Een bal van ruitjes (rombische dodecaëder)

rombische dodecaeder

Een bal van ruitjes (rombische dodecaëder) is een figuur dat bestaat uit 12 ruiten. Door de vele vlakken, kun je leuk kleine restjes wegwerken en lekker met kleuren spelen.

De bal van ruitjes (rombische dodecaëder) 

Ook de rombische dodecaëder kende ik al een tijdje door mijn Neocube verslaving van een aantal jaren geleden. Een van de eerste figuur die ik maakte was een rombische dodecaëder. Het is een simpel figuur dat enkel bestaat uit ruitjes. Doordat hij uit 12 delen bestaat, kun je leuk met kleuren spelen. Maak je een kleine bal? Dan is het nog best een priegelwerkje.

Het patroon

Voor het maken van het patroon moet je een ruit tekenen. De ruit heeft 4 gelijke benen, met 2 hoeken van 74° en 2 hoeken van 106°.

Vindt je het lastig om een ruit te tekenen die hier aan voldoet, dan kun je het patroon ook hier downloaden. Dit is voor een bal met een omtrek van 15, 20, 25, 30, 35 en 40 cm.

Voor diegene die er geen zin in heeft om zelf een patroon te tekenen of daar toch niet zo’n ster in is, staat er een patroon in de lijst van benodigdheden. Deze kost €0,50.

Aan de slag

Voor het maken van de bal van ruitjes heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • stof die niet rekbaar is
  • schaar
  • garen
  • spelden
  • kussenvulling
  • naald

Knip het patroon 12 keer uit de stof.

WP_20180221_10_09_52_Rich (2)Naai de delen aan elkaar zoals aangegeven op de afbeelding, maar laat en stuk open zodat je de rombische dodecaëder binnenstebuiten kunt keren en kunt vullen.

Keer de rombische dodecaëder binnenstebuiten.

Vul de rombische dodecaëder met kussenvulling.

Naai het gat netjes met de hand dicht d.m.v. een laddersteek.

Maak jij ook zo’n leuke bal van ruitjes (rombische dodecaëder)?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - rombische dodecaederVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *