Haarstrikjes van kunstleer

Haarstrikjes van kunstleer

Bij elke outfit en elk feestje een bijpassend strikje? Van kunstleer maak je in ‘no time’ een prachtige haarstrikje…of vlinderstrikje.

Een haarstrikje voor elke gelegenheid

Wanneer er een feestje is, dan trek je vaak je mooiste kleren aan…passend bij de gelegenheid natuurlijk. Als meisje wil je daar dan wel een mooi haarstrikje bij. Door zelf een haarstrikje van kunstleer te maken, kun je ze helemaal matchend bij jouw outfit maken. Voor kerst en oudjaarsavond moesten het haarstrikjes worden met flink wat glitter!

Zelf maken

Ik had al wel eens eerder een haarstrikje gemaakt…van stof en van leer. Dit deed ik vooral met de naaimachine. Maar ik wilde ook wel eens een haarstrikje maken zonder te hoeven naaien. Kunstleer is hiervoor prachtig materiaal om mee te werken, omdat het niet afgewerkt hoeft te worden, te plakken is met lijm en makkelijk in de gewenste vorm te knippen is. Het grootste voordeel van kunstleer is dat het mooi stevig is en ook mooi blijft wanneer het nat wordt (in de regen bijvoorbeeld).

Knipje of elastiekje?

De haarstrikjes kun je vast maken aan een knipje of aan een elastiekje. Zo kun je zelf kiezen wat voor jullie het prettigst werkt. Hier glijden knipjes vrij snel uit de gladde stijle haren, dus een elastiekje is dan vaak wel zo handig. Maar soms is een knipje weer praktischer doordat haren soms niet allemaal goed bij de staart in kunnen en je zo de haren minder snel wild op het koppie hebt staan. Je kunt met de strikjes alle kanten op.

Ook voor jongens?

Ach, een haarstrikje zou ook prima in de haren van een jongen kunnen passen…mits het haar lang genoeg is. Waarom ook niet. Maar dat is niet wat ik bedoel. Wat ik bedoel is dat strikjes zijn niet alleen voor meisjes hoeven te zijn. Meisjes dragen strikjes vaak graag in de haren, maar jongens kunnen een strikje ook als vlinderstrik dragen. Door het strikje aan elastiek vast te maken, heb je een hele blitse vlinderstrik voor de feestdagen. Let er dan wel op dat het kunstleer niet te stug is, want dan prikken de randjes te veel. Ook met glitterleer moet je hierbij goed uitkijken. Als kleinste deel kan het bijvoorbeeld wel prima, maar ik zou het niet als buitenste deel nemen. Ook zou ik enkel dubbelgevouwen delen nemen bij een vlinderstrik, omdat het beter blijft zitten en fijner voelt.

In de klas

Omdat je de strik voor zowel jongens als meisjes kunt maken, zou je de strikken ook prima in de klas kunnen maken. De jongens maken dan een toffe vlinderstrik en de meisjes een prachtige haarstrik. De kinderen hoeven enkel netjes te kunnen knippen en te plakken. En zo staan ze er allemaal feestelijk op tijdens de feestdagen…of op de kerstfoto van de klas.

Differentiatie

Wanneer je kinderen in de klas hebt die meer kunnen, is het ook leuk om hen hun eigen strik te laten ontwerpen. Dat kan in een thema, maar kan ook met een specifieke vorm die niet zo voor de hand ligt. Dan wordt het ook meer een les in symmetrie.

Materiaal

De delen van de strikjes maak je van kunstleer. Zo hoef je niet te naaien en kun je gewoon knippen en plakken. Je kunt kunstleer ook combineren met bijvoorbeeld tule of stof. Let er bij stof dan wel op dat je het strikdeel netjes afwerkt, zodat het niet rafelt.

Patroon

Een patroon voor een haarstrikje is prima zelf te tekenen. Let er wel op dat je de delen exact symmetrisch tekent. Vind je het lastig om zelf een de delen voor een haarstrikje te tekenen? Dan kun je ook een patroon gebruiken. Het patroon kun je vinden in het winkeltje en kosten hier €0,50. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar het patroon. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!)

Zelf het patroon aanpassen

Het patroon kun je uiteraard helemaal naar wens veranderen. Zo kun je ook vlindervleugels maken in plaats van een vaandel of een zeemeerminstaart van een helft van een dubbelgevouwen patroondeel of twee hartjes van de dubbelgevouwen delen…0f een heel ander vaandeltje. Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. Laat je fantasie lekker los op de strikjes.

Aan de slag

Voor het maken van haarstrikjes van kunstleer heb je het volgende nodig:

  • patroon voor de verschillende delen
  • schaar
  • potlood of stofkrijt
  • lijm
  • knipje, haarelastiekje of elastiek

Knip de gewenste patroondelen uit.

Neem de patroondelen over op de achterkant van het kunstleer.

Knip de verschillende delen uit.

Doe een beetje lijm op de uiteinden van de delen die je moet dubbelvouwen.

Vouw de uiteinden op het midden. Let er op dat de ronde stukken precies dubbelgevouwen zitten.

Doe een drupje lijm op het midden van de strikdelen…op de kleinste strik hoeft geen lijm.

Plak de delen netjes gecentreerd op elkaar.

Doe lijm op de achterkant van het strookje.

Knipje

Plak het strook vast op de achterkant van de strik.

Wikkel het strookje om het strikje heen en knip het af op de achterkant. Laat de uiteinden wel overlappen voor extra stevigheid.

Plak de strik op een knipje.

Elastiek

*Bij een vlinderstrik knip je eerst het elastiek af op de gewenste lengte. Let er op dat het elastiek niet strak om de hals komt en houd er rekening mee dat er nog een knoop in moet.

Leg het strikje op het elastiek. *Bij het vlinderstrikje is leg je het op het midden van het elastiek.

Plak het strookje vast op de binnenkant van het elastiek, ter hoogte van het midden van de strik.

Wikkel het strookje om het strikje en het elastiek heen en knip het af op de achterkant. Laat de uiteinden wel overlappen voor extra stevigheid.

*Bij het vlinderstrikje leg je een knoop in het elastiek. Let er weer op dat het elastiek niet strak om de hals komt.

Maak jij ook zulke leuke strikjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat uit Emmy van Webkonijn en mijzelf. Vorige week was het thema ‘Stars’ en liet ik je zien hoe je Scandinavische sterren kunt maken.

Deze week is het thema ‘Celebrations’ (oftewel vieringen) aan de beurt en maakte ik Scandinavische sterren. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht).

Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘3D’ (Melanie van MelDIY doet het aankomende jaar ook weer gezellig mee met de Linkparty…net als Emmy van Webkonijn).

Bewaren voor later

Pinterest - haarstrikjes van kunstleerVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Haarstrikjes van kunstleer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *