Meringues

meringues

Meringues (of schuimpjes) vind ik heerlijk en het is super makkelijk om te maken. Het goede nieuws is dat iedereen de ingrediënten vaak wel in huis heeft.

Tijdens de feestdagen

Meringues eten we eigenlijk meestal met Pasen. Maar wanneer je er kransjes van spuit in plaats van toefjes (en ze eventueel decoreert met ‘discoballetjes’) worden ze ook veel gebruikt met Kerst. De kransjes staan niet alleen leuk op tafel, maar staan ook erg ‘snoepig’ in de kerstboom.

Eigeel over?

Voor dit recept gebruik je enkel eiwitten. Het is ontzettend zonde om het eigeel weg te gooien, want met het eigeel kun je nog hele lekkere dingen maken. Zo kun je met het eigeel een heerlijke eggnog maken of koekjes of banketbakkersroom voor in een taart of puddingbroodje.

recept

Ingrediënten
  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker
  • eventueel citroen om te ontvetten
  • eventueel voedingskleurstof voor een leuk kleurtje
Bereiding

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Ontvet de kom en garde (mixer) met een beetje citroensap (ik snijd een citroen door midden en wrijf deze langs de binnenkant van de kom en langs de gardes…zonder in de citroen te knijpen).

Klop de eiwitten stijf, totdat je de kom op de kop kun houden zonder dat het er uit valt.

Voeg heel rustig het suiker toe terwijl je langzaam blijft kloppen en voeg eventueel kleurstof toe voor een leuk kleurtje.

Doe het mengsel in een spuitzak.

Spuit kleine toefjes op bakpapier dat op een bakplaat ligt (of spuit er kransjes van voor in de kerstboom).

Doe de bakplaat in de oven.

Bak de schuimpjes (of kransjes) ongeveer 75 minuten.

Haal de schuimpjes (of kransjes) uit de oven en laat ze rustig afkoelen op het bakpapier. Door de suiker kan de onderkant nog best plakken wanneer de schuimpjes (of kransjes) warm zijn.

Haal ze pas van het bakpapier wanneer je er zeker van bent dat ze helemaal afgekoeld zijn…dan zijn ze niet meer plakkerig en minder kwetsbaar.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

One thought on “Meringues

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *