Een vriendschap tussen kleine kinderen

vriendschap

Toen onze kleine meid 1 jaar was, begon ze vriendjes te maken. En ik heb mij sindsdien verwonderd over hoe een vriendschap tussen jonge kinderen verloopt.

Kennismaking en herkenning

In het begin merkte ik dat ze vooral de kennismaking en het elkaar herkennen erg leuk vonden…voor de rest keken ze eigenlijk niet veel naar elkaar om. De vriendschap bestond meer uit het niet alleen zijn en iemand hebben om af en toe tegen te kletsen. Het was meer dat ze de vriendschap zagen als een extra plek met speelgoed…waar toevallig nog een kindje speelt.

Samen spelen

Toen ze ietsje ouder werd, noemde ze het ‘samen spelen’. Ze vroeg haar vriendje uit de straat dan of hij met haar wilde spelen. Hij wil eigenlijk altijd wel met haar samen spelen. Maar van echt samen spelen was er nog niet echt sprake. Ze speelden meer in dezelfde ruimte en overlegden af en toe even met elkaar over wie er met welk speelgoed ging spelen. En bij de glijbaan, zandbak en modderkeuken werd er braaf overlegd wie wat ging doen en wachtten ze netjes op hun beurt.

Lees ook: Een modderkeuken in verschillende stijlen

Delen

De laatste tijd spelen ze niet meer om de beurt, maar delen ze ze echt met elkaar. Af en toe verkleden ze zich en worden er hele avonturen met elkaar beleefd. Het is dan ook echt een verhaal die in goed overleg word uitgevoerd…dit is zo leuk om te zien. De een voorziet de ander ook echt van speelgoed en er word tussendoor een met elkaar geruild onder het mm van ‘samen spelen, samen delen’. at kunnen ze toch lief zijn voor elkaar.

Vriendschappen

Sinds de kleine meid naar de ‘peuter plus groep’ gaat, heeft ze ook een vriendinnetje. Zij zit bij haar in de klas, woont bij ons in de straat en zit sinds kort ook bij haar op ‘ouder en kind gym’. Zij spelen weer op een hele andere manier samen. Ze spelen ook lief samen hoor, maar toch anders. En dat is ook logisch, want het zijn ook hele andere kinderen. Zo speelt ze ruiger met haar vriendje en knuffelt ze meer met haar vriendinnetje. Met beiden vindt ze het erg leuk om samen te spelen en ze beleefd dan ook de grootste avonturen mat haar vriendje en vriendinnetje.

Ruzie

Echt ruzie heeft ze nog niet gehad. Wel wordt er soms hevig gediscussieerd over wie waarmee mag spelen en wordt er ook wel eens iets van elkaar af gepakt, maar dat word eigenlijk altijd wel door hunzelf opgelost. En lukt dat niet, dan help ik natuurlijk nog voordat het escaleert. Zo leren ze voor de volgende keer hoe ze het zelf kunnen oplossen.

Ontwikkeling

Het is leuk om te zien hoe het begrip ‘vriendschap’ zich bij haar ontwikkelt en hoe ze steeds meer vriendschappen sluit die ook steeds intensiever zijn. Natuurlijk zijn sommige vriendschappen nog erg vluchtig (tijdens een uitje of vakantie), maar de echte vriendschappen die ze heeft, worden steeds serieuzer. Wie weet welke vriendschappen ze nog gaat sluiten en hoe deze vriendschappen zich nog gaan ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *