Een kleurenmonster als zorgenvriendje

kleurenmonster als zorgenvriendje

Een knuffel en een manier om met je zorgen om te leren gaan…dat is wat een zorgenvriendje is. Een kleurenmonster is een monstertje die bij elke emotie een andere kleur krijgt. Het leek mij daarom een voor de hand liggend idee om een kleurenmonster als zorgenvriendje te maken.

Een zorgenvriendje

Zorgenvriendje 'zombie'Ik maakte al eens een zorgenvriendje van oude kleertjes. Zo hoefde ik nog geen afscheid te nemen van haar oude lievelingstrui. Deze zie je op de afbeelding hiernaast. Maar nu onze kleine meid zo dol is op het kleurenmonster, wilde ze kleurenmonsters trakteren toen ze 3 werd. Voor de juffen heb ik toen een kleurenmonster als zorgenvriendje gemaakt als onderdeel van een lespakket.

Het kleurenmonster

Het kleurenmonster is een boek waarin een monster helemaal in de war is. Een meisje helpt hem zijn emoties een eigen plekje te geven. Elke emotie heeft namelijk zijn eigen kleur en al die kleuren worden gesorteerd.

Lees ook: Het kleurenmonster

Materiaal keuze

Ik heb het kleurenmonster zorgenvriendje gemaakt van badstof. Zo is het kleurenmonster lekker ‘harig’. De tussenlaag is overigens beter te maken van katoen, zodat de ‘haren’ niet in de rits komen.

Het patroon

Het patroon is te downloaden in het winkeltje. Dit documenten kost €0,50. Na het voltooien van de bestelling (en de betaling), kun je het patroon downloaden. Het patroon bestaat uit een basis met armen, benen, en oren. In het patroon staat aangegeven waar je alles kunt plaatsen.

Naadwaarde

Het patroon is al inclusief naadwaarde. Je hoeft dus geen extra naadwaarde te nemen.

Aan de slag

Voor het maken van een zorgenvriendje heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • schaar
 • badstof en fleece (beide wit)
 • katoen (rood of zwart)
 • textielstiften (geel, blauw, rood, zwart, groen)
 • stofkrijt (potlood)
 • naald
 • garen (verschillende kleuren die matchen met het vilt)
 • spelden
 • naald
 • textiellijm
 • rits
 • biaisband (zwart)
 • kussenvulling

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op de stof, de tandjes en de ogen maak je van fleece.

Knip alle delen uit.

Kleur alle delen badstof met textielstift (kijk eventueel naar een afbeelding van het kleurenmonster om dit zo ‘realistisch’ mogelijk te doen. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf gewoon vlakken op kleuren.

Kijk op de verpakking om te weten hoe lang je moet wachten voordat je kunt strijken. Dit varieert vaak tussen de 4 en 6 uur.

Strijk alle delen op ‘katoen stand’, zodat de kleur gefixeerd is en het kleurenmonster op 30 graden te wassen is.

Gezicht

Plak de ogen en de tanden op de gewenste plek.

Naai de ogen en de tanden langs de rand vast met een korte zigzagsteek, zo is het ook netjes afgewerkt. Ik gebruikte zwarte garen, zodat het meer een getekend effect krijgt.

Teken de pupillen in de ogen.

Vul de pupil in met zwarte garen. Dit doe je door heel vaak horizontaal heen en weer te naaien binnen de pupil en ook verticaal. Je kunt beginnen met eerst de cirkel te naaien, maar ik vind het mooier om dit als laatst te doen.

Teken met een dunne lijn de borstelige wenkbrauwen.

Naai met een zigzagsteek over de getekende lijnen. Doe dit weer met zwarte garen voor het getekende effect.

Overige delen

Leg de delen van de oren, armen en benen met de goede kanten op elkaar en naai ze langs de rand op elkaar, maar laat de rechte kant waar je de delen mee vast naait) open.

Keer de delen binnenstebuiten en vul de armen en benen met een beetje kussenvulling (de oren heb ik niet gevuld, maar heb ik de zijkanten ietsje over de voorkant van de oren gevouwen…hierdoor krijgen de oren meer vorm ondanks dat ze plat zijn).

Naai nu alle stukken die je open het gelaten dicht, vlak langs de rand.

Zorgenvriendje

Naai biaisband langs de onderkant van het gezicht en langs de bovenkant van de buik.

Speld de rits achter het gezicht en buik vast…op het biaisband (gewoon rechtstreeks er achter zonder omvouwen of zo).

Naai de rits achter het biaisband vast. Naai deze langs de rits en over de stiksels van het biaiasband vast, zodat de rits heel goed vast zit en de stof niet in de rits komt.

Leg de voorkant op het tussenstuk, beide met de goede kant naar boven.

Naai de twee delen op elkaar, dicht langs de rand en volledig rondom.

Speld alle overige delen (armen, benen en oren) vast op de voorkant die je net in elkaar hebt gezet. Zet ze op de kop langs de rand vast op de gewenst plek.

Naai alle delen vast, dicht langs de rand.

Vouw alle delen op de voorkant, zoals je dat ook hebt gedaan toen je het vast naaide.

Leg de achterkant er bovenop, met de goede kanten op elkaar.

Speld de delen op elkaar.

Naai de delen op elkaar langs de rand, maar laat een stuk tussen de benen open voor het binnenstebuiten keren. Ik heb dit trouwens genaaid met een rechte steek en nog even extra met een zigzag.

Keer hem binnenstebuiten.

Vul het kleurenmonster met kussenvulling.

Speld de onderkant netjes dicht.

Naai de onderkant dicht. Dit kan gewoon met de naaimachine, omdat je dit bij badstof niet ziet.

Maak jij ook zo’n leuk kleurenmonster als zorgenvriendje ?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - kleurenmonster als zorgenvriendjeVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *