Zelf een luiertaart maken (in bosthema)

Luiertaart bosthema

Een luiertaart is een feestelijk kraamcadeau die elke kersverse ouder wel goed kan gebruiken. En het leukste vind ik nog wel dat ze zo lekker makkelijk zelf te maken zijn.

Een luiertaart als kraamcadeau

Als er iets is wat je als kersverse ouder goed kunt gebruiken, dan is dat wel luiers. En je kunt al een heel pak kwijt in een luiertaart. En wanneer je de taart nog een beetje leuk aankleed met spulletjes voor de baby, heb je een prachtig en functioneel cadeau. Je kunt een luiertaart kant en klaar kopen, maar zelf maken is persoonlijker en eigenlijk helemaal niet zo heel moeilijk. Het leukste aan het zelf maken is nog wel dat je het heel persoonlijk kunt maken qua thema en kleur.

Bosthema

Deze luiertaart heb ik trouwens voor mijn nichtje gemaakt. Zij is onlangs bevallen van een jongen en zijn kamer is in bosthema. Vandaar dat ik voor deze taart ook een bosthema koos. Dat vind je terug in de kleur en de details (beer, uil en egel).

Luiers

Als je een luiertaart maakt is het belangrijk dat je een maat luier kiest die nog veel gebruikt zal worden. Maat 1 is bijvoorbeeld niet zo handig. Sommige baby’s dragen die maat namelijk amper. Maat 2 of 3 is daarom verstandiger om te gebruiken. Kies overigens altijd voor een merk waar jij achter staat en nog het mooist is natuurlijk een merk dat de ouders zelf het fijnst vinden. Zelf vond ik de Pampers met indicatiestrip in het begin erg handig. Zo kon ik makkelijk controleren of onze kleine meid toen huilde omdat ze een plasje gemaakt had.

Topstuk

Op een luiertaart hoort in mijn ogen een mooi topstuk waardoor het thema duidelijk wordt. Op het kamertje van het zoontje van mijn nichtje is een prachtige muurdecoratie met daarop een beer. Vandaar dat ik als topstuk een beer koos. Het is een beer van spuugdoekjes die ik zelf heb gemaakt van bruin badstof wat ik nog had liggen. Ik knipte twee stukken van 30×30 cm en deze zoomde ik vervolgens om met een zigzag steek. Op internet vind je heel veel filmpjes over hoe je dieren van een handdoek kunt vouwen. Met een beetje aanpassen kun je dit ook van spuugdoekjes vouwen. Ik vond dan ook na wat zoeken een filmpje over hoe je een beer van handdoeken kunt vouwen.

Hydrofiele doeken

Om de luiertaart een beetje kleur te geven, kun je er hydrofiel doeken omheen wikkelen. Hydrofiel doeken zijn erg handig doordat ze zo heerlijk veelzijdig zijn. En een xxl hydrofiel doek is nog voor veel meer dingen te gebruiken. Voor de luiertaart zou je twee xxl hydrofiel doeken kunnen gebruiken, maar je kunt ook een xxl formaat gebruiken voor de onderste laag en een ‘gewoon’ formaat voor de bovenste laag gebruiken. Ikzelf heb twee xxl hydrofiel doeken gemaakt door de stof op de juiste grootte af te knippen en vervolgens af te werken met een rolzoom. Deze stofjes had ik al een hele tijd in mijn voorraad, maar als je zelf een mooie hydrofiel katoen wilt kopen, dan heeft Yes Fabrics vaak hele mooie.

Knuffeltje

Ik vond het wel leuk als er een knuffeltje op de luiertaart zou zitten. Voor ons eigen dochtertje heb ik ooit een klein knuffel uiltje gemaakt voor de cakesmash. Zo’n uiltje paste perfect in het bosthema van de luiertaart. De vleugeltjes vulde ik met knisperfolie en in het lijfje plaatste ik een piepertje voor extra speelplezier.

Extra’s

Om de taart af te maken, maakte ik nog een speenkoord en een ‘egel’bijtring met koord. Beide met een speenclip als bevestiging. Alle spullen heb ik bij CreaMijn gekocht. Zij hebben spullen die aan allerlei eisen voldoen. Dat vind ik zelf wel zo prettig wanneer het gaat om een kraamcadeau. Als je zelf een koord maakt, moet je er voor zorgen dat de koord nooit langer wordt dan 22 cm (inclusief bevestiging) en het mag niet dunner zijn dan 6 mm.

Aan de slag

Voor het maken van een luiertaart in bosthema heb je het volgende nodig:

 • 1 pak luiers (maat 2 of 3)
 • kleine elastiekjes (bijvoorbeeld loom elastiekjes)
 • groot elastiek
 • groot stuk karton
 • passer
 • schaar
 • aluminiumfolie
 • 8 saté prikkers
 • 2 hydrofiel doeken
 • lint
 • aansteker
 • 2 spuugdoekjes
 • 2 knopen
 • naald en draad
 • bijtring aan koord
 • speenkoord
 • speen
 • klein knuffeltje
 • *cellofaan en plakband
 1. Rol de luiers op en doe er een klein elastiekje omheen (in het midden).
 2. Zet een opgerolde luier rechtop en doe er 6 opgerolde luiers omheen.
 3. Doe er een groot elastiek omheen, zodat het bij elkaar blijft. Dit is de bovenste taartlaag.
 4. Zet weer een opgerolde luier rechtop en doe er 6 opgerolde luiers omheen.
 5. Doe er een groot elastiek omheen, zodat het bij elkaar blijft.
 6. Doe er 12 opgerolde luiers omheen, plaats ze telkens binnen het grote elastiek. Dit is de onderste taartlaag.
 7. Je kunt er eventueel de overige luiers uit het pak er omheen binden binnen het elastiek. Deze rol je dus niet op, maar leg je er langs de buitenkant omheen.
 8. Teken een cirkel op het karton die net een beetje kleiner is dan de onderste taartlaag.
 9. Knip de cirkel uit.
 10. Bekleed de cirkel met aluminiumfolie.
 11. Zet de onderste taartlaag op de cirkel.
 12. Steek 6 lange saté prikkers tussen de luiers van de bovenste taartlaag (in de onderkant). Let op dat je niet door een luier prikt.
 13. Steek de onderkant van de prikkers voorzichtig tussen de luiers van de onderste taartlaag.
 14. Vouw de hydrofiel doeken op tot het de hoogte van een taartlaag heeft.
 15. Bind een opgevouwen hydrofiel doek om een taartlaag en doe er gelijk een groot elastiek omheen.
 16. Dit doe je bij beide doeken.
 17. Bind om beide taartlagen een mooi stuk lint vast en maak er een mooie strik in.
 18. Knip de uiteinden van de strik netjes even lang af en brand ze even dicht met een aansteker, zodat ze niet meer gaan rafelen.
 19. Vouw het topstuk van twee spuugdoekjes. In mijn geval was dat een beer.
 20. Naai er met een paar steken knoopjes aan als ogen.
 21. Maak de speen vast aan het speenkoord.
 22. Druk de speen in het topstuk en naai de speen met een paar steekjes vast aan het topstuk.
 23. Breek/knip de overige 2 saté stokjes door midden.
 24. Steek de stokjes in de onderkant van het topstuk.
 25. Steek het topstuk op de bovenste taartlaag. Let op dat je niet door een luier prikt.
 26. Maak de speenclip vast aan het hydrofiel doek van de toplaag.
 27. Plaats het knuffeltje en de bijtring op de onderste taartlaag.
 28. Maak het koord van de bijtring vast aan het hydrofiel doek van de onderste taartlaag.
 29. *De luiertaart kun je tot slot nog inpakken in cellofaan (doorzichtig inpakfolie).

Maak jij ook zo’n leuke luiertaart?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *