Een haarband om te verkleden als schaap

Schaap haarband

De kleine meid heeft een vriendinnetje die dol is op schapen. Zij is pas jarig geweest, dus maakte ik als extra cadeautje een haarband met schapenoortjes. Zo kan ze zichzelf omtoveren tot schaapje wanneer ze daar zin in heeft.

Een extra cadeautje

Ik vind het leuk om zelf een cadeautje te maken. Het liefst doe ik dat van mijn voorraad, zodat het een extra cadeautje kan zijn die mij eigenlijk niets kost. Zo kan onze kleine meid een vriendje of vriendinnetje net even extra in de watten leggen. En ik geniet telkens weer van die blije koppies wanneer ze een cadeautje uitpakken die helemaal bij hun past.

Schaap haarband

Een vriendinnetje van de kleine meid is dol op schapen. Toen ze bijna jarig was, was het niet moeilijk om te bedenken wat ik voor haar zou gaan maken. Het moest uiteraard iets met schapen te maken hebben. Knuffels heeft ze al veel, maar verkleedkleren heeft ze nog niet veel. Ik had niet genoeg stof voor een heel pak, maar wel genoeg voor een haarband. Het leuke van een haarband is dat een kind zichzelf vlot kan omtoveren en het neemt niet veel ruimte in beslag.

In de klas

De haarband is niet alleen thuis erg leuk of om cadeau te geven. De schaap haarband is ook erg leuk in de klas. Bij het thema lente kun je de haarband in de verkleedhoek leggen. Je kunt de haarband overigens ook zelf dragen wanneer je een leuk prentenboek voorleest met in de hoofdrol een schaap of lammetje. Ook kun je kinderen een toneelstukje laten maken waarbij ze gelijk in hun rol zitten met de haarband.

Materiaal

Voor het maken van de schaap haarband heb ik twee soorten stof gebruikt. Voor de oren gebruikte ik vilt. Vilt is vrij stevig, maar ook zacht. Ook is het makkelijk om netjes af te werken. Voor de tunnel om de haarband heb ik een fake fur gebruikt die in een richting elastisch is. Ik vond het namelijk wel handig dat het elastisch om de haarband zit, omdat je dan meer speling hebt bij de oren en de rest toch netjes strak om de haarband heen blijft zitten. De strook die ik knipte voor de tunnel heb ik dan ook in de hoogte (korte zijde) elastisch genomen.

Patroon

In het winkeltje vind je het document met de patroondelen die nodig zijn voor het maken van een schaap haarband. Het document is voor €0,50 te koop in het winkeltje. Het patroon kun je downloaden zodra de betaling is voldaan en is verwerkt.

Aan de slag

Voor het maken van een schaap haarband heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • schaar voor papier
 • vilt (wit en roze)
 • fake fur (wit, liefst een richting elastisch)
 • fineliner
 • meetlint
 • stofschaar
 • spelden en/of wonderclips
 • garen
 • textiellijm
 • haarband
 1. Print het patroon uit.
 2. Neem de patroondelen over op de stof en het vilt. Als je een fake fur hebt die een richting elastisch is, dan neem je de hoogte elastisch, niet de lengte.
 3. Knip de patroondelen uit.
 4. Plak het binnenoor op het witte deel van het oor.
 5. Naai het binnenoor vast met een zigzagsteek.
 6. Plak de het witte deel met binnenoor op het witte deel zonder binnenoor.
 7. Naai langs de rand van het oor met een zigzagsteek.
 8. Vouw de het oor over de vouwlijnen.
 9. Naai de omgevouwen delen dicht langs de rand vast.
 10. Vouw de lange strook dubbel met de goede kant op elkaar.
 11. Speld de lange kant vast.
 12. Meet goed waar de oren moeten komen en markeer dit met spelden.
 13. Naai de lange kant dicht, maar laat de stukken die je gemarkeerd hebt open.
 14. Keer de strook binnenstebuiten.
 15. Plaats de oren in de gaten.
 16. Speld de oren vast. Let op dat je de haarband er nog wel doorheen krijgt.
 17. Naai de oren vast.
 18. Rijg de haarband door de tunnel.
 19. Naai de uiteinden van de tunnel dicht met een zigzagsteek, zodat de haarband er niet uit schuift.

Maak jij ook zo’n leuke schaap haarband?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “Een haarband om te verkleden als schaap

  1. Dank je. De haarband wordt graag gedragen. Het vriendinnetje dat het cadeau kreeg wilde er zelfs mee slapen. Onze kleine meid draagt die van haar ook vaak in huis. Haar grote zus (bijna 10) vond hem ook al zo leuk en deed hem gelijk op. Leuk om te zien hoe er zo veel plezier is van iets wat zo simpel was om te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *