Het gezin in silhouetten

een gezin in silhouetten

Met een gezin in silhouetten heb je een leuk aandenken en een keer iets anders dan een foto. Het perfecte cadeau voor moederdag.

Eens iets anders

Een familieportret vind ik erg leuk. Vooral wanneer er kinderen zijn en je elk jaar een familieportret maakt…je ziet elk jaar weer een groot verschil. Maar een foto is ook maar een foto. En hoe leuk een foto soms ook kan zijn, soms is iets anders ook wel even een keer leuk. Dit jaar maakte ik van ons gezin 2x een familieportret…maar dan anders.

Naaien of knutselen?

Je kunt best veel kanten op met het maken van een gezin in silhouetten. Ik maakte een kussentje en een ‘schilderijtje’. Beide werkbeschrijvingen vind je hier onder.

Materiaal keuze

Voor het kussentje heb ik gekozen voor kunstleer. Deze stof is mooi vlak, waardoor de lijnen goed te zien zijn. Ook kun je op de achterkant goed tekenen zonder dat het er gelijk doorheen trekt. Daarnaast is de stof niet elastisch…dat is absoluut een ‘must’.

Voor het ‘schilderijtje’ kun je verschillende materialen nemen. Ik heb de lijnen met fineliner getekend. Maar je kunt de gezichten ook verven of knippen uit verschillende kleuren papier.

Het patroon

Het patroon voor het kussentje kun je het beste zelf tekenen. Ik nam voor ons kussentje een afmeting van 30×30 cm. Deze afmeting koos ik omdat de gezichten dan er het beste op passen qua hoogte. Wanneer je meer dan 4 mensen op het kussen wilt plaatsen, zou ik het kussen ietsje breder maken (per persoon minimaal 5 cm), zodat iedereen er mooi op past zonder dat het zo’n wir war van lijnen wordt.

Aan de slag

Voor het maken van een gezin in silhouetten heb je het volgende nodig:

Algemeen
 • foto’s van de zijkant
 • computer
 • printer
 • schaar

Of je nu een kussen naait of een ‘schilderijtje’ maakt, voor beide start je als volgt:

Zorg er voor dat de foto’s allen even groot zijn qua hoofd. Ik heb dit in PowerPoint gedaan…zo groot mogelijk dat elk hoofd nog op een A4 past.

Silhouetten PowerpointMaak de foto zwart-wit, zodat het verschil tussen licht en donker beter zichtbaar is.

Wanneer je jouw foto bewerkt in PowerPoint, kun je bij ‘Artistieke effecten’ voor de optie ‘Fotokopie’ kiezen, zodat je veel wit tinten hebt en de lijnen nog duidelijker zijn. Deze optie kost minder inkt dan een foto in zwart wit.

Zet een horizontale lijn over het midden van het gezicht…die heb je later nodig voor het uitlijnen van de verschillende gezichten.

Print de gezichten uit.

Knip de hoofden (met haar en buste) uit.

Een kussen naaien

een gezin in silhouettenVoor het maken van een kussen heb je het volgende nodig:

 • patroon voor het kussen (ik maakte een vierkant van 30×30 omdat de gezichten anders zo klein lijken).
 • stof
 • potlood
 • schaar
 • garen (in verschillende kleuren)
 • rits
 • kussenvulling

Neem het patroon 2x over op de stof.

Teken op de achterkant een horizontale lijn over het midden.

Trek de gezichten op de achterkant van de stof over…leg daarbij de lijnen op de hoofden over de lijn op de stof. Zorg er voor dat de gezichten even ver van elkaar staan en goed verdeeld zijn over de stof. (Ik heb eerst het voorste gezicht en toen het laatste gezicht over getrokken. Daarna heb ik de afstand op de lijn gedeeld door drie en daar twee markeringen geplaatst voor de andere twee gezichten). Zorg er voor dat de lijnen goed zichtbaar zijn (desnoods elk in een andere kleur voor de duidelijkheid.

Naai met een korte rechte steek ver de lijn. Doe dit heel rustig…vooral bij het gezicht. Ik heb het gezicht zelfs met de hand gedaan op de machine (draaien aan het wieltje) en telkens goed gekeken of ik op de lijn bleef.

Wanneer alle gezichten er op genaaid zijn, kun je de twee lapjes en de rits samen omtoveren tot een kussentje. Hier kun je stap voor stap lezen hoe je dat kunt doen.

Vul het kussentje met kussenvulling.

Het ‘schilderijtje’

Gezin in silhouetten schilderijVoor het maken van een ‘schilderijte’ heb je het volgende nodig:

 • frame (let er op dat de hoogte niet groter is dan het gezicht)
 • papier
 • potlood
 • schaar
 • verschillende kleuren fineliner/verf/papier & lijmstift (Pritt stift)
 • gum

Knip een papiertje op maat van jouw frame. Dit wordt de achtergrond

Teken een horizontale lijn over het midden van het papiertje wat in jouw frame past.

 

*Trek de gezichten over met verschillende kleuren fineliner…leg daarbij de lijnen op de hoofden over de lijn op het papiertje. Zorg er voor dat de gezichten even ver van elkaar staan en goed verdeeld zijn over het papier. (Ik heb eerst het voorste gezicht en toen het laatste gezicht over getrokken. Daarna heb ik de afstand op de lijn gedeeld door drie en daar twee markeringen geplaatst voor de andere twee gezichten).

*Gum het potlood uit wanneer het droog is.

 

**Trek de gezichten over met potlood…leg daarbij de lijnen op de hoofden over de lijn op het papiertje. Zorg er voor dat de gezichten even ver van elkaar staan en goed verdeeld zijn over het papier. (Ik heb eerst het voorste gezicht en toen het laatste gezicht over getrokken. Daarna heb ik de afstand op de lijn gedeeld door drie en daar twee markeringen geplaatst voor de andere twee gezichten).

**Verf elk gezicht in een andere kleur. Zorg er voor dat de verf dik genoeg is om mooi dekkend te zijn.

**Gum de lijn van potlood uit zodra de verf droog is.

 

***Trek de gezichten op gekleurd papier over met potlood.

***Knip de gezichten uit.

***Leg de gezichten netjes uitgelijnd op de achtergrond.

***Plak de gezichten vast.

 

Lijst het kunstwerkje in.

Maak jij ook zo’n leuk gezin in silhouetten?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Jarig’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je draken (maskers) en drakeneitjes kunt maken.

Deze week is het thema ‘Moederdag’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage…en haar favoriet van vorige week. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een kussen en een ‘schilderijtje’ met de silhouetten van het hele gezin.

De co-host van deze week is Krystle van Batboy. Neem ook even een kijkje bij haar leuke bijdrage. Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - het gezin in silhouettenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


4 thoughts on “Het gezin in silhouetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *