Een decoratieve rolzoom bij tricot

decoratieve rolzoom

Met tricot werken vind ik denk ik nog wel het lastigst. Niet omdat de stof zelf niet mooi naait (het ligt heel fijn stabiel onder de naaimachine), maar omdat het al snel krult en omdat het gaat golven wanneer je er ook maar een beetje aan trekt. Vooral bij het omzomen van mouwen is dit nog best lastig. Maar deze eigenschap kun je ook gebruiken om een mooie decoratieve rolzoom te maken.

Veel lengte

Wanneer je de decoratieve rolzoom op een grote lengte gebruikt, krijg je een mooier effect. Bij een klokkend rokje bijvoorbeeld geeft het een prachtig speels effect. Maar bij een vlindermouwtje of korte mouw is het ook prima toe te passen. Ik heb zelfs wel eens een strak shirtje gezien in de winkel waarbij de hals, de onderkant en de mouwen waren afgewerkt met een decoratieve rolzoom…en het stond nog best leuk. Ik heb er een heel setje mee afgewerkt…zelfs de onderkant van een legging en het stond gelijk erg feestelijk. Deze manier van afwerken maakt het werken met tricot niet alleen leuk, maar ook gelijk een stuk makkelijker.

Aan de slag

Voor het maken van een decoratieve rolzoom heb je het volgende nodig:

  • tricot
  • garen

Zet de naaimachine op de zig-zag steek.

Kies een korte afstand (maximaal tot 1).

Zet de breedte van de steek op 3.

WP_20180524_19_23_26_Pro (4)Zet de naald zo op de stof dat hij rechts net naast de stof komt.

Naai ongeveer 4 steken en ook weer terug.

Haal de stof onder de naaimachine vandaan (zonder het draad af te knippen) en leg hem er weer onder. Zo krijg je extra garen aan de stof die stevig vast zitten.

WP_20180525_10_00_57_Pro (2)Houd de extra garen goed strak vast en trek er aan terwijl je naait. Ook aan de stof trek je terwijl je naait. Hoe meer je de stof uitrekt, hoe meer rimpels je krijgt.

Naai nu langs de kant die je gerimpeld wilt hebben.

*Bij korte afstanden (mouwen bijvoorbeeld) is het handig om eerst het zoompje er in te WP_20180525_11_20_15_Pro (2)zetten en dan past te naaien. Bij een lange afstand (onderkant van een rok bijvoorbeeld) is het mooier om achteraf pas het zoompje er in te naaien.

Hoe langere afstanden is het effect beter zichtbaar en ook mooier…zoals bij deze rok bijvoorbeeld.

Nog meer leren?

Wil je nog meer tips & tricks lezen over naaien? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama leert  naaien’.

2 thoughts on “Een decoratieve rolzoom bij tricot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *