Een no sew petticoat

no sew petticoat

Deze no sew petticoat is niet alleen mooi en vrolijk, maar ook nog eens super leuk om te maken. Hij is zo simpel dat jouw kind hem zelf zou kunnen maken.

No sew

Deze tutu hoef je niet te naaien. Het is namelijk niets meer dan een knooptechniek. Dus ondanks dat je met stof werkt, is het eigenlijk een knutselwerkje. Het leuke aan deze tutu is dat kinderen hem ook zelf kunnen maken. Je eigen rokje maken is toch wel heel erg leuk.

Een petticoat, tutu of gewoon een rokje?

Je kunt met deze techniek vele kanten op. Zo kun je met stevige tule een mooie petticoat maken. Maar je kunt ook bruidstule gebruiken en dan wordt het meer een tutu. Wil je liever een rokje? Dan kun je tricot gebruiken…of een andere stof die soepel is en niet rafelt. Gebruik je geen tule? Dan zou ik gewoon lekker gaan knopen, zodat het stof niet zo snel los kan raken. Tule haakt meer van zichzelf in elkaar, waardoor het niet echt snel los raakt…ook in de was niet.

Het patroon

het patroon bestaat uit strookjes van 10-15 cm breed en 2x zo lang als je de ‘rok’ wilt hebben. Als je slim bent koop je tule die al de lengte heeft van de stroken. Uit 1x de breedte kon ik bij 7 kleuren 2 rokjes halen. Omdat de meiden nog niet zo groot zijn, had ik genoeg aan 7x 1 meter voor beide rokjes. Uit elke meter heb ik 16 stroken gehaald: gehalveerd, nogmaals gehalveerd en toen nog eens gehalveerd…en tot slot nog een keer gehalveerd…zo had ik geen patroon nodig.

Geen precisiewerk

Omdat het tule geknoopt wordt en de stroken een beetje alle kanten op springen, komt het knipwerk echt niet op een centimeter aan. Probeer bij het knopen wel de lus precies bij de helft te maken, zodat de uiteinden even lang blijven en je uiteindelijk minder hoeft af te knippen om alle strookjes gelijk te krijgen in de petticoat.

Een regenboog

no sew petticoat, regenboogDe meiden vinden regenbogen prachtig. Ik heb twee versies gemaakt van de regenboog petticoat. Zo hebben ze elk hun eigen regenboog. Voor de kleine meid heb ik per 7 stroken een regenboog gemaakt en rondom 8 regenbogen gemaakt. Zo krijg je een kleurenexplosie. Voor de grote meid heb ik rondom een regenboog gemaakt. Ik heb dit gedaan door per kleur 8 stroken naast elkaar te maken.

Mocht je net als ik houden van een regenboog in de juiste volgorde van kleur, dan is dit de juiste volgorde: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet. Het voordeel van de juiste volgorde is dat ze dan ook zien hoe het ‘hoort’ en dit onbewust zullen opslaan. Al is de oudste al erg veel bezig met een ‘echte’ regenboog te tekenen. De jongste is meer bezig met de ‘echte namen’ van de kleuren.

Aan de slag

Voor het maken van een no sew petticoat heb je het volgende nodig:

  • meetlint
  • schaar
  • tule
  • elastiek
  • breed satijnband of een breed lint

Knip stroken tule van 10-15 cm breed en 2x zo lang als je de ‘rok’ wilt hebben. (En je hebt heel wat stroken nodig)

Meet de taille en knip een stuk elastiek af die even lang is als dat de taille breed is.

Leg de uiteinden van het elastiek op elkaar en leg er een knoop in, zo dicht mogelijk bij de uiteinden en niet te strak.

Om makkelijker te kunnen werken heb ik het elastiek om een kinderstoel gedaan. Zo had ik mijn handen vrij voor het netjes knopen.

Tule knopenVouw de strook tule dubbel.

Leg de lus van het tule achter het elastiek langs naar onderen toe.

Haal de uiteinden van het tule over het elastiek door de lus heen.

Trek de uiteinden aan terwijl je elastiek vast houdt. Zorg er voor dat het tule er goed omheen zit, maar wel zonder dat het elastiek raar gaat zitten.

Doe dit ook bij de volgende strook.

Schuif de tweede strook tegen de eerste strook.

Herhaal dit totdat je helemaal rond bent.

Het kan zijn dat niet elk stuk even lang is. Knip alle stukken even lang.

Pas de petticoat om te kijken waar de knoop exact moet komen.

Zorg ervoor dat de knoop er goed strak in zit.

Knoop een stuk satijnband of lint om de knoop van het elastiek.

Maak een mooie strik in het band/lint.

Knip de uiteinden af zodat ze even lang zijn. Knip ze eventueel in een mooie punt.

Brand de uiteinden eventueel nog even, zodat ze echt niet gaan rafelen.

Maak jij ook zo’n leuke no sew petticoat?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - no sew petticoatVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Een no sew petticoat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *