Zelf een shampoo bar maken

zelf een shampoo bar maken

Jarenlang heb ik zitten ouwehoeren met het vinden van de juiste shampoo voor mij. En nu maak ik al ruim een jaar mijn eigen shampoo bar…ik wou dat ik dit veel eerder had gedaan!

Mijn eigen shampoo maken

Ik maak nu al ruim een jaar mijn eigen shampoo en dat bevalt mij prima. Ik ben best gevoelig voor shampoo en van veel soorten shampoo uit de winkel wordt mijn hoofdhuid droog en mijn haar vet. Ik had in mijn puberteit eindelijk een shampoo gevonden waarbij dit lang niet zo erg was. Maar ruim een jaar gelden was die een hele tijd niet meer te koop (nu wel weer) en ik had geen shampoo meer. Ik had al eens gelezen over shampoo bars en ik dacht: “Laat ik dat dan maar een keer proberen…maar dan wel zelfgemaakt natuurlijk.”

Mijn eerste recept was met SCS, maar dat vond ik eigenlijk niet minder agressief dan met SLS. Nu maak ik mijn shampoo bar met SCI (Sodium Cocoyl Isethyonate) en dat is wel een stuk milder voor mijn hoofdhuid en haren.

Mijn hoofdhuid en haren waren vorig winter eindelijk helemaal hersteld van de shampoo uit de winkel en de shampoo bar met SCS. En toen sloeg het noodlot toe. Er waren luizen in huis. De meiden en mijn man hadden ze en ik leek er niet een te hebben gehad. Maar uit voorzorgsmaatregel heb ik toch luizenshampoo gebruikt. Pffff, daar is mijn hoofdhuid echt dramatisch van geworden. Gelukkig is dat weer achter de rug en gaat het steeds beter met mijn hoofdhuid en haren.

Lees ook: Het leed dat luizen en neten heet

Ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten zijn de SCI en de olie (en eventueel boter). De rest is eigenlijk toevoeging om er voor te zorgen dat de verzorging optimaler is en dat de shampoo bar lekker ruikt.

Je kunt verschillende soorten olie en boter gebruiken. Ik heb gekozen voor kokosolie, olijfolie en shea butter, omdat ik de verzorgende werking van deze producten erg mooi vind. Ook heb ik extra vitamine E toegevoegd.

 • Kokosolie: ook in kokosolie zit laurinezuur en caprylzuur, die helpen beschermen tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten en andere ziekteverwekkers. Ook zit kokosolie vol met vitamine E. Verder werkt kokosolie hydraterend op de huid en helpt het de huid te beschermen tegen de zon. Daarbij is deze goed voor de structuur.
 • Olijfolie: Olijfolie zit vol vitamine A, D en E. Ook bevat het veel omega 6 die goed is voor de zuurstofmetabolisme van de cellen. Ook voedt olijfolie het haar goed. Verder helpt olijfolie beschermen tegen de zon.
 • Shea butter: Shea butter zit vol vitamine A, D, E en F. Het voedt en verzorgt, stimuleert de celdeling en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.
 • Vitamine-E: Vitamine-E helpt vooral tegen celbeschadiging.
 • Tea tree olie: helpt vooral tegen luizen, maar mag maar in lage dosis gebruikt worden in verband met irritatie.

Maar je kunt ook andere soorten olie en boters gebruiken. Ik zou alleen wel kokosolie als basis blijven houden, omdat deze mooi van structuur is (koud is het hard en warm vloeibaar). Een andere mooie olie om naast kokosolie te gebruiken is amandelolie, avocado olie, jojoba olie en lijnzaadolie. Als toegevoegde boter zou je ook prima cacaoboter kunnen gebruiken. Cacaoboter is ook een prachtig product…net als mangoboter, aloë boter of avocado boter.

Je kunt de samenstelling dus helemaal naar wens maken, zo lang je maar de verhouding tussen SCI en vetten gelijk houdt.

Houdbaarheid

Ik maak liever niet te veel in een keer. Je doet namelijk onwijs lang met een shampoo bar en het is ongeveer een half jaar lang houdbaar. Ik heb er namelijk serieus een half jaar over gedaan om 1 shampoo bar op te krijgen. Nu was ik niet elke dag mijn haren met shampoo, ik wacht liever tot het een beetje vettig dreigt te worden en dan pas was ik mijn haren met shampoo. De andere keren spoel ik mijn haren overigens wel gewoon uit met water. Ik heb wel gemerkt dat er steeds meer tijd tussen zit voordat mijn haar vettig dreigt te worden. Dit duurde bij mij na 1 shampoo bar (een half jaar dus) ongeveer een week…nu zit ik al op ruim een week.

Ik maak dus gewoon een nieuwe wanneer mijn shampoo bar bijna op is. Maar ik hoop dat ik ooit helemaal zonder shampoo kan…net als de kleine meid dat doet.

Lees ook: Voor mijn kind gebruik ik geen zeep

Veiligheid

Wanneer je met chemische materialen werkt (in dit geval de SCI), kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en veilig te werk gaan. Gebruik daarom een mondkapje om er voor te zorgen dat de dampen en de poeder niet in de luchtwegen komen.

Gebruik ook niet dezelfde materialen voor het maken van de shampoo bar als dat je doet voor koken. Zo kun je nooit per ongeluk iets binnen krijgen omdat het schaaltje, de lepel of de siliconen vormpjes bijvoorbeeld toch niet helemaal schoon waren.

SCI poeder of balletjes

SCI heb je in meerdere vormen. Zelf vind ik poeder erg makkelijk, omdat dit snel oplost. Maar met de balletjes wil het ook prima. Je hebt alleen een beetje meer geduld nodig om het smelten en je hebt water nodig om het te laten smelten. Het op laten lossen van de SCI geeft iets meer stevigheid aan de shampoobars. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het water en de oliën gaan schiften, want de SCI werkt als emulgator.

Uitharden

Voordat je de shampoo bar kunt gebruiken, is het belangrijk om hem uit te laten harden. De shampoo bar met SCI balletjes hard een stuk sneller uit. Om er zeker van te zijn dat de shampoo bar goed uitgehard is, kun je hem het beste eerst 2 uur in de vriezer stoppen en daarna nog twee dagen aan de lucht laten drogen op een koele droge plek. 

Bewaren

Om ze zo lang mogelijk goed te houden, kun je ze tussen de wasbeurten in ook het beste op een koele droge plek bewaren. Wanneer je de shampoo bar graag in de douche wilt bewaren, kun je het beter in een luchtdicht bakje bewaren, zodat het niet telkens weer nat wordt. 

Aan de slag

Voor het maken van 2 shampoo bars je het volgende nodig:

Met SCI poeder
 • 75 gram SCI (Sodium Cocoyl Isethyonate)
 • 50 gram olie met eventueel boter (ik gebuikte 40 gram kokosolie, 5 gram olijfolie en 5 gram sheabutter)
 • 2 druppen vitamine E
 • maximaal 10 druppen essentiële olie (ik gebuikte 2 druppen tijm, 2 druppen tea tree en 3 druppen citroen)
 • glazen schaal
 • pan met water
 • lepel
 • siliconen (cupcake)vormpjes

Zet een pan met water op het fornuis. Zorg er voor dat het water de onderkant van de glazen schaal aanraakt wanneer je deze op de pan zet.

Weeg de olie en boter af in de glazen schaal, zo gaat er niets verloren en kloppen de hoeveelheden nog wanneer je er mee aan de slag gaat.

Zet de glazen schaal op de pan met kokend water.

Roer de olie en boter goed door elkaar.

Doe de SCI er rustig bij en roer dit gelijk door de olie en boter.

Roer het net zo lang totdat dit een papje is geworden.

Haal de schaal van de pan af.

Voeg de druppen vitamin E en essentiële olie toe en roer dit er goed door.

Doe het mengsel in de siliconen vormpjes…dit zou genoeg moeten zijn voor zo’n 2 cupcake vormpjes.

Laat de shampoo bars goed hard worden voordat je ze gebruikt.

Met SCI balletjes
 • 75 gram SCI (Sodium Cocoyl Isethyonate)
 • 15 gram (gekookt/steriel) water
 • 18 gram olie met eventueel boter (ik gebuikte 15 gram kokosolie, 2 gram olijfolie en 1 gram sheabutter)
 • 2 druppen vitamine E
 • maximaal 10 druppen essentiële olie (ik gebuikte 2 druppen tijm, 2 druppen tea tree en 3 druppen citroen)
 • glazen schaal
 • pan met water
 • lepel
 • siliconen (cupcake)vormpjes

Zet een pan met water op het fornuis. Zorg er voor dat het water de onderkant van de glazen schaal aanraakt wanneer je deze op de pan zet.

Zet de glazen schaal op de pan met kokend water.

Doe de SCI in de glazen schaal en voeg het water toe.

Roer het net zo lang totdat dit een papje is geworden.

Haal de glazen schaal uit de pan (voorzichtig, want het is heet).

Weeg de olie en boter af in de glazen schaal, zo gaat er niets verloren en kloppen de hoeveelheden nog wanneer je er mee aan de slag gaat.

Zet de glazen schaal weer terug op de pan.

Roer de olie en boter rustig door het SCI papje.

Haal de schaal van de pan af (dit is nog steeds heet!).

Voeg de druppen vitamin E en essentiële olie toe en roer dit er goed door.

Doe het mengsel in de siliconen vormpjes…dit zou genoeg moeten zijn voor zo’n 2 cupcake vormpjes.

Laat de shampoo bars goed hard worden voordat je ze gebruikt.

Maak jij ook zo’n heerlijk shampoo bar?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - een shampoobar makenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Meer over verzorging?

Wil je meer lezen over verzorging? Kijk dan vooral bij de pagina ‘Mama verzorgt’.

41 thoughts on “Zelf een shampoo bar maken

  1. De eerste keer dat ik een shampoobar maakte, was dat met SCS, maar dat moest ik bij een Frans bedrijf bestellen omdat het hier in Nederland niet te vinden was. Mocht je wel met SCS willen werken dan kun je het SCI en de olie)boter vervangen door het volgende:
   *50 gram sodium coco sulfaat
   *10 gram gekookt water (steriel water)
   *12 gram olie/boter (kokosolie, karitéboter, …of een simpele mix er van, je kunt ook nog een paar druppels olijfolie in het mengsel verwerken)

   Ik ben nog bezig met een recept waarin ik zelfgemaakte zeep verwerk, maar ik ben nog niet helemaal tevreden met het resultaat. Wel kun je van zelfgemaakte zeep heel simpel vloeibare shampoo maken.

 1. Van de week jouw recept uitgeprobeerd. Helaas is de shamoobar veel te zacht voor gebruik, het smelt gewoon in de badkamer. Vraagje, gebruik jij sci poeder of de staafjes?
  Gr Agnes

  1. Ik gebruik de poedervorm. Om die reden kun je ook beter een mondkapje dragen bij het bereiden er van. Mijn shampoobar bewaar ik in een afgesloten bakje in de douche. Wellicht dat dit het verschil maakt?

 2. Mijn eerste shampoobar is mislukt denk ik omdat ik als echte beginner dacht dat je SCS en SCI gewoon in dezelfde hoeveelheden kunt verwisselen. Zo op het eerste gezicht en na wat aanpassingen in het recept lijkt het niet echt op een fijne shampoobar….. wijze les haha. Mijn producten heb ik via http://www.hekserij.nl gekocht. Nederlandse website met goede service, redelijke prijzen en heel veel keus! Recepten zoek ik op internet en zo kwam ik op deze pagina, ik kom zeker nog een keer terug om ideeën op te doen!

  1. Hoi
   Ik heb me precies aan het recept van je gehouden,2 uur in de vriezer,en nu 2 dagen natuurlijk laten uitharden.
   De shampoobars zijn helaas erg zacht,worden deze nog harder en heb ik nog geduld nodig of gaat dit niet goed komen? Dankjewel alvast
   Groetjes

   1. Met warm weer worden ze zachter, daar kun je weinig aan veranderen doordat er kokosolie in zit. Het is daarom belangrijk dat ze koel bewaard worden. Zelf bewaar ik ze in een afgesloten bakje in de badkamer.

  1. Hoi, 2 weken geleden voor het eerst de shampoo bar gemaakt. Hij schuimt fantastisch en voelt heel zacht aan. Wel jammer dat de zeep bar op zich zelf heel erg zacht blijft ( op gehard in de vriezer). Moet er misschien iets bij wat hem harder maakt en zo ja wat?

   1. In de shampoo bar zit kokosolie. Deze olie is gevoelig voor warmte. Wanneer je de shampoo bar op een warme plek legt (of laat liggen), is er een kans dat het zacht gaat worden. Ikzelf heb de shampoo bar ook standaard in een afgesloten bakje, hierdoor komt het ook niet onnodig in aanraking met vocht en blijft hij ook beter stevig. Bij het laatste beetje ontkom ik er zelf ook niet aan, maar dan zit het toch al in het bakje en kan ik de gewenste hoeveelheid er gewoon uithalen. Dan weet ik ook gelijk dat ik weer nieuwe moet gaan maken

 3. Shampoo bar getest en goedgekeurd!
  Het testen was met het restje van het potje waarin ik het mengsel maakte.
  Mijn haar is suuuuper zacht !!!

   1. Na een 4-tal weken ging het steeds minder goed met mijn haren en hoofdhuid . Ik kreeg terug seborisch eczeem, dit krijg ik ook van gewone shampoo´s…..
    Dus ik ga weer opzoek naar een alternatief of een aanpassing aan de shampoo bar.
    Ik vermoedt dat het aan de sci ligt.

    1. Ach, wat jammer zeg. Seborisch eczeem is inderdaad erg lastig. Het zou trouwens ook kunnen zijn dat je reageert op gist. Ik had ook altijd last van schilfers enz…totdat ik geen gist meer nuttigde. Ik deed dat in eerste instantie vanwege mijn gevoelige darmen, maar ik zag dat mijn huid er ook een stuk rustiger van werd. Misschien dat dit jou ook kan helpen. Heel veel sterkte in jouw zoektocht. Ik weet hoe zwaar dit kan zijn.

  1. Ik maakte 2 shampoobars met het poeder, heel het gezin enthousiast. Nu hebben we de korrels besteld… Maar ik zie in het recept dat je dan veel minder olie/vet gebruikt… Zit er in die noedels reeds vet? Ik vraag het vooral omdat dochterlief nogal gauw last heeft van een jeukende droge hoofdhuid…. En met de huidige zelfgemaakte bars niet.

   1. Wat fijn dat het gezin zo enthousiast is De korrels lossen best moeilijk op. Hierdoor heb je water nodig om het smeuïg te maken ipv enkel olie. Het gevolg is dat je hierdoor minder olie kunt gebruiken, omdat de bar anders zo snel zacht wordt. De poeder lost gewoon veel beter op. Ikzelf heb geen last van de shampoo bar met korrels in deze verhouding en ik heb een vrij gevoelige huid. Maar elke huid reageert anders. Het is een kwestie van even uitproberen. Als het de huid te droog maakt, kun je altijd nog de bar opnieuw laten smelten (au bain marie en heel rustig roeren) om zo nog een beetje extra olie/boter toe te voegen. Let er alleen wel op dat je niet te veel olie er bij doet, zodat je haar niet vettig wordt en de bar niet te snel week wordt.

   2. Dag Natascha,

    Ik ben al even af van shampoo. Eerst brush only, dan water only, dan wassen met klei en spoelen met verdunde raw acv.. nu gaat het met het laatste supergoed, maar het is natuurlijk totaal niet praktisch op reis. Ik wil dus ook zelf shampoo bars proberen maken, zonder zeep, duurzaam en natuurlijk. Voor zover ik heb gevonden, kan dat op de manier die jij beschrijft. Omdat klei zo goed is voor je haar en (hoofd)huid, en omdat ik het nu gewend ben, zou ik liefst wel nog klei(poeder) in de bar willen verwerken. Zou ik dat gewoon door de mix kunnen roeren zonder nog wat extra toe te voegen? Ik heb ook nogal ruimtegebrek in mijn vriezer.. kan ik die stap overslaan? Groetjes Anouschka

    1. Hoi Anouschka,

     Ik heb nog nooit van die klei gehoord, maar het lijkt mij geweldig! Hoe het reageert als product in een ander product zou ik dus niet kunnen vertellen. Het lijkt mij het experimenteren waard. Ik ga er dus zeker in duiken, want een shampoo bar met die klei klinkt geweldig.

     1. Ik heb zelf nog niet met naaldjes gewerkt, wel met bolletjes. Ik ga er van uit dat naaldjes net zo werken als de bolletjes en dat je de naaldjes eerst dus iets moet laten smelten/oplossen in water.

  1. Hoi Katja, wat leuk dat je zelf shampoo bars hebt gemaakt. Ik leg ze telkens even een nachtje in de koelkast, zodat de kern ook goed hard wordt. Door een hoge temperatuur wordt de bar namelijk wat zachter (dit komt door de kokosolie).

 4. Hoi, dank je wel voor het delen. Ik heb bars gemaakt met SCS en ga nu over op SCI, maar ik heb in naaldvorm besteld, ik zie bij jou poeder en bolletjes staan. Denk je dat de naalden net zo werkt als de bolletjes?

  1. Ik heb geen ervaring met de naaldjes. Ik ga er wel van uit dat dat werkt als de bolletjes. Het is een meer solide vorm en heeft hulp nodig om op te kunnen lossen. Dit gaat met een beetje water dan het snelst. Ook zorgt dat voor meer stevigheid doordat alles beter mengt. Maar dat is puur op basis van mijn ervaring met de bolletjes.

 5. Hoi Karin, hoe vaak kun je deze bar gebruiken. De hele family wast inmiddels de haren met deze super shampobar maar ik denk dat we max. 15 wasbeurten met een zeepje van ongeveer 55 gram konden doen.

 6. Eerste poging gedaan vandaag. T viel me nu pas op hoe hoog de verhouding van de scsi is t.o.v de olie. Nu even wachten of t uit hardt. Ik heb met scsi poeder en alleen olie en vetten gewerkt.

  1. Ja, dat vond ik ook zo opvallend de eerste keer dat ik het maakte. Het tweede wat mij opviel was dat het zo lang meegaat…althans bij mij. Ik was mijn haar met shampoo wanneer het vettig is, de andere keren enkel met water. Ik kon al heel vlot langer zonder shampoo.

  1. Hoi Mady,

   Met tropische temperaturen is het inderdaad erg lastig om de shampoo bar uit te harden. Dat komt door de kokosolie. Ik zet ze vaak eerst in de koelkast en laat ze daarna buiten de koelkast uitharden. Ik probeer altijd te vermijden om ze te maken tijdens de warme dagen.

 7. SCI staafjes of balletjes kun je fijnmalen tot poeder in bv de magic bullet. Heb het zojuist gedaan. Dat maakt het net even makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *