Een jasje voor de wijnfles

jasje voor de wijnfles

Wijn cadeau geven wordt nog best veel gedaan. Ik gaf dit jaar ook wijn cadeau…maar ik wilde er natuurlijk wel iets leuks en persoonlijks van maken. Dat deed ik met een jasje voor de wijnfles. En het jasje is nog functioneel ook.

Een persoonlijk jasje

wijnpakket me jasje voor de wijnflesHet jasje voorde wijnfles heb ik gemaakt voor een gecombineerde verjaardag. Mijn moeder en haar man drinken wel eens een wijntje, dus maakte ik een wijnpakket met een mooie kurkentrekker en wijnstopper van Joseph Joseph. Ik houd echt van dat merk. Ze hebben altijd zulke mooie producten waar echt over nagedacht is qua functionaliteit en vormgeving. Onze keuken staat dan ook vol met spullen van Joseph Joseph.

Maar ik wilde de flessen graag nog een persoonlijk tintje geven. Ik bedacht dat ik ze wel kon gaan aankleden zoals mijn moeder en haar man vaak gekleed zijn. Zo werd het een persoonlijk cadeau.

Functioneel

Het is fijn wanneer een cadeau er leuk uitziet, maar ik wilde dat het jasje meer zou zijn dan alleen een jasje. Ik besloot er een vakje in te maken waar je een isolerende vulling in kunt schuiven. Zo blijft de wijn langer op temperatuur. Zo kan het jasje vaker gebruikt worden dan die enkele keer bij het geven van het cadeau.

Een jasje voor elke gelegenheid

Het patroon is eigenlijk heel basic. Hierdoor kun je het geschikt maken voor elke gelegenheid. Ik heb ze dus gemaakt voor een verjaardag, maar je kunt ze ook maken voor een bruiloft door van de jurk een bruidsjurk te maken (extra laagje kant over de basis en het rokje van 2 laagjes kant…je zou dan nog met elastiek een kanten sluier om de dop kunnen maken) en een pak (zwarte broek en witte overhemd…je zou dan nog een zwarte strik om de hals van de fles kunnen doen).

Maar je kunt ook prima andere soorten kledingstukken maken, mits de basis natuurlijk hetzelfde blijft. Het is eigenlijk een kwestie van stofkeuze om de jasjes de sfeer van een bepaald feest te geven. Je kunt zelfs een winterjas maken door voor een ‘warmere’ stof te kiezen. De kraag kun je dan van nepbond of teddy maken. Je kunt er dan zelfs nog een band bij maken voor om de ‘middel’, zodat het plaatje helemaal af is. Let er bij warmere stoffen wel op dat je de fles op die manier ook makkelijker warm maakt.

Stofrestjes

Dit is weer zo’n heerlijk project om stofrestjes mee weg te werken. Ook kun je prima oude kledingstukken gebruiken (zo lijkt het nog meer op de originele kledingstukken). Het enige waar je op moet letten is dat de stof niet te dik is en dat de stof niet elastisch is.

Materiaal

Het jasje voor de wijnfles maak je van niet elastische stoffen. De jurk heb ik gemaakt van katoen. De broek met overhemd heb ik gemaakt van spijkerstof en katoen (en kunstleer voor de riem). Om het zo veel mogelijk op kleding te laten lijken, wordt het jasje het mooist wanneer je de stof gebruikt die je ook voor de ‘normale’ kledingstukken gebruikt.

Als isolatiemateriaal heb ik zo’n tasje gebruikt die je in de supermarkt kunt kopen op diepvriesproducten in te bewaren. Dit is niet zo duur en werkt prima. Je kunt eventueel meerdere laagjes gebruiken, maar dat is niet echt nodig.

Patroon

Het patroon voor een jasje voor de wijnfles kun je vinden in het winkeltje en kost hier €0,75. In het patroon vind je de delen voor een broek met overhemd en de delen voor de jurk. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen)

Aan de slag

Voor het maken van een jasje voor de wijnfles heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • schaar
  • stof (niet elastisch)
  • spelden
  • garen
  • klittenband
  • koelend plastic tasje (die kun je bij veel supermarkten kopen)
  • *eventueel kleine knoopjes
  • *eventueel kralen en elastisch draad voor een ketting
Algemeen

Knip het patroon uit.

Neem de patroondelen over op de gewenst stof(fen).

Knip de stof uit.

Man

Speld de twee kraagdelen op elkaar, met de goede kant naar binnen.

Naai de kraagdelen op elkaar, maar laat de onderkant open.

Keer de kraag binnenstebuiten.

Naai een keer dicht langs de rand van de kraag, zodat de naad netjes plat is en mooi zal vallen.

Speld het broekdeel en het rechte overhemddeel op elkaar, met de goede kant naar binnen.

Naai langs de lange zijde.

Vouw de stof open en naai dicht langs de genaaide lijn, zodat de stof mooi strak zit bij de overgang van de stoffen.

Naai de strook kunstleer voor de riem vlak onder de rand van de broek.

Naai het gespje over het kunstleer.

Werk de twee rechte lappen stof voor de binnenkant af door ze dubbel om te zomen (van de bovenste zoom je de onderkant om en van de onderste zoom je de bovenkant om).

Laat de twee delen met elkaar overlappen. Zorg er voor dat bovenkant bovenop ligt en zorg er voor dat deze twee delen samen even hoog worden dan de twee delen aan de buitenkant (broek en overhemd).

Speld de twee delen bij de overlap op elkaar en naai ze bij de overlap aan de zijkant op elkaar.

Speld het ronde deel van het overhemd op het rechte deel van het overhemd, met de goede kanten naar binnen.

Naai het ronde deel vast op het rechte deel.

Naai de naad netjes plat, zodat het mooier valt.

Doe hetzelfde bij de binnenkant (het ronde deel op de bovenste overlap). Let er op dat het ronde deel in spiegelbeeld op de binnenkant zit…aan de andere kant zit nu dus het stofoverschot.

Speld de kraag op de bovenkant van het ronde deel (op de kop op de goede kant).

Naai de kraag dicht langs de rand vast.

Speld de binnenkant van het jasje op de buitenkant van het jasje (met de goede kanten op elkaar).

Naai Het jasje rondom dicht.

Keer het jasje binnenstebuiten en naai de naad rondom netjes plat (bij de kraag ga je er onderlangs).

Knip het klittenband zo lang als de strook van de zijkant van het jasje. Daarna knip je het klittenband door midden, zodat er twee lange dunne stroken zijn.

Naai het klittenband bij het stukje zonder kraag aan de binnenkant vast. Het andere deel naai je langs de andere zijkant en dan aan de buitenkant.

Werk de overhemd eventueel af met kleine knoopjes.

Vrouw

Bij de vrouw doe je eigenlijk hetzelfde als bij de man. Het enige verschil is het rokdeel. Het rokdeel zoom je eerst dubbel om langs de onderkant. Daarna plooi je het rokdeel netjes langs de bovenkant van het onderste deel van de buitenkant (dat kan er gewoon bovenop…dus met de goede kanten naar je toe). Naai het rokdeel dicht langs de bovenkant en de zijkanten vast. Nu kun je de werkbeschrijving van de man volgen (maar je laat de riem en de gesp vast).

*Voor de ketting kun je nog een aantal kralen aan elastisch draad rijgen. Nadat je de ketting hebt gepast, kun je een knoop in de uiteinden leggen en de ketting om de hals van de fles doen.

Isolatie

Knip een strook uit de het koelende plastic tasje.

Deze stop je in het jasje voor de wijnfles, voordat je hem om de fles doet.

Voor het uitwassen van de jasjes haal je de isolatie er uit.

Na het wassen en drogen, kun je de isolatie er weer in stoppen.

Maak jij ook zo’n leuk jasje voor de wijnfles?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Clouds’ ik je zien hoe je regenboog cupcakes kunt maken. Deze week is het thema ‘Bottles’ aan de beurt en maakte ik een jasje voor wijnflessen. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - jasje voor de wijnflesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Een jasje voor de wijnfles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *