Scandinavische ster

Scandinavische ster

De Scandinavische ster is niet zomaar een ster. het is een speciale ster vol symboliek die je al vlug in elkaar vouwt voor een leuk klein cadeautje…of voor in de kerstboom.

Een Scandinavische ster

Een Scandinavische ster is een ster die bestaat uit vier stroken. De stroken zijn op een speciale manier in elkaar gewoven waardoor er een ster ontstaat. De ster bestaat uit 4 vierkantjes en 8 driehoeken. Hij lijkt iets op de ster die hoort bij ‘De orde van de poolster’.

Wat kun je er mee

Ornament

De ster kun je gebruiken als ornament voor in de kerstboom. Zo heb je prachtige zelfgemaakte sterren in jouw boom.

Cadeau

Scaninavische ster - wens

Je kunt de ster ook cadeau geven je kunt er dan eventueel een klein briefje bij doen met een wens.

Kaartje

De ster kun je ook ook een kaartje plakken. Wanneer je een stukje plakband oprolt, kun je de ster er op plakken en kan de ontvanger de ster er ook nog afhalen. Wanneer je dan een touwtje aan de ster hebt vastgemaakt, kan de ontvanger de ster ook nog eens gebruiken als ornament. Aan de binnenkant van het kaartje kun je dan eventueel een speciale wens plakken/schrijven. Dit kaartje kun je hier gratis downloaden (er staan 6 op 1 A4).

Stof of papier

Biaisband

Ik heb de sterren gemaakt van biaisband. Ik vond dit prima werken. Met biaisband van 3 cm breed krijg je een ster met een diameter van 7 cm. Met biaisband van 2 cm breed krijg je een ster met een diameter van 5 cm.

Stof

Maar je kunt ook zelf stroken stof maken en die strijken als biaisband. Kies hiervoor dan wel een stevige (maar wel soepele) katoen. de verhoudingen voor de gevouwen stroken stof blijven hetzelfde als die voor de stroken biaisband.

Papier

En als je liever met papier werkt in plaats van stof, dan kan dat ook prima. Het is immers geen naaiwerkje maar een vouwwerkje.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van stof is dat het minder kwetsbaar is en minder snel verkleurt. En wanneer je biaisband gebruikt, scheelt het je ook nog eens twee keer naar binnen vouwen en strijken. Het nadeel van biaisband is dat je dan de keuze hebt uit twee afmetingen. Het voordeel van papier is dat iedereen dat vaak wel in huis heeft en je dit makkelijk kunt vouwen…het werkt hierdoor ietsje netter. Ook heb je bij de papieren versie geen strijkijzer nodig.

De verhouding

Lengte en breedte

Wanneer je biaisband hebt van 2 cm, heb je 4 stroken nodig die 16 cm lang zijn. Deze moet je nog eens dubbel vouwen en strijken, zodat je lange dunne stroken krijgt van 1 cm breed en 16 cm lang. De lengte is dus 8x de breedte voor biaisband. Doordat je de band nog dubbel vouwt en strijkt, is de uiteindelijke verhouding 16x de breedte van de strook waar je mee werkt. Wanneer je zelf biaisband maakt, moet je nog 2 cm extra nemen voor de breedte, zodat je aan beide zijkanten 1 cm naar binnen kunt vouwen en strijken. Voor een strookbreedte van 2 cm, neem je 2×2 +2 cm en een lengte van 16 cm (2×8). Wanneer je werkt met papier kun je gelijk 16x de breedte nemen voor de juiste lengte.

Dubbel vouwen

De stroken moet je vervolgens nog weer dubbel vouwen. Hierbij moet een uiteinde langer zijn dan het andere uiteinde. Het verschil moet ongeveer 1,5x de breedte van de strook zijn waar je mee werkt (hoe breder de strook, des te meer je naar 1,25x de breedte kunt gaan).

In de klas

Voor het oefenen van de hele fijne motoriek is dit een leuk werkje. Je kunt werken met stof, maar dan kun je de stroken het beste zelf strijken voordat er mee gewerkt wordt. Je kunt ook prima werken met stroken papier, in de klas is dat iets praktischer. De sterren kun je in de kerstboom in de klas ophangen, maar je kunt ze ook verwerken in een kerstkaartje.

Aan de slag

Voor het maken van een Scandinavische ster heb je het volgende nodig:

  • stroken stof of papier
  • schaar
  • *eventueel een naald en draad om de ster te kunnen ophangen

Ik kan stap voor stap uit gaan leggen hoe je de Scandinavische ster moet vouwen, maar een filmpje is in dit geval een stuk duidelijker. Dit is geen eigen filmpje, maar een instructiefilmpje die ik heb gevonden.

Ik heb er nog een touwtje aan gemaakt, zodat de sterren opgehangen kunnen worden. Dit heb ik gewoon met naald en draad gedaan.

Maak jij ook zo’n leuke Scandinavische ster?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat uit Emmy van Webkonijn en mijzelf. Vorige week was het thema ‘Presents’ en liet ik je zien hoe je 3 geldcadeautjes die persoonlijk (en vooral niet saai) zijn kunt maken.

Deze week is het thema ‘Stars’ (oftewel sterren) aan de beurt en maakte ik Scandinavische sterren. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht).

Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘Celebrations’ (oftewel vieringen).

Bewaren voor later

Pinterest - Scandinavische sterVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *