Een alles voor handen etui

Alles voor handen etui

De kleine meid wilde graag een etui voor school, maar eigenlijk was er niet een echt een die ik heel geschikt vond voor haar. En dus bedacht ik zelf een ontwerp die er voor moet zorgen dat ze haar spulletjes makkelijk en vlot kan opbergen en pakken.

Een etui voor op school

De kleine meid moet maandag weer beginnen met school. Ze mag naar groep 4 en dan heb je toch echt wel een etui nodig. Op school krijgen ze een klein bakje, maar dat is voor de kleine meid niet handig. Deze is bij haar vlot stuk en valt vaak om. Resultaat: alles ligt verspreid door de lade in haar tafel en ze kan niets meer vinden. Hoog tijd om de boel dus even goed te organiseren.

Niet lang zoeken

In de klas moet je niet lang hoeven zoeken naar een pen of potlood of gum. Dat is voor jezelf niet fijn, maar voor de rest van de klas ook storend. Ik moest dus een etui ontwerpen die er voor zorgt dat onze kleine rommelmaker het makkelijk (en vlot) kan opbergen en ook snel kan pakken. Een gewone etui is lekker compact, maar niet erg overzichtelijk. Een rol etui is op zich wel handig qua opruimen, maar erg vlot gaat dat niet en het neemt veel ruimte in beslag. Ik moest dus zelf een ontwerp bedenken die het meest praktisch zou zijn.

Een etui met wat extra’s

Meestal zit bij een gewone etui de rits in de naad. Hierdoor moet je vaak diep zoeken naar wat je nu eigenlijk wilt pakken. Om deze reden plaatste ik de rits in het midden. Zo ligt de etui op de tafel en is de inhoud makkelijk te zien en te pakken.

Een pen en tekenpotlood en gum is iets wat de kinderen veel gebruiken in de klas en die wilde ik daarom ook goed voor handen hebben. Die moeten snel op te ruimen zijn en snel te pakken zijn. Hiervoor maakte ik zakjes op de bovenkant en een elastiek ter ondersteuning voor de pen en het potlood.

Spelen met kleur en materiaal

Ik had de zakjes op de etui dezelfde kleur kunnen geven als de etui zelf, maar dat is natuurlijk saai. Om het er een beetje speelser uit te laten zien kun je de zakjes maken van een andere kleur en een andere stofsoort. Ook kun je het speelser maken met een vrolijke biaisband en een mooie passende kleur elastiek. De rits heb ik bewust in een kleur gedaan die past bij de zakjes, zodat er een eenheid ontstaat…dat geeft een beetje rust in al die vrolijkheid.

Materiaal

Voor het maken van de alles voor handen etui heb ik voor kunstleer gebruikt. Voor de zakjes heb ik jeansstof gebruikt…een oude spijkerbroek om precies te zijn. Dat scheelde mij omzomen. Als je dit ook doet moet je er rekening mee houden dat je de zakjes niet langer maakt dan 7,5 cm.

Patroon

In het winkeltje vind je het document met de patroondelen die nodig zijn voor het maken van een alles voor handen etui. Het document is voor €0,75 te koop in het winkeltje. Het patroon kun je downloaden zodra de betaling is voldaan en is verwerkt.

Aan de slag

Voor het maken van een alles voor handen etui heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • schaar
 • stof (kunstleer, jeans)
 • spelden en/of wonderclips
 • garen
 • biaisband (2x 23 cm)
 • elastiek (2x 6,5 cm)
 • rits (minimaal 25 cm)
 1. Print het patroon uit.
 2. Knip de patroondelen uit.
 3. Neem de patroondelen over op de gewenste stof.
 4. Knip de patroondelen uit.
 5. Zoom de bovenkant van de zakjes dubbel om.
 6. Plaats de zakjes op de twee delen van de bovenkant.
 7. Naai de zakjes dicht langs de rand vast op de twee delen van de bovenkant.
 8. Plaats het elastiek 1 cm boven het zakje.
 9. Naai het elastiek aan de zijkanten vast, dicht langs de rand van de stof.
 10. Werk een zijkant van de delen van de bovenkant af met biaisband (let er op dat je bij de een de linkerkant afwerkt en bij de andere de rechterkant.
 11. Naai de rits vast op de achterkant van het biaisband.
 12. Leg de bodem van de etui op de bovenkant van de etui, met de goede kanten op elkaar.
 13. Naai de korte zijden op elkaar.
 14. Open de rits.
 15. Naai de lange zijden op elkaar.
 16. Knip de hoekjes af vlak langs het garen.
 17. Werk de randen netjes af met een zigzag steek.
 18. Keer de etui binnenstebuiten.
 19. Druk de hoekjes netjes naar buiten.

Maak jij ook zo’n leuke alles voor handen etui?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *