De cirkelrok

Een rok maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een cirkelrok heb je een prachtige rok vol plooien en zonder naden. Je hoeft dan dus alleen maar de bovenkant en en de onderkant van de rok af te werken.

Patroon tekenen

cirkelrok overzichtHet patroon voor een cirkelrok teken je heel simpel zelf. Het is namelijk een cirkel met daar omheen nog een cirkel. Wil je weten hoe je een mooie cirkel kunt maken? Dat kun je lezen in het bericht waarin ik uitleg hoe je simpel een cirkel kunt tekenen. Nu kun je een cirkelrok maken vanuit een volle cirkel, een halve cirkel en ook uit een derde of drie kwart. Dat is helemaal afhankelijk van hoeveel plooien je wilt. Hoe je dat berekent kun je hier onder lezen.

De volle cirkel

De volle cirkelrok heeft heel veel plooien en kan heeeeeel wijd uiteen bij het draaien…voor jonge meisjes is dat toch wel een belangrijk puntje 😉 Nog een leuk puntje van de volle cirkel vind ik dat deze geen naden hoeft te hebben wanneer je kiest voor een stof zonder motiefje of met een motiefje die ook prima gedraaid kan zijn (stippen bijvoorbeeld). Voor de taillebreedte (de kleine cirkel in het midden van de stof) meet je de taille. Bij een niet elastische stof meet je de taille en de heupen. Welke het breedst is, neem je als ‘taillebreedte’ (en daar tel je nog een paar centimeter bij om zodat het ook makkelijk aangetrokken kan worden). Om de cirkel te tekenen moet je weten wat de straal moet worden. Bepaal de gewenst omtrek (taillebreedte). Deel de omtrek door π (ongeveer 3,14), dan heb je de diameter. De diameter deel je door 2 en dan heb je de straal.

De halve cirkel

De halve cirkelrok heeft een paar plooien en kan amper uiteen bij het draaien. Voor de taillebreedte (de kleine cirkel in het midden van de stof) meet je de taille en dat doe je x2. Bij een niet elastische stof meet je de taille en de heupen. Welke het breedst is, neem je als ‘taillebreedte’. Dat getal doe je x2 (en daar tel je nog een paar centimeter bij om zodat het ook makkelijk aangetrokken kan worden). Om de cirkel te tekenen moet je weten wat de straal moet worden. Bepaal de gewenst omtrek (taillebreedte). De taillebreedte doe je x2. Deel dit getal door π (ongeveer 3,14), dan heb je de diameter. De diameter deel je door 2 en dan heb je de straal. Je tekent nu geen hele cirkel, maar een halve cirkel.

Roklengte

Voor de lengte van de rok meet je wat de lengte moet worden vanaf de taille. Deze lengte neem je als afstand tussen de kleine cirkel (die je net getekend hebt) en de buitenste cirkel.

Nog meer variatie

Wil je geen plooien? Dan neem je een derde van een cirkel. Hiervoor moet je de taillebreedte eerst x3 doen en dan kun je na het tekenen een derde van de cirkel nemen. De 3/4 cirkelrok heeft ook nog wel aardig wat plooien, maar gaat niet zo wijd als de volle cirkel. Hiervoor moet je de taillebreedte eerst x1,33. Dan kun je daarna 3/4 van de cirkel nemen.

Materiaal

Voor het maken van een cirkelrok kun je een elastische stof nemen, maar ook niet elastische stoffen kunnen prima. Bij niet elastische stoffen is het heel belangrijk dat je goed meet wel punt van het lichaam het breedst is, zodat de rok wel aan kan. Is de omtrek bij de heupen groter dan de omtrek bij de taille? Dan neem je de heupomvang als taillebreedte.

Motiefje

Wanneer je een stof kiest met een motiefje die niet draai symmetrisch is, kun je het patroon het beste in 6-8 delen nemen. Deze banen leg je zo op de stof dat het motiefje recht loopt over het midden van de baan. Zo krijgt de rok allemaal banen, die er samen voor zorgen dat je motiefje niet raar op de rok gaat staan. Deze banen naai je vervolgens weer allemaal aan elkaar. Je moet dus wel goed naadwaarde nemen bij het knippen van de stof…vooral wanneer je werkt met een niet elastische stof. Al zou ik bij elastische stoffen eerder kiezen voor een andere stof dan voor het werken met banen.

Taille band, elastiek of rits?

Wanneer het rokgedeelte klaar is, wil je natuurlijk ook dat de rok goed blijft zitten en aan de bovenkant mooi zit.

Tailleband

Je kunt hiervoor tailleband nemen (dit is het makkelijkst). Tailleband heeft een rimpelrandje onderaan het elastiek. Hier kun je de stof gewoon aan naaien.

Elastiek

Je kunt ook prima (breed) elastiek gebruiken. Het mooist is om dan eerst een strook stof te nemen die 2x zo breed is als het elastiek en dan nog +2cm. De lengte van de strook is dan gelijk aan de omtrek van het gat in de rok voor de taille +2cm. Van deze strook maak je een tunnel die je aan de rok naait. Hier haal je het elastiek doorheen.

Rits

Wanneer je werkt met een niet elastische stof, kan het ook ooi zijn om een rits te gebruiken. Je kunt dan een strook stof langs de bovenkant van de rok naaien, maar het is niet noodzakelijk. Voor het plaatsen van de rits, moet er een kniplijn in de rok zitten die van taille naar onderkant loopt. Dit wordt dan de achterkant van de rok. De rits naai je in de bovenkant van de rok. Voor de ritslengte neem je de de afstand vanaf de taille tot ietsje over de heup. Wanneer je een strook stof langs de bovenkant van de rok hebt genaaid, kun je deze nu naar binnen dubbel vouwen, zodat de bovenkant van de rits netjes is weggewerkt. Wanneer je geen strook stof hebt aangenaaid, kun je de bovenkant afwerken met biaisband.

Afwerking

Een cirkel netjes omzomen is een ontzettend tijdrovende klus. Dat komt doordat de buitenste cirkel van de zoom meer stof heeft dan de binnenste cirkel…en bij een grote cirkel (zoals bij een rok) gaat het dan echt om centimeters verschil.

Omzomen

Wil je het toch omzomen? Dan raad ik aan om te gaan rijgen (driegen noemen ze dat ook wel). Ik speld dan eerst op de halven de stof om, daarna op de kwarten…en daarna achtsten, zestienden, enz. Dit strijk ik vervolgens en daarna rijg ik met een wat dikkere soort garen (driegdraad) de zoom er in. Na het rijgen kun je dan de zoom er rustig netjes in naaien.

Biaisband

Een cirkelrok afwerken met biaisband gaat vrij vlot. Bij biaisband heb je namelijk niet echt last van stofoverschot tijdens het naaien. Bij een rok vouw ik vaak het biaisband even dubbel, zodat er een hele dunne lint ontstaat. Het biaisband vouw je dan zo om de onderkant van de rok. Deze klem ik dan vast met wonderclips, zodat ik kan gaan naaien…zonder dat de stof nog echt verschuift ten opzichte van het band.

Kanten band

Soms is een kanten band langs de onderkant ook erg mooi. Is het band niet zo doorschijnend, dan werk ik de stof het liefst af met een zigzag en naai ik het kanten band er overheen. Je kunt de stof ook enkel omzomen (dan zou ik eerst even spelden, strijken en rijgen) en dan het band er achter vast naaien.

Decoratieve steek

Dit is alleen mooi bij een niet elastische stof. Langs de onderkant van de rok kun je dan volledig rondom een mooie steek naaien. Hiervoor hoef je echt geen dure borduurmachine te hebben. Test gewoon even op een lapje stof welke steek je het leukst vindt als decoratief randje.

Rolzoom

Je kunt de rok ook nog gaan afwerken met een rolzoom. Hiervoor zijn speciale voetjes te verkrijgen. Je ‘vouwt’ de stof dan door het voetje en je kunt gewoon gaan naaien. Het voetje doet dan eigenlijk het zoomwerk voor je. Het klinkt super handig (en dat is het uiteindelijk ook), maar het vergt wel wat oefening. Oefen dan ook eerst even op proeflapjes wanneer je een rolzoomvoetje wilt gebruiken.

Decoratieve rolzoom

Dit kun je doen wanneer je werkt met hele elastische stoffen (zoals tricot). Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een naaimachine met een zigzagsteek (het liefst instelbaar op breedte en lengte) en veel garen. De zigzag zet ik meestal op breedte 3 en lengte 0,5-1,0. Voor een extra speels effect kun je ook kiezen voor regenbooggaren. Deze garen heeft een kleurverloop. Dat verloop kun je heel goed zien wanneer je een decoratieve rolzoom maakt. Hoe ik de decoratieve rolzoom altijd maak, kun je hier lezen.

Maak jij ook zo’n leuke cirkelrok?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - cirkelrokVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *