Space slush

Space slush

Dit drankje is niet alleen prachtig om te zien, hij is ook nog eens heerlijk. En als beloning is het een super leuk experiment!

Slush Puppy

Vroeger dronken wij wel eens Slush Puppy. Dat was vermalen ijsblokjes met daardoor een smaakstof en nog een kleurstof. Mega chemisch! Als je de blauwe had, dan had je ook altijd een hele blauwe tong. Wij mengden vaak de blauwe samen met de bruine. Zo had je de smaak van cola, maar ook nog met een blauwe tong. Het leek mij wel leuk om eens zelf een slush drankje te maken…maar dan niet zo chemisch.

IJs ‘crushen’

Om een slush drankje te maken, heb je vermalen ijsblokjes nodig. Dat kan op meerdere manieren. In sommoge blenders kun je prima ijsblokjes vermalen. Onze blender heeft daar zelfs een aparte stand voor. Heb je geen blender, dan kun je ook de ijsblokjes plat slaan met een deegroller. Doe de ijsklontjes dan eerst in een ziplock zakje en doe er vervolgens een theedoek omheen voordat je begint met het plat slaan. Zonder theedoek, sla je gaten in het zakje. Zonder zakje vliegen de ijsstukje je om de oren. Er bestaan ook ‘ijs crushers’, als je die hebt, dan kun je die natuurlijk ook gewoon gebruiken.

Een natuurlijke kleurstof

Ik wilde een slushy drankje maken, maar wel een met een mooi kleur effect. Nu ben ik dol op eetbare bloemen en ik gebruik dan ook graag bloemen als kleurstof. Bij deze space slush gebruikte ik vlindererwt (deze wordt ook wel kittelbloem genoemd). Deze bloem geeft namelijk onwijs goed af en verkleurt wanneer het in aanraking komt met zuur (net als rode kool…alleen smaakt dit veel beter). Deze eigenschap heb ik gebruikt om een kleurverloop te krijgen. Zo lijkt het net of het glas gevuld is met het heelal. Het lijkt iets op een nebula.

Proefje

Dit drankje is super leuk om met kinderen te maken doordat de kleur verandert van het blauwe ijs zodra het in aanraking komt met iets zuurs (in dit geval van het citroensap). Dit komt door de anthocyanen die in de bloem zitten. Deze reageren met het zuur. De zuren veranderen het pigment waardoor het een andere kleur absorbeert en reflecteert (in dit geval wordt de kleur nu paars in plaats van blauw). Ik heb dit proefje gefilmd met citroensap en met azijn. Dit filmpje kun je hier vinden.

Wil je dit proefje in de klas doen? Zet alles dan alvast klaar en leg goed uit dat het blauwe drinken kan afgeven (dus niet mee knoeien!). Als je het drankje wilt maken, vergt dat nog veel meer voorbereiding. Je moet dan namelijk onwijs veel ijsklontjes maken en vermalen.

Siroop en bruisend water

Om het drankje een beetje zoeter te maken, gebruik ik (gember)siroop. Een siroop is vloeibaar en niet zo dik. Hierdoor lost het makkelijk op in koude vloeistoffen. Ik gebruikte gembersiroop omdat deze mooi licht van kleur is en heerlijk smaakt met citroen. Doordat er een kleurverloop in het ijs zit door het citroensap kunnen we het siroop niet door het ijs/drinken roeren…dat zou het kleurverloop stuk maken. Hiervoor hebben we dus drinken nodig dat er voor zorgt dat het siroop mooi mengt met het drinken zelf. Om die reden gebruik ik bruisend water.

Bitter lemon

Niet iedereen is dol op citroen en bruisend water. In plaats hiervan kun je ook bitter lemon gebruiken (of ander bruisend drinken die vrij helder is qua kleur en citroen er door heeft). Je hoeft in dat geval ook niet per se het drinken zoeter te maken met een siroop…maar het is wel lekker. Schenk de bitter lemon over het ijs voordat je de laatste laag ijs in het glas schept, anders krijg je niet zo’n mooie kleurverloop.

Vlindererwt thee

Vlindererwt thee kun je bij veel theewinkels wel kopen. Bij bloeminjethee kost 25 gram €9,25 inclusief verzending. Bij bol.com kost dit ook €9,25 en als je een ‘Select klant’ bent is de verzendig gratis. Dat komt dan dus op hetzelfde neer qua prijs. Je hebt overigens niet zo heel veel bloemen nodig om een hele pot thee te maken, dus je kunt vrij lang met een zakje doen.

Het recept voor space slush

Om twee glazen ‘space slush’ te maken heb je een halve bak/tray met witte ijsklontjes nodig en een hele bak/tray met blauwe ijsklontjes.

Ingrediënten
  • vlindererwt thee
  • water
  • citroen
  • gember siroop of een andere vloeibare heldere zoetstof (hier lees je hoe je gember siroop kunt maken)
  • bruisend water (Spa rood bijvoorbeeld)
  • *in plaats van citroen, gember siroop en bruisend water kun je ook bitter lemon gebruiken
Bereiding
  1. Kook water voor de thee, dit is voor de blauwe ijsklontjes.
  2. Doe de vlindererwt thee in een litermaat en schenk het hete water er op.
  3. Laat de vlindererwt thee even trekken.
  4. Haal de theebloemen uit de thee.
  5. Laat de thee afkoelen.
  6. Maak ijsklontjes van water en van de thee.
  7. Vermaal de ijsblokjes. Doe eerst de witte ijsblokjes en dan de blauwe ijsblokjes. Het belangrijk voor het kleurverloop dat je dit apart van elkaar doet.
  8. Schep eerst het witte ijs in het glas. Tot een derde van het glas.
  9. Schep vervolgens het blauwe ijs in het glas. Tot twee derde van het glas.
  10. Snijd de citroen doormidden.
  11. Pers de citroen uit en vang het sap op in een bakje.
  12. Schenk een beetje citroensap over het ijs. Je ziet het blauwe ijs nu van kleur veranderen.
  13. Schenk een beetje gembersiroop over het ijs.
  14. Schep vervolgens nogmaals het blauwe ijs in het glas. Tot het glas gevuld is.
  15. Schenk het bruisend water over het ijs, tot het glas mooi gevuld is met drinken.
  16. *Wanneer je bitterlemon gebruikt, hoef je geen citroensap te gebruiken en ook gembersiroop is niet noodzakelijk (wel lekker). De bitterlemon schenk je over het ijs op het moment dat de tweede laag blauwe ijs er nog niet in zit. Je vult het glas dan ook niet volledig met drinken, zodat er daarna nog een beetje blauw ijs bovenuit steekt.

Maak jij ook zo’n heerlijke space slush?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *