Een mini kerstboom van stof

Een mini kerstboom van stof

Deze mini kerstboom is ideaal voor kleine ruimtes. Hij past goed op de vensterbank of op een plank in de open kast…of op tafel tijdens het kerstdiner.

Een mini kerstboom van stof

Wij hebben niet veel ruimte voor decoratie in ons klein knus huisje…een echte kerstboom gaat bij ons echt niet passen binnen (tenzij we de speelhoek van de meiden er uit knikkeren…maar dat is nog geen optie). Ik maakte een mini kerstboom van stof, zodat deze op de vensterbank zou passen, maar ook zodat de meiden er mee kunnen spelen in hun speelhoekje.

Decoratie of functioneel

Het kerstboompje is klein genoeg om op de vensterbank te zetten of om op een plankje in de open kast te zetten. Maar je kunt hem ook gebruiken als tafeldecoratie tijdens het kerstdiner. En wanneer je jonge kinderen hebt (of werkt met jonge kinderen) is deze boom ook super leuk om mee te spelen (in de speelhoek/woonhoek/poppenhoek bijvoorbeeld). Je kunt hem zelf als speldenkussen gebruiken. De spelden lijken met hun mooi gekleurde koppen op kleine kerstballen. Dat is pas in kerststijl naaien 😉

Materiaal

Ik heb er voor gekozen om de kerstboom te maken van twee kleuren katoen. Zo krijgt de kerstboom meer diepte en ziet het er speelser uit. Uiteraard heb ik wel gekozen voor een katoen met kerstmotief. In principe lukt het om de kerstboom te maken met elke soort stof die niet elastisch is, niet dik is en soepel. Wanneer je een elastische stof gebruikt, druk je de vorm er uit bij het vullen. Wanneer je een stugge of dikke stof gebruikt, is het lastig om de puntjes netjes te krijgen en verlies je ook vorm.

Patroon

Een kerstboom is prima zelf te tekenen. Let er wel op dat je de kerstboom exact symmetrisch tekent. Vind je het lastig om zelf een kerstboom te tekenen? Dan kun je ook een kant en klare tekening gebruiken. Het patroon kun je vinden in het winkeltje en kosten hier €0,50. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar het patroon. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!)

Naadwaarde

Het patroon is zonder naadwaarde. Deze moet je zelf nog bij het overnemen van het patroon bijtekenen.

Een of twee kleuren.

Wanneer je de boom uit 1 stof haalt, kun je kiezen of je 6 patroondelen wilt of 8. Bij 6 patroondelen kun je de boom meer vullen en is de kerstboom meer open. Bij 8 patroondelen kun je de boom iets minder vullen en is de kerstboom meer gesloten. Wanneer je werkt met 2 verschillende kleuren/motiefjes, heb je 8 patroondelen nodig om de boom ‘kloppend’ te maken.

Aan de slag

Voor het maken van een mini kerstboom van stof heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • stof (niet elastisch)
  • schaar
  • garen
  • spelden
  • stofkrijt
  • kussenvulling
  • naald en draad

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op de stof. Bij twee kleuren neem je het 8 keer over op de stof. Vergeet niet de naadwaarde toe te voegen.

Knip de stof uit.

Leg telkens 2 kerstbomen met de goede kant op elkaar. Als je net als ik twee kleuren wilt, dan leg je de twee verschillende kleuren op elkaar.

Speld de twee delen op elkaar vast.

Naai de twee delen op elkaar vast, maar laat het aangegeven stuk aan de onderkant open.

Knip de naadwaarde in zodat het mooier zit bij het keren. Hier kun je lezen hoe je dat het beste kunt doen.

Keer de boompjes binnenstebuiten. Let er op dat je de punten goed naar buiten drukt (een smal lang stokje kan hierbij helpen).

*Strijk de de kerstboompjes eventueel netjes bij de naad, zodat ze netter op elkaar gelegd kunnen worden.

Leg de kerstboompjes precies op elkaar. Wanneer je met twee kleuren werkt, leg je dezelfde kleuren telkens tegen elkaar.

Speld de kerstboompjes goed op elkaar vast.

Teken een lijn over het midden van de bovenste kerstboom.

Naai over de getekende lijn (helemaal van beneden naar boven).

Vul elk flapje beetje bij beetje. Maak ze niet te vol, want dan wordt het bij acht patroondelen erg krap. Let er op dat je eerst de punten goed vult en werk dan langzaam naar de bodem van de kerstboom.

Naai de onderkant van de kerstboom dicht met een laddersteek.  

Maak jij ook zo’n leuke mini kerstboom van stof?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Een mini kerstboom van stofVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *