Een pizza voor vogels

Pizza voor vogels

Vogels voeren is leuk. Je helpt de vogels en jij kan gezellig naar vogels kijken. Met een pizza voor vogels trek je verschillende soorten vogels…en het is nog goed voor ze ook.

Vogels voeren

Als het wat kouder is en de vogels niet meer zo goed voedsel kunnen vinden in ons koude kikkerlandje, kun je vogels gaan voeren in eigen tuin. Zo kun je de vogels een handje helpen en kun je tegelijkertijd genieten van de vele vogels in de tuin. Bij ons komen er nu veel meer vogels en ook vogels die anders nooit/weinig komen. Als je verschillende soorten vogels wilt voeren, is het van belang om veel verschillende dingen aan te bieden en ook op verschillende plekken op te hangen en neer te leggen.

Niet alles is geschikt

Niet alles is geschikt als vogelvoer. Sommige dingen zijn zelfs schadelijk! Zo wordt er vaak brood gevoerd, maar in brood zit veel te veel zout en veel te weinig voedingstoffen. Leg ook niet zo maar restjes eten neer, want zo zorg je er voor dat je ook andere dieren aan trekt…dieren die je liever niet in je tuin hebt (ratten bijvoorbeeld). Je maakt vogels heel blij met noten, zaden, vruchten, meelwormen en vet. Als het warmer wordt, kun je vogels nog prima af en toe verwennen, maar laat ze vooral hun voedsel zelf in de natuur vinden. Hier zijn vogels veel meer bij gebaad, omdat de natuur veel meer kan variatie bieden. Om er voor te zorgen dat je deze dingen makkelijk kunt aanbieden, kun je voederhuisjes, schalen, vetbollen, pindastrengen en nog veel meer kopen…maar je kunt ook heel goed zelf iets lekkers maken. Verwacht trouwens niet dat het gelijk storm gaat lopen, want vogels zijn best schuw wanneer het gaat om nieuwe dingen. Het heeft dus even tijd nodig voordat ze er echt bij gaan zitten.

Pizza als aanvulling

Omdat brood niet goed voor vogels is, heb ik een bodem gemaakt van iets wat juist heel goed voor vogels is…namelijk gebroken lijnzaad. In lijnzaad zit een stofje die helpt bij de verzorging van de veren. Vooral in een rui periode zijn vogels erg blij met lijnzaad. En door er nog allerlei lekkere dingen op te doen, krijg je een zalig pizza die door veel verschillende vogels erg gewaardeerd wordt. Ik heb er een quattro stagioni van gemaakt. Hierbij wordt de pizza in kwarten verdeeld en krijgt elke kwart een eigen smaak. Ik maakte de smaken: fruit, noten, zaden en meelworm. Op deze manier kunnen we ook echt zien welke soort vogel welke voorkeur heeft qua smaak. Zo zijn de eksters dol op de noten, de koolmeesjes lusten graag zaden & vruchten, de merel komt voor het fruit en het roodborstje is dol op de meelwormpjes.

Materiaal

De bodem is voornamelijk gemaakt van gebroken lijnzaad en een beetje tarwebloem. De ‘topping’ bestaat uit fruit (druif, gedroogde appel, rozijnen, gedroogde kokos), noten (walnoot en pinda), zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten) en meelwormen. maar je kunt ook prima andere dingen gebruiken die voedzaam zijn en niet schadelijk zijn voor vogels. Zo heb je tegenwoordig ook hagelslag voor vogels. Let er overigens wel op dat het goed houdbaar blijft. Vruchten kun je om die reden beter eerst drogen (via het onderstaande linkje kun je lezen hoe je dat kunt doen).

Lees ook: Een winterse potpourri maken

Voor het vet gebruikte ik Ossewit, dit vet kunnen vogels goed verteren en hier zitten geen zouten doorheen. Verder wordt het vet mooi hard wanneer het afkoelt…ideaal om als soort lijm te gebruiken dus.

Aan de slag

Voor het maken van een pizza voor vogels heb je het volgende nodig:

  • 250 gram gebroken lijnzaad
  • 100 gram tarwebloem
  • 2 el olijfolie
  • water
  • (siliconen) taartvorm
  • bakjes
  • steelpannetje
  • Ossewit
  • ‘topping’
  • schaal (die tegen kou en nattigheid kan)
De bodem

Doe de gebroken lijnzaad en tarwebloem in een kom. Voeg de olijfolie toe en roer het er door. Voeg een beetje lauw water toe en kneed dat er door. Voeg telkens een beetje water toe, totdat je een deeg krijgt. Doe het deeg in een taartvorm…en siliconen taartvorm is het handigst…vooral in een later stadium van de pizza. Bak de bodem in de oven (200°) totdat de bodem een krokant is, maar niet keihard (na een kwartier even voelen en dan telkens 5 minuten wachten totdat je de juiste krokantheid hebt). Laat de bodem afkoelen (dat mag gewoon in de taartvorm).

De ‘topping’

Maak een mooie melange voor jouw ‘topping’ (ik maakte dus 4 verschillende) in een bakje (of in meerdere bakjes bij meerdere smaken). Smelt Ossewit in een steelpannetje. Schenk Ossewit in het bakje (of in de meerdere bakjes) met ‘topping’. Schenk totdat het vet net boven de ‘topping’ uit komt. Nu kan de ‘topping’ met het vet op de pizza. Als je net als ik 4 verschillende smaken maakt, dan kun je er beter eerst een kruis van karton op zetten. Daarna kun je het in elk vakje scheppen. Laat de pizza afkoelen in de koelkast, totdat het vet helemaal gestold (hard) is. Haal de pizza uit de taartvorm en zet hem op een schaal. Zet de schaal op een plek waar de vogels er goed bij kunnen, maar niet te vaak gestoord zullen worden.

Maak jij ook zo’n leuke pizza voor vogels?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Trees’ en liet ik je zien hoe je heel makkelijk een boom kunt verven.

Deze week is het thema ‘Pizza’ aan de beurt en maakte ik een pizza voor vogels. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - pizza voor vogelsVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest.

En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

5 thoughts on “Een pizza voor vogels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *