Een space shirt

Space shirt

Dit project is weer zo’n voorbeeld van iets wat ik al een hele tijd wilde maken, maar waar ik telkens niet aan toe kwam. Maar nu was het dan eindelijk zo ver. Ik had verwacht dat het mij meer moeite zou kosten om het space shirt mooi te krijgen, maar het viel mij reuze mee.

Een space shirt

Je kunt een space shirt op verschillende manieren maken, Je kunt een ruimte nevel maken, maar je kunt ook een heelal met planeten maken. Ook kun je een silhouet maken van kaftfolie en deze op het shirt plakken voordat je gaat spuiten. Na het spuiten en haal je de folie weg en heb je een prachtig contrast. Zo kun je heel simpel een landschap maken met een sterrenhemel. Ik ging voor de versie met planeten, omdat ik dit leuker vind. En ik moet er binnenkort nog maar een maken, want de kleine meid wil ook zo graag zo’n mooie ‘planetenshirt’.

Beschermen

Bleekmiddel en textielverf zijn beide hele hardnekkige middelen wanneer het om kleding en huid gaat. Zorg voor een goede bescherming voor de kleding die je draagt en ook voor het werkoppervlak. Het laatste wat je wilt is het permanent verpesten van iets terwijl je iets moois creëert. Was je handen na het werken met bleek en textielverf ook super goed. Er kunnen namelijk altijd restjes achterblijven die je nog niet hebt opgemerkt.

Oefenen

Het ontkleuren kun je even oefenen op een oude krant. Hierop kun je heel goed zien hoe het bleekmiddel verstuift. Zo kun je ook gelijk zien of je jouw bleekmiddel nog een beetje moet verdunnen met water om het mooi te laten vernevelen. Ook de spuitafstand kun je zo mooi oefenen.

In de klas

Als je dit project in de klas wilt doen, is het heel belangrijk om dit ook met het thuisfront te communiceren. Ikzelf zou dit project vanaf de bovenbouw doen en niet daar onder. Dit in verband met verantwoordelijkheidsgevoel, lichamelijke & mentale rust en de motoriek. Laat de kinderen oude kleren aantrekken. Laat de kinderen ook een schort dragen met een waterafstotende laag (van een vuilniszak kun je ook makkelijk een schort maken…let er dan wel op dat je deze niet over het hoofd uit laat trekken, maar even los knipt aan de achterkant). Neem de tijd voor dit project (zowel tijdens het werken als er rekening mee houden dat er veel tijd tussen de stappen zit) en leg kinderen goed uit hoe definitief bleek werkt en dat textielverf ook permanente vlekken maakt.

Wassen

Wanneer je zelf kleding kleurt (met verf of met stift) is het belangrijk om het kledingstuk niet te heet te wassen. Vaak is 30-40 graden wassen echt het maximum. Was je het wel warmer, dan kan de kleur vervagen of zelfs verdwijnen.

Materiaal

Bleken

Het ontkleuren van het shirt doe je met een bleekmiddel. Dit kan met vloeibare bleek (niet de gel) of met een vloeistof dat bleek bevat (schimmelreiniger doet het bijvoorbeeld ook prima). Met een plantenspuit kun je het bleekmiddel mooi verstuiven, zodat je allemaal stipjes krijgt. Het voordeel van schimmelreiniger is dat dit al in een verstuiver zit.

Kleuren met textielstiften

Het shirt kun je lekker vlot kleuren met textielstiften. Met textielstiften hoef je namelijk niet lang te wachten wanneer je er een andere kleur bij wilt gebruiken. Ook hoef je het shirt niet extra te wassen met azijn. Wanneer je het shirt vooraf even een wasbeurt in de wasmachine mee laat draaien, is de space shirt na het kleuren eigenlijk gewoon klaar om gedragen te worden. Dit is de meest kindvriendelijke manier om het shirt te kleuren. Let er op dat je sommige textielstiften moet fixeren door het te strijken…bij andere soorten is dit niet nodig.

Kleuren met textielverf

Wanneer je textielverf gebruikt, moet je een verhouding maken met veel poeder en weinig water. Ik gebruik dan graag textielverf van Dylon. Je hebt verpakkingen waar al zout doorheen zit…gebruik je die niet, dan moet je zelf nog zout toevoegen. Zorg er voor dat het zout en de verf goed opgelost zijn in een beetje heet water. Ik vind het handig om de verf al een avond van tevoren klaar te maken i.v.m. het oplossen van het zout. Met verf kun je de ruimte nevel super makkelijk aanbrengen met een sponsje. Je moet er wel voor zorgen dat je niet een te dikke laag aanbrengt…het shirt moet dus niet nat gaan worden. Zorg er voor dat je bij kleur overlap de verf goed laat drogen, omdat het anders gaat blenden…als je wilt blenden moet je dit doen van licht naar donker wanneer de verf nog nat is. Dit werkt het beste door met een sponsje licht te deppen. Met de verf kun je ook verven met een kwastje, let er hierbij op dat elke kleur droog is voordat je er met een andere kleur naast gaat verven i.v.m. blenden. Wanneer de verf er goed ingetrokken is (ik laat het graag even een nachtje liggen), kun je het shirt uitspoelen in een azijnbadje. Daarna kun je het shirt gewoon wassen.

Kleurtechnieken combineren

Je kunt ook eerst de nevel maken met textielverf. Wanneer het shirt na het azijnbadje een wasbeurt mee is geweest in de wasmachine (en droog is), kun je de planeten inkleuren met textielstiften. Het voordeel van de combinatie is dat je een mooie geblende nevel kunt maken en mooi strak gekleurde planeten.

Aan de slag

Voor het maken van een space shirt heb je het volgende nodig:

 • zwart of donker blauw shirt
 • vloeibaar bleekmiddel (geen gel)
 • plantenspuit
 • bakje
 • kwast en klein sponsje
 • tafelzeil/vuilniszak voor het beschermen van de werkoppervlak
 • bakpapier
 • textielverf en/of textielstiften
 • *eventueel azijn wanneer je de kleur moet fixeren
 • *eventueel strijkijzer wanneer je de kleur moet fixeren

Zorg er voor dat het shirt gewassen is, zodat de inkt en/of de stiften beter pakken.

Leg het shirt op het tafelkleed of op de vuilniszak.

Steek bakpapier in het shirt, zorg er voor dat deze de hele oppervlakte beschermd aan de binnenkant.

Zorg er voor dat het shirt netjes ligt.

Spuit het bleekmiddel op de voorkant van het shirt (let er op dat de puit op een nevel staat en niet op een straal). Je hoeft niet veel te spuiten, zo krijg je allemaal stipjes.

Spuit een beetje bleekmiddel in een bakje.

‘Verf’ de vorm van de planeten op het shirt, wissel de grootte af, zodat je meer diepte krijgt in het shirt en verdeel de planeten mooi over de ruimte. Voeg eventueel een horizontale ring toe voor Saturnus en een verticale ring voor Uranus.

Wanneer de stippen en planeten goed zichtbaar zijn, spoel je het shirt heel goed uit.

Zorg er voor dat al het bleekmiddel uit het shirt is.

Wring het shirt goed uit.

Laat het shirt goed drogen.

Veeg het tafelkleed of de vuilniszak goed schoon, zodat al het bleekmiddel verwijderd is.

Leg het shirt weer op het tafelkleed of op de vuilniszak.

Steek er weer bakpapier in.

Geef kleur aan jouw shirt door de planeten te verven met inkt en eventueel een ‘ruimte nevel’ (nebula in het Engels) aan te brengen tussen de planeten door. Ik heb in de ruimte enkel een beetje donker blauw gebruikt om zo meer beweging en diepte te creëren, maar je kunt ook nog rood, roze en paars toevoegen. Ik heb dat bewust niet te veel kleur in het heelal gedaan omdat de planeten zonder al die kleuren meer opvallen. Als je textielstiften hebt, kun je hier ook prima mee kleuren…het kost alleen meer moeite om de ruimte nevel te kleuren (als je dat wilt maken).

Laat het shirt goed drogen (zoals aangegeven staat op de verpakking van de verf/de stiften.

*Als je de verf nog moet fixeren, dan kun je dit nu doen met een azijnbadje.

*Als je de kleuren nog moet fixeren met een strijkijzer, dan kun je dit nu doen.

Voor het dragen zou ik het shirt nog wel even wassen, om er zeker van te zijn dat al het bleekmiddel er echt goed uit is en niet kan zorgen voor huidirritatie. Wanneer je textielverf hebt gebruikt, moet je sowieso goed wassen om er voor te zorgen dat de restjes verfdeeltjes niet voor ongewenste vlekken gaan zorgen.

Maak jij ook zo’n leuk space shirt?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat uit Emmy van Webkonijn en mijzelf. Vorige week was het thema ‘Patterns’ en liet ik je zien hoe je een Pythagoras boom kunt maken.

Deze week is het thema ‘Space’ (oftewel ‘ruimte’) aan de beurt en maakte ik een space shirt. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht). Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘Trains’ (oftewel ‘treinen’).

Bewaren voor later

Pinterest - space shirtVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

3 thoughts on “Een space shirt

  1. Ik heb m op t aanrecht gemaakt, op een vuilniszak en ik stond in een oude broek met een oud hemdje. Ik ben ook altijd als de doods voor dat soort dingen. Na het spuiten en verven ging ik ook gelijk mijn handen wassen en maakte ik de rest ook gelijk schoon. Gelukkig ging het dit keer helemaal zonder onwenselijke vlekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *