Een bestekzakje voor het kerstdiner

Bestekzakje voor het kerstdiner

Bij een iets minder formeel etentje met kinderen kan een volledig gedekte tafel best intimiderend zijn. Met een gepersonaliseerd bestekzakje voor het kerstdiner wordt de tafel gelijk gezellig, zonder dat het gelijk zo chic wordt.

Een bestekzakje voor het kerstdiner

Vaak zie je bij een gedekte tafel een gevouwen servet en bestek naast het bord. Maar dit staat al best formeel. Wanneer je met veel kinderen aan tafel zit, lijkt een bestekzakje voor het kerstdiner veel gezelliger. Hier kun je overigens ook een netjes opgevouwen servet in stoppen voordat je er bestek in legt.

Gepersonaliseerd

Hier heeft iedereen eigenlijk een vaste plek aan tafel. Het is dan niet echt nodig om een naamkaartje te hebben om te weten waar iedereen moet zitten. Maar je eigen naam op jouw bestekzakje is natuurlijk wel heel leuk…vooral wanneer je jouw naam al helemaal zelf kunt lezen.

Het patroon

De link naar het patroon staat in de lijst van benodigdheden. Het patroon bestaat uit het zakje, het sneeuw en de kerstboompjes. Dit patroon kost €0,50.

Aan de slag

Om het bestekzakje voor het kerstdiner te maken heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • vilt
  • biasband
  • lint
  • schaar
  • naald
  • draad (zilver of goud is mooi ‘kerstig’)
  • garen
  • *eventueel textiellijm om het sneeuw en de boompjes op de plek te houden.

Print het patroondelen uit.

Knip de onderdelen uit.

Neem alle onderdelen over op het vilt.

Knip het vilt uit.

Naai eerst de twee grote delen van het bestekzakje op elkaar.

*Plak eventueel eerst alle delen sneeuw net boven de naad op het rode deel (op de goede kant).

Naai de delen sneeuw op het rode vilt.

*Plak eventueel de kerstboompjes op de juiste plek in het sneeuw. Als je een beetje realistisch perspectief wilt krijgen De grote kerstboom komt op het onderste deel sneeuw. De kleinste boom komt op het bovenste deel sneeuw. En de middel grote boom komt om het sneeuw in het midden. Probeer de toppen van de bomen een beetje op 1 lijn te krijgen, zodat je een mooier gevoel van diepte krijgt.

Naai de bomen op de delen sneeuw.

Borduur de naam op het zakje. Ik heb eerst de naam afgedrukt op papier, daarna het papier achter het vilt gehouden op het raam (aan de verkeerde kant en in spiegelbeeld), de letters heb ik toen overgetrokken met een fineliner. Zo kon ik de letters gemakkelijk maken.

*Decoreer de naam eventueel met geborduurde sterretjes (dit maak je door een + en een x op elkaar te maken).

Werk de bovenkant van het groene deel af met een leuk decoratief lintje (aan de verkeerde kant).

Vouw het geheel dubbel bij de naad, zorg er voor dat de naad aan de binnenkant zit.

Naai de zijkanten op elkaar, zodat er een zakje ontstaat.

Naai biaisband om de zijkanten van het zakje.

Maak jij ook zo’n leuk bestekzakje voor het kerstdiner?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Kaartjes’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je kerstkaartjes kunt naaien en borduren. Deze week is het thema ‘Voor de tafel’ aan de beurt. Ilse is als bedenker van crea-cross de host en zij maakte een eenvoudige theelichthouder. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Melanie van BMelloW laat zien hoe je een Indische kip saté maakt en ik liet je hier dus zien hoe je een bestekzakje voor het kerstdiner kunt maken.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.

One thought on “Een bestekzakje voor het kerstdiner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *