Zelf een shampoo bar maken

zelf een shampoo bar maken

Jarenlang heb ik zitten ouwehoeren met het vinden van de juiste shampoo voor mij. En nu maak ik al ruim een jaar mijn eigen shampoo bar…ik wou dat ik dit veel eerder had gedaan!

Mijn eigen shampoo maken

Ik maak nu al ruim een jaar mijn eigen shampoo en dat bevalt mij prima. Ik ben best gevoelig voor shampoo en van veel soorten shampoo uit de winkel wordt mijn hoofdhuid droog en mijn haar vet. Ik had in mijn puberteit eindelijk een shampoo gevonden waarbij dit lang niet zo erg was. Maar ruim een jaar gelden was die een hele tijd niet meer te koop (nu wel weer) en ik had geen shampoo meer. Ik had al eens gelezen over shampoo bars en ik dacht: “Laat ik dat dan maar een keer proberen…maar dan wel zelfgemaakt natuurlijk.”

Mijn eerste recept was met SCS, maar dat vond ik eigenlijk niet minder agressief dan met SLS. Nu maak ik mijn shampoo bar met SCI (Sodium Cocoyl Isethyonate) en dat is wel een stuk milder voor mijn hoofdhuid en haren.

Mijn hoofdhuid en haren waren vorig winter eindelijk helemaal hersteld van de shampoo uit de winkel en de shampoo bar met SCS. En toen sloeg het noodlot toe. Er waren luizen in huis. De meiden en mijn man hadden ze en ik leek er niet een te hebben gehad. Maar uit voorzorgsmaatregel heb ik toch luizenshampoo gebruikt. Pffff, daar is mijn hoofdhuid echt dramatisch van geworden. Gelukkig is dat weer achter de rug en gaat het steeds beter met mijn hoofdhuid en haren.

Lees ook: Het leed dat luizen en neten heet

Ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten zijn de SCI en de olie (en eventueel boter). De rest is eigenlijk toevoeging om er voor te zorgen dat de verzorging optimaler is en dat de shampoo bar lekker ruikt.

Je kunt verschillende soorten olie en boter gebruiken. Ik heb gekozen voor kokosolie, olijfolie en shea butter, omdat ik de verzorgende werking van deze producten erg mooi vind. Ook heb ik extra vitamine E toegevoegd.

 • Kokosolie: ook in kokosolie zit laurinezuur en caprylzuur, die helpen beschermen tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten en andere ziekteverwekkers. Ook zit kokosolie vol met vitamine E. Verder werkt kokosolie hydraterend op de huid en helpt het de huid te beschermen tegen de zon. Daarbij is deze goed voor de structuur.
 • Olijfolie: Olijfolie zit vol vitamine A, D en E. Ook bevat het veel omega 6 die goed is voor de zuurstofmetabolisme van de cellen. Ook voedt olijfolie het haar goed. Verder helpt olijfolie beschermen tegen de zon.
 • Shea butter: Shea butter zit vol vitamine A, D, E en F. Het voedt en verzorgt, stimuleert de celdeling en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.
 • Vitamine-E: Vitamine-E helpt vooral tegen celbeschadiging.
 • Tea tree olie: helpt vooral tegen luizen, maar mag maar in lage dosis gebruikt worden in verband met irritatie.

Maar je kunt ook andere soorten olie en boters gebruiken. Ik zou alleen wel kokosolie als basis blijven houden, omdat deze mooi van structuur is (koud is het hard en warm vloeibaar). Een andere mooie olie om naast kokosolie te gebruiken is amandelolie, avocado olie, jojoba olie en lijnzaadolie. Als toegevoegde boter zou je ook prima cacaoboter kunnen gebruiken. Cacaoboter is ook een prachtig product…net als mangoboter, aloë boter of avocado boter.

Je kunt de samenstelling dus helemaal naar wens maken, zo lang je maar de verhouding tussen SCI en vetten gelijk houdt.

Houdbaarheid

Ik maak liever niet te veel in een keer. Je doet namelijk onwijs lang met een shampoo bar en het is ongeveer een half jaar lang houdbaar. Ik heb er namelijk serieus een half jaar over gedaan om 1 shampoo bar op te krijgen. Nu was ik niet elke dag mijn haren met shampoo, ik wacht liever tot het een beetje vettig dreigt te worden en dan pas was ik mijn haren met shampoo. De andere keren spoel ik mijn haren overigens wel gewoon uit met water. Ik heb wel gemerkt dat er steeds meer tijd tussen zit voordat mijn haar vettig dreigt te worden. Dit duurde bij mij na 1 shampoo bar (een half jaar dus) ongeveer een week…nu zit ik al op ruim een week.

Ik maak dus gewoon een nieuwe wanneer mijn shampoo bar bijna op is. Maar ik hoop dat ik ooit helemaal zonder shampoo kan…net als de kleine meid dat doet.

Lees ook: Voor mijn kind gebruik ik geen zeep

Veiligheid

Wanneer je met chemische materialen werkt (in dit geval de SCI), kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en veilig te werk gaan. Gebruik daarom een mondkapje om er voor te zorgen dat de dampen en de poeder niet in de luchtwegen komen.

Gebruik ook niet dezelfde materialen voor het maken van de shampoo bar als dat je doet voor koken. Zo kun je nooit per ongeluk iets binnen krijgen omdat het schaaltje, de lepel of de siliconen vormpjes bijvoorbeeld toch niet helemaal schoon waren.

SCI poeder of balletjes

SCI heb je in meerdere vormen. Zelf vind ik poeder erg makkelijk, omdat dit snel oplost. Maar met de balletjes wil het ook prima. Je hebt alleen een beetje meer geduld nodig om het smelten en je hebt water nodig om het te laten smelten. Het op laten lossen van de SCI geeft iets meer stevigheid aan de shampoobars. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het water en de oliën gaan schiften, want de SCI werkt als emulgator.

Aan de slag

Voor het maken van 2 shampoo bars je het volgende nodig:

Met SCI poeder
 • 75 gram SCI (Sodium Cocoyl Isethyonate)
 • 50 gram olie met eventueel boter (ik gebuikte 40 gram kokosolie, 5 gram olijfolie en 5 gram sheabutter)
 • 2 druppen vitamine E
 • maximaal 10 druppen essentiële olie (ik gebuikte 2 druppen tijm, 2 druppen tea tree en 3 druppen citroen)
 • glazen schaal
 • pan met water
 • lepel
 • siliconen (cupcake)vormpjes

Zet een pan met water op het fornuis. Zorg er voor dat het water de onderkant van de glazen schaal aanraakt wanneer je deze op de pan zet.

Weeg de olie en boter af in de glazen schaal, zo gaat er niets verloren en kloppen de hoeveelheden nog wanneer je er mee aan de slag gaat.

Zet de glazen schaal op de pan met kokend water.

Roer de olie en boter goed door elkaar.

Doe de SCI er rustig bij en roer dit gelijk door de olie en boter.

Roer het net zo lang totdat dit een papje is geworden.

Haal de schaal van de pan af.

Voeg de druppen vitamin E en essentiële olie toe en roer dit er goed door.

Doe het mengsel in de siliconen vormpjes…dit zou genoeg moeten zijn voor zo’n 2 cupcake vormpjes.

Laat de shampoo bars goed hard worden voordat je ze gebruikt.

Met SCI balletjes
 • 75 gram SCI (Sodium Cocoyl Isethyonate)
 • 15 gram (gekookt/steriel) water
 • 18 gram olie met eventueel boter (ik gebuikte 40 gram kokosolie, 5 gram olijfolie en 5 gram sheabutter)
 • 2 druppen vitamine E
 • maximaal 10 druppen essentiële olie (ik gebuikte 2 druppen tijm, 2 druppen tea tree en 3 druppen citroen)
 • glazen schaal
 • pan met water
 • lepel
 • siliconen (cupcake)vormpjes

Zet een pan met water op het fornuis. Zorg er voor dat het water de onderkant van de glazen schaal aanraakt wanneer je deze op de pan zet.

Zet de glazen schaal op de pan met kokend water.

Doe de SCI in de glazen schaal en voeg het water toe.

Roer het net zo lang totdat dit een papje is geworden.

Haal de glazen schaal uit de pan (voorzichtig, want het is heet).

Weeg de olie en boter af in de glazen schaal, zo gaat er niets verloren en kloppen de hoeveelheden nog wanneer je er mee aan de slag gaat.

Zet de glazen schaal weer terug op de pan.

Roer de olie en boter rustig door het SCI papje.

Haal de schaal van de pan af (dit is nog steeds heet!).

Voeg de druppen vitamin E en essentiële olie toe en roer dit er goed door.

Doe het mengsel in de siliconen vormpjes…dit zou genoeg moeten zijn voor zo’n 2 cupcake vormpjes.

Laat de shampoo bars goed hard worden voordat je ze gebruikt.

Maak jij ook zo’n heerlijk shampoo bar?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - een shampoobar makenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Meer over verzorging?

Wil je meer lezen over verzorging? Kijk dan vooral bij de pagina ‘Mama verzorgt’.

6 thoughts on “Zelf een shampoo bar maken

  1. De eerste keer dat ik een shampoobar maakte, was dat met SCS, maar dat moest ik bij een Frans bedrijf bestellen omdat het hier in Nederland niet te vinden was. Mocht je wel met SCS willen werken dan kun je het SCI en de olie)boter vervangen door het volgende:
   *50 gram sodium coco sulfaat
   *10 gram gekookt water (steriel water)
   *12 gram olie/boter (kokosolie, karitéboter, …of een simpele mix er van, je kunt ook nog een paar druppels olijfolie in het mengsel verwerken)

   Ik ben nog bezig met een recept waarin ik zelfgemaakte zeep verwerk, maar ik ben nog niet helemaal tevreden met het resultaat. Wel kun je van zelfgemaakte zeep heel simpel vloeibare shampoo maken.

 1. Van de week jouw recept uitgeprobeerd. Helaas is de shamoobar veel te zacht voor gebruik, het smelt gewoon in de badkamer. Vraagje, gebruik jij sci poeder of de staafjes?
  Gr Agnes

  1. Ik gebruik de poedervorm. Om die reden kun je ook beter een mondkapje dragen bij het bereiden er van. Mijn shampoobar bewaar ik in een afgesloten bakje in de douche. Wellicht dat dit het verschil maakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *