Een modderkeuken in verschillende stijlen

Modderkeuken

Het mooie weer komt er aan. Dat betekent dat er weer lekker buiten gespeeld word en dat kinderen weer lekker met water aan de slag kunnen…en dus ook met modder. En hoe kun je dat beter doen dan met een modderkeuken?

Waar moet een modderkeuken aan voldoen?

Een modderkeuken moet een schaal/bak hebben voor water en voor zand…want hoe kun je anders modder maken.

Het werkblad moet waterdicht/waterafstotend zijn. Zo zo zet het hout niet uit, het zou zonde zijn als het werkblad na een jaar al vervangen moet worden omdat het stuk is of zo vol kieren zit dat het niet meer veilig is om op te spelen. Ook is het dan makkelijk om op te ruimen en schoon te maken.

In de modderkeuken moet lekker gekliederd kunnen worden, dan is het handig wanneer er ook bakjes, pannetjes, vormpjes, lepels enz. aanwezig is.

Verder is het handig wanneer deze bij een zandbak en/of kraan staat. Zo kunnen zandspeeltjes op beide plekken gebruikt worden en is al het materiaal altijd voor handen…inclusief zand en water.

Wat gebruik je als modderbak?

Je kunt een oud (metalen) aanrechtblad gebruiken met een spoelbak en werkblad, zoals je die wel kent uit oude huurhuizen.

Je kunt ook afwasteilen gebruiken. Het voordeel hiervan is dat ze er uit te nemen zijn, zodat je ze makkelijk kunt legen. Het nadeel vind ik dat deze best groot zijn en je diep werkblad moet maken…dan neemt een modderkeuken gelijk meer ruimte in beslag.

Maar je kunt ook (zoals wij) twee hondenbakjes gebruiken. Het voordeel van de hondenbakjes is dat ze er uit te pakken zijn (net als afwasteilen) en dat er een antislip laag onder zit.

Je zou ook speelgoed emmertjes kunnen gebruiken. Het voordeel is dat deze voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. Het nadeel is dat emmertjes nog best diep zijn en dat speelt best lastig. Verder zit de hengsel af en toe nog in de weg.

Onze modderkeuken

Wij maakten de modderkeuken als onderdeel van een speelhuisje. Deze plaatsten we naast de zandbak, zodat de meiden alles lekker kunnen combineren.

De modderkeuken

modderkeukenOnze modderkeuken is eigenlijk heel basic. Wij maakten een soort kastje met een liggend plankje er in. Als werkblad verfden en lakten we een stuk underlayment die we nog hadden, zodat deze beter tegen vocht kan. In het werkblad zitten twee gaten waar twee voer-/drinkbakken in passen. In het keukentje hangt ook een zelfgemaakt schoolbord, zodat ze daar op kunnen tekenen wat het menu is of wat ze te koop hebben in het restaurant. Er komt nog een deurtje voor het rechter deel van het kastje, maar dat komt ter zijne tijd. Hier kunnen dan grotere dingen in zoals modderkeuken met schoolbordemmertjes. Ook komen er nog ‘gaspitjes’ van hout op de vlonderplank links van de keuken, zodat ze ook kunnen ‘koken’. Maar ze vermaken zich er nu al heel goed mee, dus de aanvullingen hebben geen haast. Wanneer de modderkeuken al een beetje ‘gewoon’ wordt, kunnen we weer een beetje uitbreiden, zodat hij wat meer inspireert om te gaan spelen.

Het speelhuisje

speelhuisjeEr is keihard aan het speelhuisje gewerkt door mijn lieve man en het resultaat mag er zijn (al zeg ik het zelf). Beneden zit achter de glijbaan een zandbak met bel en achter de trap zit de modderkeuken. Op de veranda zit een trap die naar een klein kamertje met twee matraskussens gaat en die leidt weer naar het balkon met verrekijker en glijbaan. Een ware kinderparadijs. De meiden (en visite) spelen er dan ook graag in. Normaal zou zo’n huisje veel ruimte in beslag nemen in de tuin. Maar bij ons staat hij in een soort ‘dode’ hoek die wij eigenlijk niet gebruikten. Nu heeft de hoek een functie en staat het huisje centraal in de tuin waardoor wij er altijd overzicht op hebben. En het allerleukst is eigenlijk nog wel dat het huisje is gemaakt van de oude schutting die tijdens een zware storm was omgewaaid.

Inspiratie

Maar er zijn nog veel meer manieren om een modderkeuken te maken. Ik zal een aantal fotovoorbeelden van Pinterest laten zien, zodat je lekker geïnspireerd raakt. De moeilijkheidsgraad varieert trouwens enorm.

Zo, dat was een heleboel inspiratie met elk zijn eigen moeilijkheidsgraad. Genoeg inspiratie dus om een leuke modderkeuken in jouw tuin te maken voor de kinderen. Welke maak jij?

Nog meer bouwen?

Ben je dol op bouwen? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama Bouwt’.

3 thoughts on “Een modderkeuken in verschillende stijlen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *