te wassen zijn zonder dat de tekening verdwijnt. Deze uitleg kan zowel mondeling als schriftelijk. Let er ook op of de mutsjes droog zijn, het is wel zo aardig om het te vertellen wanneer het droog is.

Ben je in een feestelijke stemming?

Ben je dol op feestjes? Of zoek je misschien iets specifieks voor een feestje? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama viert feest’.

One thought on “Een creatief feestje voor banketbakkertjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *