Een armband van strijkkralen rijgen

Een armband van strijkkralen rijgen

Omdat rijgen op een gegeven moment wel gaat vervelen kun je ook op een andere manier gaan rijgen. Zo blijven jonge kinderen toch hun fijne motoriek ontwikkelen.

Kralen rijgen

Het rijgen van kralen is goed voor het oefenen van de fijne motoriek. De fijne motoriek is vooral belangrijk voor het leren schrijven op latere leeftijd. Doordat kinderen kleine kralen moeten vasthouden oefenen ze de pincetgreep. Het rijgen zorgt overigens ook nog voor een betere hand oog coördinatie.

Rijgen…maar dan anders

Deze armbandjes maak je door eerst gewoon te rijgen. Maar daarna rijg je nog eens op een speciale manier terug. Hierdoor gaan de kralen liggen in plaats van staan en krijg je langs beide zijkanten een koord door de kraal. Dat ziet er net even weer anders uit, waardoor het er ook gelijk aantrekkelijker uitziet.

In de klas

In de klas kun je deze armbandjes prima maken. Het is net even weer een andere techniek dan ‘gewoon’ rijgen. Voor meer uitdaging, kun je ze een bepaald kleurpatroon laten rijgen. Je zou ze kunnen laten maken als vriendschapsarmbandjes, zodat het voor zowel jongens als meisjes aantrekkelijk is om te maken.

Aan de slag

Voor het maken van de armband van strijkkralen heb je het volgende nodig:

 • strijkkralen
 • elastisch koord
 • schaar
 1. Rijg kralen aan een elastisch koord, tot je helemaal om de pols komt.
 2. Tel hoeveel kralen je nodig hebt om helemaal om de pols te komen.
 3. Deel het totaal aantal kralen door 4 en rijg dat aantal nog aan het elastisch koord.
 4. Zorg er voor dat je aan beide uiteinden een flink stuk elastisch koord houdt.
 5. Vouw het elastisch koord dubbel en leg een knoop in de twee strengen, vlak naast de strijkkraal. Zo glijden de kralen niet meer weg langs die zijde.
 6. Steek het elastisch koord weer door de kraal, maar dit keer door de bovenkant…begin aan de kant van de knoop 😉
 7. Herhaal dit bij elke kraal. Je ziet nu dat de kralen plat gaan liggen in plaats van rechtop. Ook zie je dat je elastisch koord langs beide zijden van de strijkkraal krijgt.
 8. Wanneer je alle kralen weer langs de bovenkant hebt geregen, kun je een knoop in het uiteinde van de twee strengen leggen…weer vlak achter de strijkkraal.
 9. Nu kun je de beide uiteindes aan elkaar knopen en de armband dragen.

Maak jij ook zulke leuke armbandjes van strijkkralen?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *