Een bal van ellipsen

bal van ellipsen

Een bal van ellipsen is ideaal om te maken als kraamcadeau. Het patroon is makkelijk, het is snel af en het ziet er vrolijk uit door de afwisselende kleuren. Ik heb hem niet allen gebruikt als onderdeel van een mobiel van planeten, maar ook als onderdeel van een auto-organizer.

Hele of halve ellipsen

Je kunt de bal maken met 6 ellipsen en met 8 ellipsen (minder maakt het hoekig en meer wordt heel druk). Wil je toch meer kleuren of meer spelen met vlakken? Dan kun je ook een bal maken uit 12 halve ellipsen of 16 halve ellipsen. Met halve ellipsen kun je twee kleuren tegenover elkaar zetten en die om en om aan elkaar laten grenzen in de bal…zo krijg je een heel speels effect.

Het patroon

Het tekenen van een patroon is best goed zelf te doen.

Bepaal de omtrek van de bal.

De lengte van de ellips is gelijk aan de helft van de omtrek van de bal.

De breedte van de ellips bepaal je door de omtrek van de bal te delen door 6 of 8 (afhankelijk van hoeveel ‘banen’ je in de bal wilt.

Teken een lijn die zo lang is als jouw gewenste lengte voor de ellips.

Meet waar het midden is en markeer dit punt.

Teken haaks door het midden van de lijn een lijn die de gewenste breedte heeft van jouw ellips…wel netjes gecentreerd natuurlijk.

Teken een ronde lijn van punt naar punt. Zorg er voor dat de lijn op de breedte van de ellips evenwijdig loopt aan de middellijn en aan elkaar. De ellips is symmetrisch, zowel horizontaal als verticaal…zorg er voor dat dat bij jouw patroon ook zo is.

Je kunt de ellipsen heel laten, maar je kunt de ellips ook door midden knippen, zodat je meer kunt spelen met kleur. Je hebt dan een bal die bestaat uit halve ellipsen.

Vindt je het lastig om een ellips te tekenen, dan kun je het patroon ook hier downloaden. Dit is voor een bal met een omtrek van 10, 15, 20, 25, 30 30 en 40 cm.

Voor diegene die er geen zin in heeft om zelf een patroon te tekenen of daar toch niet zo’n ster in is, staat er een patroon in de lijst van benodigdheden. Deze kost €0,50.

Aan de slag

Voor het maken van de bal van ellipsen heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • stof die niet rekbaar is
  • schaar
  • garen
  • spelden
  • kussenvulling
  • naald

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op de stof…let er op dat je genoeg delen hebt.

Knip de (halve) ellipsen uit de stof, met extra naadwaarde.

Leg telkens 2 ellipsen met de goede kanten op elkaar.

Naai de 2 ellipsen lang2 1 zijde vast.

Leg 2 paartjes (die bestaan uit 2 ellipsen) met de goede kanten op elkaar.

Naai ook deze langs 1 zijde vast.

Naai het overige stuk (of overige stukken bij 8 ellipsen) op dezelfde wijze aan de andere ellipsen.

De eerste en laatste ellips leg je nu met de goede kanten op elkaar.

Naai deze langs de zijde vast, maar laat een opening over voor het binnenstebuiten keren en vullen.

*Als je met halve ellipsen werkt, naai je eerst acht halve ellipsen aan elkaar met de punt naar elkaar toe, dat doe je twee keer. Vervolgens naai je de halve ballen op elkaar, maar laat je daar een opening over. (Bij de afbeelding staan nog twee halve cirkels, dat is voor een mobiel met de planeten).

Keer de bal binnenstebuiten.

Vul de bal met kussenvulling.

Naai het gat netjes met de hand dicht.

Maak jij ook zo’n leuke bal van ellipsen?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - bal van ellipsenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Een bal van ellipsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *