Een matras voor de Wobbel

Matras voor Wobbel

Een Wobbel is fantatstisch, ik ben echt fan. Maar het miste nog wel iets…een matras! Zo kon er optimaal genoten worden van de Wobbel.

Lekker chillen

Lekker chillen op de Wobbel is iets wat de meiden graag doen. De kleine meid pakt er dan ook vaak even een boekje bij. Maar de Wobbel is best hard en ligt daardoor niet heel comfortabel. Dat demotiveert de meiden om in de Wobbel te gaan liggen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom maakte ik een matrasje die makkelijk op de Wobbel geschoven kan worden en er ook makkelijk weer afgehaald kan worden.

Vormgeving

Ik heb een tijdje nagedacht over hoe ik dat matrasje wilde vormgeven. Ik wilde namelijk wel dat het matrasje niet zou gaan schuiven op de Wobbel. Het moest er goed stabiel op blijven zitten. Ook wilde ik dat de meiden het matrasje nog buiten de Wobbel om zouden kunnen gebruiken, voor een lekker comfortabel zitplekje op de grond bijvoorbeeld of om mee te spelen tijdens een rollenspel. Ik vond het daarom een goed idee om het matrasje te moeten bevestigen door midden van flapjes die je om de uiteinden schuift. Het matrasje kan op die manier bijna geen kant meer op.

Een hit

Het matrasje was gelijk een hit. De meiden zitten/liggen er graag op. Vooral de kleine meid is er heel blij mee. Zij schommelt graag rustig in de Wobbel. Ook wordt het matrasje vaak een bed tijdens ‘vadertje en moedertje’ spelen. De Wobbel wordt dan vaak een muur of een deur. En soms is het matrasje zelfs een plafond. Het blijkt al even veelzijdig te zijn als de Wobbel zelf 😉

Stofkeuze

Ik heb het matrasje gemaakt van een elastische badstof. Deze stof is elastisch (en rekt heel goed) en het is lekker zacht. Het elastische is vooral handig bij het maken van het matrasje. Ook zorgt het voor een mooie pasvorm en zorgt het er voor dat het makkelijk om de Wobbel geschoven kan worden.

Matras dikte

Wat ik nog wel lastig vond was het bepalen hoe dik het matrasje zou moeten worden. Ik wilde natuurlijk wel dat ze er comfortabel op zouden kunnen liggen en ook wilde ik dat ze het matrasje buiten de Wobbel zouden kunnen gebruiken. Maar ik wilde ook dat ik het nog makkelijk kon uitwassen in de wasmachine. En omdat ik er geen rits in wilde hebben en het schuimrubber er vast in wilde hebben zodat het niet extra zou gaan schuiven, kwam ik tot een dikte van 4 cm. Dit was toch wel de maximale dikte. 3 Centimeter had ook nog wel gekund, maar dat vind ik zelf toch nog net iets te dun. Ik heb overigens ook nog gekozen voor traagschuim. Deze soort schuimrubber vormt mee naar het lichaam, maar is toch stevig. Zo liggen de meiden extra comfortabel.

Patroon

Een patroon voor een matrasje voor de Wobbel is prima zelf te tekenen. Je moet alleen wel heel goed meten. In het patroon zie je precies hoe (en waar) je moet meten. Het patroon is gratis en je kunt het vinden in het winkeltje. Na het afronden van de bestelling ontvang je een mail met daarin de link naar het patroon. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!)

Aan de slag

Voor het maken van het matras voor de Wobbel heb je het volgende nodig:

 • patroon
 • elastische zachte stof
 • spelden
 • schaar
 • garen
 • schuimrubber
 • kussenvulling
 1. Neem het patroon over op de stof.
 2. Knip de patroondelen uit, vergeet niet om de naadwaarde er bij te knippen.
 3. Vouw het deel voor het kussen dubbel langs de rechte kant, met de goede kanten naar buiten.
 4. Leg het dubbelgevouwen deel voor het kussen op het lange stuk voor de bovenkant. Zorg er voor dat alle randen en hoeken netjes op elkaar liggen.
 5. Naai het kussendeel vast op de lange strook, maar laat een stukje open, zodat je het nog kunt vullen.
 6. Vul het kussen (niet te vol, want er komt nog een matras onder die het aandrukt).
 7. Naai het vulgat dicht.
 8. Zoom het rechte deel van de korte stukken dubbel om, zodat ze netjes afgewerkt zijn.
 9. Leg de korte stukken op de uiteindes van het andere lange stuk (de onderkant). Let er weer op dat alle randen en hoekjes precies op elkaar liggen.
 10. Naai de delen op elkaar vast.
 11. Naai de uiteinden van de lange dunne strook op elkaar (met de goede kanten op elkaar.
 12. Speld de lange dunne strook langs het lange stuk met de stee flapjes. Let er op dat je de goede kanten op elkaar legt.
 13. Naai de strook vast. Het makkelijkst is om de naad in het midden van de korte kant te zetten.
 14. Speld de andere kant van de lange dunnen strook aan het lange stuk met het kussendeel (weer met de goede kanten op elkaar). Let er op dat de hoeken precies boven elkaar komen te zitten. Je kunt hierbij weer de naad in het midden van de korte kant plaatsen.
 15. Naai de lange dunne strook weer vast, maar houd een groot stuk open aan de korte kant waar geen kussen zit.
 16. Keer het hoesje binnenstebuiten.
 17. Maak het schuimrubber passend (gelijk aan het patroon voor de bovenkant/onderkant).
 18. Schuif het schuimrubber in het hoesje.
 19. Speld het gat dicht.
 20. Naai het gaat dicht.

Maak jij ook zo’n leuke matras voor de Wobbel?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Matras voor Wobbel

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

4 thoughts on “Een matras voor de Wobbel

    1. Hoi Monique,

     Helaas laat mijn gezondheid het niet toe om op bestelling te maken (al had ik het graag gewild). Wellicht dat je iemand uit jouw omgeving kent die handig is op de naaimachine? Het patroon is vrij simpel, dus een beginner zou het al goed kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *