Een boom verven hoeft niet moeilijk te zijn

een boom verven met wattenstaafjes

Ik vind tekenen en verven nog best lastig. Maar een boom verven hoeft niet moeilijk te zijn…ik leg je uit hoe heel makkelijk een vrij gedetailleerde boom kunt verven.

Ik kan echt niet tekenen!

Wat vind ik het altijd ontzettend oneerlijk om te zien hoe anderen zo prachtig kunnen teken, want ik kan dat dus echt niet. In mijn hoofd heb ik de prachtigste dingen gemaakt…maar zodra ze uit mijn hoofd moeten en op papier dan lijkt het in de verste verte nog niet om dat wat ik in mijn hoofd had. Maar een boom wil nog best een beetje lukken. En dat komt doordat een boom niet perfect hoeft te zijn, hij mag dus gewoon ‘mislukken’.

De controle los laten

Een boom maken is een goede les in ‘controle los laten’. Een boom is namelijk niet perfect! Een boom bestaat niet uit rechte lijnen en symmetrie, maar uit een heleboel wirwar-lijnen. Het streven naar perfectie kun je dus beter los laten. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je van dik naar dun werkt…bij elke lijn.

In de klas

Wanneer je dit werkje in de klas doet, leg je de nadruk op achtergrond (wazig) en voorgrond (details). Ook kun je er een lesje natuuronderwijs aan koppelen door het verschil tussen de stam en de takken te behandelen. Je kunt dan dieper ingaan op de vorm van de takken en ook de zijtakken behandelen. Verder kun je samen onderzoeken waar de blaadjes aan de boom zitten en hoe de blaadjes vast zitten.

Jonge kinderen

Het verven van een boom op deze manier is zo simpel dat ook jonge kinderen dit prima kunnen. Deze foto is namelijk niet van mijn schilderij, maar die van de kleine meid…zij is nu 3,5 jaar oud. Ze heeft de uitleg goed opgevolgd en is heel trots op haar creatie. Ik heb haar enkel even ‘geholpen’ bij de boomstam en de takken, omdat zij het lastig vond om van dik naar dun te verven. Maar ze ging mij precies vertellen waar de takken moesten komen. De achtergrond, de bladeren en de appeltjes heeft ze zelf geverfd.

Materiaal

Voor de achtergrond hebben wij gewerkt met sponsjes (gewoon van die gekleurde schuursponsjes uit de supermarkt). Deze hebben we in een cirkel geknipt voor een betere grip. Voor de boom hebben we een kwast gebruikt. De blaadjes en appeltjes/bloesem maakten we met wattenstaafjes.

Aan de slag

Voor het verven van een boom heb je het volgende nodig:

  • doek/papier
  • verf in verschillende kleuren
  • sponsje
  • water
  • kwast
  • wattenstaafjes
  • plakband
Achtergrond

Veeg tot de helft het donkerblauwe verf met het sponsje op het doek/papier. Daarna veeg je een iets lichtere blauw op het doek/papier…tot je een strookje wit onderaan overhoudt. Je mag best een beetje overlappen met het donkerblauwe. Vervolgens veeg je groen over het witte deel. Ook hier mag je best een beetje overlappen met het blauwe er boven. Maak nog kleine ‘veegjes’ en ‘depjes’ met wit in het blauwe deel, zodat je een wat wolkig effect krijgt. Je kunt er eventueel nog een zonnetje in zetten met het sponsje…veeg dan wel een klein beetje wit langs de onderkant van de zon, zodat de wolk een beetje voor de zon zit en het licht er nog wel door schijnt. Let er goed op dat de zon iets aan de zijkant zit, zodat de boom er niet overheen komt 😉 Laat de achtergrond goed drogen.

Boom

Maak een lange (iets kronkelende) streep van helemaal beneden naar bijna helemaal boven. Zorg er voor dat deze streep beneden breder is en boven smal eindigt. Zoek nu de bochtjes in de stam op en maak daar zijtakken aan de stam vast. deze zijn ook weer van breed naar smal. Nu kun je nog weer een paar kleine takjes aan de zijtakken vast maken. Laat de boom goed drogen.

Blaadjes en appeltjes/bloesem

Pak een paar wattenstaafjes en zorg er voor dat ze gelijk aan elkaar liggen. Plak om het midden van het bundeltje wat plakband, zodat de wattenstaafjes aan elkaar vast zitten. Doop de wattenstaafjes in donker groene verf en stip er flink mee op het doek/papier…bij de takken. Zorg er voor dat de wattenstaafjes af en toe van richting veranderen op het doek/papier, zodat de blaadjes niet allemaal dezelfde kant op staan. Maak de groene verf een beetje lichter door geel toe te voegen. Doop de wattenstaafjes in de lichtere groene verf en stip er flink mee op het doek/papier…dwars door de andere blaadjes heen. Wanneer de blaadjes droog zijn, kun je er nog bloesem of appeltjes in zetten door de andere kant van de wattenstaafjes in een andere kleur te dippen en een paar stippen tussen de blaadjes te zetten.

Verf jij ook zulke leuke boom?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Science’ en liet ik je zien hoe je verschillende weerinstrumenten kunt maken.

Deze week is het thema ‘Trees’ aan de beurt en maakte de kleine meid een boom (…met wat aanwijzingen van mama). Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - Een boom verven met wattenstaafjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest.

En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Een boom verven hoeft niet moeilijk te zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *