Een hangmat voor kinderen

hangmat voor kinderen

Als we denken aan vakantie dan denken we al snel aan relax in de zon in een hangmat liggen…met een drankje erbij. De meiden kunnen heerlijk genieten van hun hangmat voor kinderen (met drankje).

Lees ook: Een gezonde mocktail (of cocktail) 

In de tuin of…

Een hangmat is lekker compact. Hierdoor is hij niet alleen fijn voor in de tuin, maar kan hij ook nog eens makkelijk mee op vakantie. Of hang hem op in de kinderkamer (dan wel bevestigen aan stevige haken). Niet om op te slapen hoor, maar gewoon om heerlijk te chillen of een boekje te lezen.

Hergebruik

Ik heb ooit mijn eigen draagdoek gemaakt. Maar nu ze 3 jaar is, vind ik de draagdoek zelf niet meer zo handig (de ringsling trouwens nog wel). Maar het doek is eigenlijk zo mooi stevig, dat ik het zonde vond om hier niets mee te doen. Ik maakte er een hangmat voor kinderen van. Zo kan ze nog even langer van de ‘draagdoek’ blijven genieten. En ik had nog steeds stof over, dus ik maakte er gelijk twee. Zo hebben de meiden ieder hun eigen hangmat.

Veiligheid boven alles

Even in het zonnetje liggen kan erg lekker zijn…even een beetje vitamine D pakken. Maar het kan ook gevaarlijk zijn, omdat de kans op een zonnesteek wel erg groot is op die manier. Het beste is om de hangmat in de schaduw te hangen of er voor zorgen dat de schaduw bij de hangmat komt door middel van een schaduwdoek of parasol.

Lees ook: Een zonnesteek

Materiaal

Kies een stof die sterk is, soepel is en het liefst ook ademt. Zo lig je het meest comfortabel in de hangmat. Een jacqard of kruiskeper geweven stof voldoet al al deze wensen. Deze stoffen rekken niet in de breedte en ook niet in de lengte…maar wel diagonaal iets. Deze stoffen worden ook gebruikt voor een draagdoek of ringsling. Canvas is een voorbeeld van zo’n stof. Tip: kies geen donkere stof, omdat deze snel warm wordt in de zon.

Het patroon

Het patroon is te koop in het winkeltje en kost hier €0,00 en is dus gratis. Na het voltooien van de bestelling kun je het patroon downloaden. Maar je kunt het patroon ook zelf maken, want het is een rechthoek met daar aan vast een zakje.

Aan de slag

Voor het maken van een hangmat voor kinderen heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • stof
  • schaar
  • garen
  • 2 stokken (wij namen bezemstokken, deze kun je los bij de bouwmarkt kopen)
  • touw (wij kochten deze ook bij de bouwmarkt en namen die van 0,5 cm dik)
  • *en een plek om hem aan op te hangen natuurlijk
Hangmat

Neem het patroon over op de stof.

Knip de stof uit.

Zoom de zijkanten van de lap stof helemaal om.

De uiteinden van de lap stof hoef je maar enkel om te zomen.

Vouw de uiteinden 10 cm dubbel (zo dat de ‘rafels’ aan de binnenkant zitten).

Speld de uiteinden vast.

Naai de uiteinden op het doek vast, doe dit heel stevig, want je kind komt er op te liggen).

Voor een stevigere verbinding naai je nu het dubbelgevouwen stuk nogmaals vast, maar nu 2 cm van naad af die je net hebt gemaakt. Voor extra stevigheid (en decoratie) kun je een brede zigzag tussen de 2 gemaakte lijnen naaien.

Bekerzakje

Neem het patroon over op de stof.

Knip de stof uit.

Naai de korte kanten (met de goede kant op elkaar) vast. Werk de uiteinden ook gelijk af met een zigzag.

Leg het bekerzakje (met de goede kanten op elkaar) plat neer met de zoom in het midden.

Naai de onderkant dicht. Werk de uiteinden ook gelijk af met een zigzag.

Zoom de bovenkant van het zakje netjes om.

Keer het zakje binnenstebuiten.

Naai het zakje vast aan de zoom van de hangmat…op de aangeven plaats. Je naait het bekerzakje bij de achternaad vast…2,5 cm beide kanten op.

Ophangen

Steek de stokken door de tunnels.

Neem 2 stukken touw, voor elke kant 1.

Knoop de uiteinden van elke touw om de stok.

Schuif de knopen naast de hangmat.

*Extra veilig is om een gat in de stokken te boren waar het touw doorheen kan, zodat de touwen niet kunnen verschuiven (al is het touw bij ons nooit verschoven).

Maak jij ook zo’n leuke hangmat voor kinderen?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - hangmat voor kinderenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “Een hangmat voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *