Een draagzak voor de pop

Draagzak voor pop

Ergonomisch je kindje dragen is heel belangrijk. Sommige moeders doen dat met een draagdoek en anderen doen dit weer met een draagzak. Jong geleerd is oud gedaan, dus maakte ik een draagzak voor de meiden waar de pop in kan. Zo kunnen zij hun ‘baby’ fijn bij zich dragen.

Een ergonomische draagzak

Toen de kleine meid nog klein was droeg ik haar in de zelfgemaakt draagzak en ringsling of in de draagzak (afhankelijk van de locatie en de duur van de wandeling). En dan is het ook wel zo leuk als de pop gedragen kan worden in een heuse draagzak die is geïnspireerd op de draagzak waar de kleine meid zelf in heeft gezeten: de ‘Ergo Baby’. De meiden hebben nu dus een ‘Ergo pop’…ik wil natuurlijk wel dat ze hun ‘baby’ ergonomisch dragen

De maat

De draagzak is berekend op de maat van een peuter/kleuter en een pop die ongeveer de maat van een  kleine Baby Born heeft. Wil je de draagzak graag verlengen? Dan kun je het patroon doorknippen op de aangegeven ‘doorkniplijn’. De twee patroondelen speld je dan boven elkaar op de stof met de gewenste tussenruimte. Houdt er bij het verlengen wel rekening mee dat de pop er niet helemaal in verdwijnt en dat de draagzak niet gaat lubberen tussen de taille en de armen (vooral dat laatste wil je niet, want dan floept de pop er uit).

Aantrekken

Om de draagzak aan te trekken, maak je eerst de tailleband vast. Daarna zet je de pop in de draagzak en doe j de flap omhoog. Nu kunnen de linten onder de armen door gekruist worden op de rug. Tot slot kunnen de linten over de schouders en maak je ze vast op de voorkant.

Materiaal

De draagzak maak je het beste van een niet rekbare stof. Ik gebruikte een ‘gewone’ katoen die ik ook gebruikte voor de luiertas. Zo werd het een mooie set. Ik zou in ieder geval een vrij soepel dunne stof kiezen, zodat hij

Het patroon

Het patroon is te vinden in het winkeltje en kost hier €0,75. Deze is te downloaden nadat de betaling is voltooid.

Aan de slag

Voor het maken van een draagzak voor de pop heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • schaar
 • stof ( ik nam effen wit/gebroken wit en een stofje met een gezellig patroontje)
 • spelden
 • garen
 • klittenband
 • *eventueel een dunne fiberfill voor meer ‘body’

Knip de patroondelen uit. Let er op dat je de stroken zelf moet meten en tekenen

Leg de patroondelen op de stof: de zak aan de stofvouw (in totaal 2x, dat kan op verschillende stoffen zoals ik heb gedaan, maar het kan ook op dubbelgevouwen stof)

Knip de patroondelen uit de stof, plus 1cm extra rondom voor de naadwaarde.

*Voor meer ‘body’ kun je de draagzak verstevigen/vullen met een dunne fiberfill. Dit doe je door op een brede strook en op een draagzaakdeel de lap fiberfill dicht langs de rand vast te naaien. De schouderbanden zou ik persoonlijk niet vullen, omdat ze dan minder wendbaar worden en een wat vreemde vorm krijgen.

Naai eerst alle banden in elkaar:

  • Leg de twee delen op elkaar.
  • Naai langs de lange kanten en een korte kant.
  • Keer de band binnenstebuiten.
  • Druk alle naden goed naar buiten.
  • Naai netjes dicht langs de randen. Let er bij de brede band op dat je het open uiteinde nog even netjes naar binnen vouwt.
  • Herhaal dit tot ze alle drie klaar zijn.

Speld de lange banden vast op de plek van de markering, met het open uiteinde langs de rand van de draagzak. Let er op dat je de goede kanten op elkaar legt en dat je 1 cm van de rand blijft in verband met de naadwaarde.

Naai de lange banden dicht langs de rand vast, zodat ze later niet verschuiven tijdens het naaien.

Leg de twee draagzakdelen op elkaar, met de goede kant naar binnen.

Speld de delen op elkaar. Let op dat de lange banden er niet tussen komen.

Naai de twee delen op elkaar, maar laat de rechte onderkant open. Let er weer op dat de lange banden er niet tussen komen.

Keer de draagzak binnenstebuiten door het open stuk.

Druk alle naden goed naar buiten.

Naai netjes langs de randen van de draagzak en naai daarmee ook de opening dicht.

*Wanneer je de draagzak gevuld hebt met fiberfill, kun je nog decoratieve lijnen naaien over de draagzak en op de brede band. Zo zou je in de lengte van de brede band lijnen kunnen maken en verticale lijnen op de draagzak. Je zou ook een beetje ronde lijnen aan de onderkant van de draagzak kunnen naaien (met de vorm mee). Ik zou de lijnen ongeveer 1-1,5 cm van elkaar houden. Maar dat is een kwestie van smaak 😉

Leg de onderkant van de draagzak tegen de rand van de brede band, netjes in het midden met de goede kanten op elkaar.

Naai de onderkant van de draagzak langs de rand van de band vast, dit kan in een rechte lijn.

Naai klittenband op de uiteinden van de banden:

  • aan een uiteinde van de brede band naai je aan de buitenkant het zachte deel, deze is 10 cm lang.
  • aan het andere uiteinde van de brede band naai je aan de binnenkant het harde deel, deze is 5 cm lang.
  • aan het uiteinde van de lange banden naai je aan de binnenkant het zachte deel, deze is 7 cm lang.
  • aan het rechte deel van de bovenkant van de draagzak (vlak boven het stuk waar de lange band vast zit) naai je aan de buitenkant het harde deel, deze is 3 cm lang.

Maak jij ook zo’n leuke draagzak voor de pop?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - draagzak voor popVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

5 thoughts on “Een draagzak voor de pop

  1. Hoi Rian,

   “Leg de onderkant van de draagzak tegen de rand van de brede band, netjes in het midden met de goede kanten op elkaar.

   Naai de onderkant van de draagzak langs de rand van de band vast, dit kan in een rechte lijn.”

   De plooien ontstaan vanzelf doordat de benen van de pop daar zitten. Je kunt het dus gewoon recht er op naaien

 1. Is het mogelijk om een iets duidelijkere uitleg te geven? Evt stap voor stap met foto’s? Wat zijn de patroon delen A B C? Ik kom er helemaal niet uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *